Buza

Formatiune care margineste un orificiu sau o cavitate.

La cavitatea bucala (gura) – fiecare dintre cele doua parti carnoase limitand, sus si jos, orificiul extern al cavitatii bucale. Buza superioara poate fi sediul unei malformatii, fanta labiala (fanta mediana, denumita in mod obisnuit buza-de-iepure). Alte afectiuni ale buzelor sunt cheilitele (inflamatii), tumorile benigne si tumorile maligne, care se observa, in principal, la marii fumatori.

La organele genitale feminine – cele doua buze mari si cele doua buze mici ale aparatului sexual extern feminin. Sinonim: labiile mari si labiile mici.
Buzele mari (labiile mari) este vorba de cele doua pliuri cutanate ale vulvei (ansamblul organelor genitale externe ale femeii).
Buzele mici (labiile mici)- este vorba de cele doua mici pliuri cutanate din interiorul buzelor mari, de o parte si de alta a vestibulului vulvei. Buzele mici, dreapta si stanga, se unesc si formeaza, in fata, capisonul care acopera clitorisul si, in spate, furseta. Buzele mici, sau nimfele, marginesc meatul uretral si orificiul vaginului. In timpul unei excitari sexuale, buzele mici, din cauza sensibilitatii lor proprii, exercita atunci o stimulare a clitorisului si participa astfel la orgasm.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.