Anorexie nervoasa

Refuzul mai mult sau mai putin sistematic de a se alimenta. Anorexia mintala, care apare cel mai des in timpul adolescentei, atinge in majoritate sexul feminin (80% dintre cazuri). Anorexica, numita si anorectica, este adesea sclipitoare si foarte activa putand fi perfect integrata in viata profesionala, daca uneori ii este foame, ea neaga ca i-ar fi. Obsedata de greutatea sa corporala, ea poate abuza de laxative sau de diuretice cu intentia de a slabi si poate avea perioade de bulimie mai mult sau mai putin asociate cu voma provocata.

Cauze – Acestea sunt controversate. Anorexia mintala traduce aproape intotdeauna conflicte afective, familiale (cel mai adesea cu mama) sau profesionale. Se pare, de asemenea, ca postind cu obstinatie, pacienta se straduie sa-si controleze modificarile fizice si fiziologice legate de feminitate si de viata sexuala (pubertate, ciclu, legatura amoroasa, sarcina). Alti cercetatori explica anorexia mintala printr-o fobie fata de implinire a trupului sau printr-o dereglare a hipotalamusului.

Simptome si semne – In afara pierderii de greutate care poate ajunge pana la o slabire extrema, adesea negata de catre bolnava, amenoreea (oprirea ciclului) este un simptom caracteristic al anorexiei. Ea se asociaza foarte des cu o constipatie rebela si cu tulburari biochimice consecutive privatiunilor.

Tratament – Trebuie sa fie flexibil si bine adaptat. Ei impune o separare de familie, cu scopul de a nu dramatiza situatia, cu spitalizare intr-un serviciu specializat care asociaza psihiatri, psihologi si nutritionisti. Reluarea in greutate, care nu este un scop in sine, depinde de reusita.

Sinonim: anorexie mintala.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.