Dr. Florin Ioan Balanica: “Pacientul are nevoie de specialistul potrivit, la momentul potrivit!”

“Pacientul are nevoie de specialistul potrivit, la momentul potrivit!”

Doctorul Florin Ioan Balanica este primul din Romania cu titulatura de Personal Health Specialist, iar dupa o experienta de 20 de ani in cadrul medical s-a decis sa lanseze un nou serviciu in Romania: medicina personalizata, decizie luata plecand de la buna cunoastere a nevoilor pacientului roman. Am stat de vorba cu dr. Florin Ioan Balanica despre ce implica medicina personalizata, despre criteriile care sunt luate in calcul atunci cand se realizeaza un plan personalizat de ingrijire sau preventie, dar si despre profilul pacientului. Va lasam sa descoperiti mai multe in interviul de mai jos.

Buna ziua, domnule doctor Florin Ioan Balanica si va multumim ca ati acceptat sa ne acordati acest interviu. Cum se anunta anul 2014 in ceea ce priveste sistemul medical din Romania?

Anul 2014 ar trebui sa fie unul „zgomotos” in ceea ce priveste viitorul sistemului medical romanesc. Incepand cu aparitia Pachetului Minimal de Servicii Medicale si continuand cu reglementarea Asigurarilor Medicale Private, ar trebui sa asistam la inceputul alinierii tarii noastre la sistemele europene moderne de sanatate si nu numai. Pana atunci, pierzandu-si rabdarea, pacientul roman graviteaza intre institutiile medicale de stat, unde intalneste doctori recomandati ca buni specialisti si conditii discutabile, si sistemul medical privat unde functioneaza aproape aceiasi doctori, dar in conditii hoteliere pentru pacient. Acelasi pacient alege, in functie de patologie, un spital de stat pentru „lucruri serioase” sau un centru privat pentru „nimicuri medicale”. Dupa ce oboseste insa, vinde mostenirea transmisa de generatii si pleaca sa se trateze in afara tarii.

Nu cred ca vom asista la schimbari majore in sistem anul acesta, singura solutie viabila fiind aparitia legislatiei privind Asigurarile de Sanatate Private si a Caselor de Asigurari Private. Altfel, nimeni nu v-a fi multumit: medicul de apreciere, remuneratie si conditii de munca, iar pacientul de raportul cost/calitate al serviciilor pe care le plateste de mai multe ori, fara sa stie in realitate pentru ce plateste. Pana atunci rezista cine poate, pana la consolidarea inevitabila in sistemul privat si organizarea corecta a celui de stat. Centrele medicale mici – exceptandu-le pe cele de monospecialitate (ex: chirurgie estetica, oftalmologie, dermatologie, etc), construite in jurul unui „nume” – vor rezista din ce in ce mai greu, iar „marii furnizori” se vor bate sa ofere aceleasi servicii, unele mai complete ca altele.

Dupa o experienta de 20 de ani in cadrul medical v-ati decis sa lansati un nou serviciu in Romania: medicina personalizata. Cum ati luat aceasta initiativa?

Am luat aceasta initiativa plecand de la buna cunoastere a nevoilor pacientului roman, care nu difera de cele ale pacientului din alte tari europene. A fost un proces de constientizare complex, care s-a desfasurat pe parcursul a peste 20 de ani de experienta, timp in care am lucrat ca medic in sistemul medical de stat si privat si ca manager in domeniul privat. Este vorba de nevoia pacientului de a primi servicii medicale adaptate fiecarui individ in parte, care sa acopere toate aspectele starii sale de sanatate, de la preventie si pana la asigurarea managementului complet al cazului medical, functie de patologie, pornind de la planul de investigatii, diagnostic corect si plan de tratament personalizat.

In cadrul lansarii acestui serviciu medical, alaturi de dumneavoastra au venit si au vorbit si specialisti din strainate (Germania si Grecia). Povestiti-ne mai multe despre aceasta legatura…

Pacientului meu ii sta la dispozitie o intreaga retea de specialisti romani si straini, care acopera toate domeniile medicale. Sunt lideri in domeniile lor de activitate si de cele mai multe ori pionieri ai unor tehnici medicale inovatoare, asa cum au fost si invitatii mei la evenimentul de lansare al proiectului. Aceasta retea, aceste contacte, le-am stabilit si dezvoltat pe parcursul celor 20 de ani de experienta in domeniul medical din Romania si din intreaga lume. Principiul pe care ne bazam este acela, ca pacientul are nevoie de specialistul potrivit, la momentul potrivit!

Ce presupune medicina personalizata si care este profilul pacientului?

Pacientul meu este persoana pentru care sanatatea sa si a celor dragi, conteaza, si nu doar la nivel declarativ! In alti termeni, pacientul meu este romanul care doreste sa previna inainte sa trateze; care doreste managementul integral, cap-coada, al cazului sau medical a de la diagnosticarea corecta a afectiunii sale medicale si pana la solutionarea acesteia; o comunicare continua si o explicare detaliata si pe intelesul sau a tuturor etapelor pe care le presupune procesul medical; accesul direct (prin programari) la specialistul potrivit, din Romania sau din strainatate si la tehnologii de ultima ora. Si toate acestea cu economia celor mai importante resurse ale secolului in care traim: timp si bani!

Medicina Personalizata nu este o abordare teoretica, este o abordare ce vine in intampinarea nevoilor concrete ale pacientului roman, si care tine cont de realitatile contemporane:
– Ereditatea
– Stil de viata
– Calitatea vietii
– Obiceiuri alimentare
– Mediul social si profesional
– Imbatranirea populatiei
– Obiceiuri de terapie personala
– Nevoia de informatie despre noi tehnologii medicale
– Accesul la acestea

Ce are in plus aceasta abordare si cum credeti ca va fi primita de catre pacientii romani?

Pot spune ca cei peste 100 de clienti de care ma ocup in momentul de fata, au primit aceste servicii, aceasta noua abordare, in mod pozitiv. Stiu ca un pacient a primit bine aceasta abordare in momentul in care imi incredinteaza si sanatatea unui alt membru al familiei, o ruda, un prieten. Atunci am dovada clara ca am venit in intampinarea a nevoilor sale medicale, cu specialistul potrivit, si am ghidat corect procesul medical catre rezolvarea problemei de sanatate sau asigurarea preventiei atat de necesare.

Aceasta abordare ofera pacientului roman o serie de avantaje concrete:
– O ABORDARE INTEGRATOARE a starii de sanatate a clientului a problemele de sanatate nu sunt privite individual, ci in contextul intregii sale stari de sanatate, atat fizica, cat si emotionala, si abordate ca atare;
– O evaluare amanuntita a starii de sanatate printr-o ANAMNEZA corecta si completa si intocmirea unui dosar de sanatate complet, bazat pe toate datele din istoria medicala a clientului;
– explicarea pe intelesul clientului a datelor din dosarul sau de sanatate si semnalarea implicatiilor pe care acestea le pot avea in viitor;
– PREVENTIA corecta si continua a diverselor probleme de sanatate ce pot aparea, detectate in urma anamnezei, printr-un Plan concret de Preventie; ne bazam pe o filosofie neaplicata in Romania, insa atat de simpla si necesara: este mult mai usor sa previi, decat sa tratezi!
– monitorizare continua a starii de sanatate a clientului, in scopul preventiei, sau in urma unei boli / interventii chirurgicale etc., avertizarea sa directa si continua asupra diferitelor aspecte legate de starea sa de sanatate prin contact periodic (pentru urmarirea efectuarii unor analize medicale periodice, consultului medical de specialitate, adaptarea nutritiei etc.);
– MANAGEMENTUL INTEGRAL AL CAZULUI a managementul cazului, de la depistarea problemei de sanatate si pana la rezolvarea ei;
– punerea la dispozitia clientului a unui NUMAR MARE DE SPECIALISTI romani si straini si a unor TEHNOLOGII DE ULTIMA ORA DIN TOATE DOMENIILE MEDICALE, de la diverse clinici medicale private si institutii de stat din Romania si din strainatate, pentru a-i gasi pe aceia care intampina cel mai bine nevoile clientului;
– Facilitarea accesului direct la serviciile mai sus mentionate, prin programari directe si chiar insotirea clientului, atunci cand se considera necesara;
– Comunicarea permanenta (explicarea datelor si procedurilor medicale) cu clientul pe parcursul rezolvarii cazului, dar si dupa, daca se opteaza pentru serviciul de monitorizare a starii de sanatate si preventie continua;
– Confidentialitate garantata, disponibilitate si atentie
– Educatie medicala si acces la informatie medicala de ultima ora

Care sunt criteriile pe care le luati in calcul atunci cand realizati un plan personalizat de ingrijire sau preventie?

In primul rand in abordarea mea pornesc de la principiul de baza, ca este mai usor sa previi de cat sa tratezi! Mai intai pacientului trebuie sa-i asiguri un mediu confortabil, in care sa poata sa-si exprime problema de sanatate cu incredere, sa-l asculti cu atentie si sa-i aloci timpul necesar aducerii aminte, mai apoi trebuie sa-i cunosti foarte bine ereditatea si istoricul medical, atat cel fizic cat si cel emotional. Pe baza acestor informatii, obtinute printr-o Anamneza completa si corect condusa, se poate intocmi Dosarul Medical Personalizat, care sta la baza Planurilor de Preventie Personalizate sau Planurilor de Tratament complexe.

Fiecare meserie are plusuri si minusuri, care au fost cele mai frumoase momente ale carierei dumneavoastra si care au fost cele mai grele?

Cele mai grele momente s-au dovedit a fi cele mai frumoase! Este vorba de momentele care au implicat provocari si au presupus asumarea unor responsabilitati si nici o responsabilitate nu este mai mare, mai complexa, decat responsabilitatea in fata oamenilor, fie ca sunt ei angajati sau pacienti. Meseria de medic si parcursul meu profesional au insemnat o proba continua de responsabilitate si dedicare fata de pacient. Am facut-o atat ca medic practicant in cabinetul meu, cat si in momentul in care am condus echipe medicale complexe, formate pentru elucidarea unor cazuri medicale complicate. Mi-am asumat intotdeauna responsabilitatea integrala a pacientului meu, de la momentul cand acesta a pasit in cabinet si pana la momentul in care am gasit solutiile optime de tratament personalizat. Iar cea mai mare responsabilitate mi-o asum acum din postura de Personal Health Specialist.

Este ceva ce nu v-am intrebat si doriti sa adaugati?

As dori sa adaug ca a venit momentul ca, in Romania, sa trecem la nivelul urmator in ceea ce priveste Serviciile Medicale oferite pacientilor nostrii, actul medical in sine devenind un act complex, corect si continuu ghidat, adaptat nevoilor personale ale pacientilor si care depaseste limitele unei specialitati, granite sau teoriile invatate din tratatele de medicina.

Text: Andreea Popescu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.