Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu: „Educatia in neuropatia diabetica este extrem de importanta”

„Educatia in neuropatia diabetica este extrem de importanta”Desi neuropatia diabetica nu a fost inca definita precis, noi am stat de vorba cu Conf.dr. Ioan Andrei Veresiu- Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica si am aflat care sunt cele mai frecvente cauze si factori care determina boala, simptomele prin care se manifesta si tratamentul. Tot de la Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu am aflat ce legatura are neuropatia diabetica cu diabetul si ce persoane sunt predispuse la aceasta afectiune. Aflati mai multe despre neuropatia diabetica in radurile de mai jos.

Buna ziua. Pentru inceput dorim sa aflam in ce consta neuropatia diabetica si cu ce probleme se confrunta pacientii care sufera de aceasta boala?

Neuropatia diabetic este probabil cea mai frecventa complicatie cronica a diabetului zaharat, fiind prezenta fie prin simptome si/sau semne de deficit nerologic, fie prin modificari masurabile prin testele de explorare ale neurofiziologiei la mai mult de 50% dintre pacientii cu diabet. Aproximativ unul din cinci pacienti cu diabet zaharat tip 2 au manifestari ale neuropatiei inca din momentul diagnosticului diabetului. Cea mai frecventa forma de manifestare a neuropatiilor diabetice (care afecteaza atat sistemul nervos somatic cat si pe cel vegetative) este polineuropatia periferica mixta senzirivo-motorie, care pentru pacienti inseamna pe de o parte alterarea calitatii vietii din cauza durerilor, arsurilor si paresteziilor si, pe de alta parte, cresterea semnificativa a riscului pentru ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare, datorita pierderii sensibilitatii zise protective. Nu in ultimul rand, neuropatia autonoma cardiaca este un factor de risc independent de mortalitate.

Cum este tratata problema neuropatiei diabetice in Romania?

In primul rand, ne confruntam si noi, ca si toate celelalte tari, cu o crestere continua a incidentei si prevalentei diabetului zaharat si deci implicit a complicatiilor lui cronice, ceea ce pune o continua presiune pe sistemul public de sanatate. Ingrijirea acestor pacienti presupune prin excelenta o activitate de echipa, care include diabetologi, neurologi, medici de familie si chiar si alti specialist, care trebuie sa fie sustinuta de un sistem de ingrijiri medicale flexibil si proactiv, atribute care nu caracterizeaza inca sistemul nostru public de asigurari de sanatate care devine tot mai a birocratizat” si greoi. Unul dintre obiectivele prioritare ale Societatii de Neuropatie Diabetica este si  gasirea solutiilor optime pentru aceste probleme.

Faptul ca 1 din 10 persoane sunt constiente ca sufera de aceasta afectiune ridica semne de intrebare. Ce intentioneaza sa faca Societatea de Neuropatie Diabetica pentru a informa publicul despre neuropatia diabetica?

Societatea de Neuropatie Diabetica a initiat inca de la inceput o serie de evenimente informative destinate persoanelor cu diabet zaharat. Astfel, am organizat la nivel local, in numeroase orase din tara, simpozioane educative unde medici diabetologi si neurologi au explicat celor prezenti gravitatea neuropatiei diabetica, importanta preventiei, simptomele de care trebuie sa tina seama, precum si alte sfaturi utile. Spre exemplu, anul trecut, Societatea de Neuropatie Diabetica a organizat in premiera Diabetic Neuropathy Week, cand, timp de o saptamana, au fost organizate simpozioane dedicate persoanelor cu diabet in 21 de orase din tara. Educatia in neuropatia diabetica este extrem de importanta.

Ce risca pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune si care, din diverse motive, nu urmeaza tratamentul recomandat de medici?

Asa cum am mentionat mai sus, problemele cele mai frecvente cu care se pot confrunta pacientii cu neuropatie diabetica sunt simptomatologia persistenta care le altereaza viata de familie si activitatea profesionala, dar si cu riscul ca incidente aparent banale (cum poate fi o incaltaminte nepotrivita sau taiatul incorect al unghiilor) sa genereze un lant patogenetic care poate duce in final la amputatii minore sau chiar majore de membere inferioare.

Cum poate fi depistata aceasta complicatie a diabetului zaharat? Care sunt semnele si simptomele neuropatiei diabetice care trebuie sa le atraga atentia medicului si pacientului?

Examenul obiectiv al picioarelor si efectuarea unor teste simple de explorare a sensibilitatii (cu diapazonul calibrat si cu monofilamentul) trebuie sa faca parte din bilantul anual care se face la toti pacientii cu diabet zaharat (din momentul diagnosticului la cei cu diabet tip 2 si incepand de la 5 ani de la diagnosticulu diabetului tip 1). Prezenta oricaror senzatii neobisnuite la nivelul membrelor inferioare sau constatarea unor modificari obiective (roseata persistenta, a rosaturi” de pantof) trebuie sa atraga atentia pacientilor si sa a solicite evaluarea lor de catre medic.

Diabetul zaharat este o boala care se pare afecteaza din ce in ce mai multi tineri. Care este explicatia?

Aceasta observatie poate fi explicata prin faptul ca, din pacate, asistam la cresterea continua a incidentei obezitatii la copii si tineri, care este un factor major de risc pentru diabetul zaharat tip 2, dar si un factor accelerator pentru cei cu predispozitie pentru diabetul zaharat tip 1.

Preventia, diagnosticarea precoce si tratamentul in neuropatia diabetica implica in primul rand informarea pacientilor cu diabet zaharat despre complicatiile afectiunii. Considerati ca in Romania se fac suficente eforturi” pentru a educa pacientii in acest sens?

Educatia terapeutica este considerata ca o componenta majora a ingrijirii pacientilor cu diabet, care trebuie sa se desfasoare structurat si continuu. Cred ca este naiv sa credem ca aceasta se poate face in cursul unei consultatii de 15 min. In tot mai multe tari aceasta importanta activitate este in competenta unor profesionisti dedicati, asistenta/asistentul educator. Din pacate, legiferarea acestei competente/specializari este in continuare intr-un stadiu incipient in tara noastra, in ciuda eforturilor continue ale Asociatiei Romane de Educatie in Diabet. Continuam sa ne sprijinim pe efortul, de cele mai multe ori voluntar, al unora dintre colegele noastre asistente (si asta in relativ putine centre de diabet din tara) care au acceptat sa sa se instruiasca in acest domeniu. Un membru la fel de important in echipa de ingrijire a pacientilor cu probleme ale picioarelor este si podiatrul, o meserie care, de asemenea, nu este legiferata inca in tara noastra.

Care sunt cele mai predispuse persoane la aparitia neuropatiei diabetice si cum poate fi ea prevenita?

Durata de evolutie a diabetului si calitatea echilibrului glicemic sunt factori majori de risc pentru neuropatia diabetica si deci medicii ar trebui sa acorde o atentie sporita screening-ului neuropatiei diabetice la cei cu o evolutie mai lunga de 10 ani a diabetului, dar si celor care nu ating obiectivele terapeutice. Tratamentul corect al asa-zisilor factori de risc cardiovascular a clasici”, respectiv hipertensiunea, dislipidemiile, fumatul, s-a dovedit eficient si in preventia neuropatiei diabetice.

Care sunt principalele modalitati de preventie ale complicatiilor piciorului diabetic?

Aici putem vorbi de „Cele zece porunci ale piciorului diabetic” – indicatii care pot contribui decisiv la prevenirea si diagnosticarea precoce complicatiilor piciorului diabetic:

  • Inspectati-va zilnic picioarele; folositi o oglinda sau rugati o alta persoana sa va ajute.
  • Spalati-va zilnic picioarele cu grija.
  • Stergeti-va picioarele cu atentie; nu lasati umed spatiul dintre degete, deoarece umezeala favorizeaza aparitia micozelor.
  • Aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se pot produce infectii.
  • Unghiile trebuie taiate cu atentie, drept, nu prea scurt. Folositi pile pentru a nu avea colturi ascutite.
  • Folositi numai incaltaminte adecvata, niciodata cu barete. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare.
  • Nu umblati descult sau doar cu ciorapi.
  • Folositi ciorapi care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si sa se mentina uscate.
  • Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle, caramizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.
  • Adresati-va imediat medicului: daca apar dureri in picioare sau, din contra daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea; daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

Text: Andreea Popescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.