Agnozie

Incapacitatea de a recunoaste obiectele si informatiile senzoriale corecte, stare provocata in creier de centrele vederii, auzului sau cel tactil. Pentru ca un obiect sa fie recunoscut, informatiile senzoriale primite trebuie prelucrate (interpretate): se pun „in miscare” informatiile memorate pentru obiecte similare. Nerecunoasterea lor este cauzata de o leziune a zonelor cerebrale ce indeplinesc functii interpretare si memorare. Cauzele acestor leziuni pot fi: accidente vasculare cerebrale (AVC) si traumatisme craniene. Agnozia vizeaza in general un singur organ senzorial: vederea, auzul. De altfel, un obiect poate fi recunoscut prin vedere si auz, dar nu prin pipait. Agnozia tactila este incapacitatea de recunoastere si identificare, prin simpla atingere, a obiectelor aflate in mana persoanei. Agnozia vizuala reprezinta incapacitatea de a recunoaste si identifica prin vaz, in momentul in care centrul nervos al vederii este alterat. Persoanele cu aceasta tulburare pot descrie culoarea, forma si talia obiectului privit, dar nu-l pot identifica. Agnozia auditiva este incapacitatea de a recunoaste vocea persoanelor apropiate.
Agorafobie
Reprezinta teama patologica, obsesiva si nemotivata de spatiile largi, de locurile deschise, de piete etc. Agorafobia este opusa claustrofobiei, frica de spatiile inchise. Persoanele care au aceasta fobie inventeaza motive pentru a nu iesi din casa. Daca totusi se aventureaza, pot avea un atac de panica. Aceste persoane pot fi tratate prin psihoterapie si antidepresive.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.