Dismenoree

Menstruatie dureroasa. Dismenoreea afecteaza intre 30 si 50% dintre femeile aflate in perioada de activitate genitala si deranjeaza in mod important aproximativ 10% dintre ele. Ea poate aparea la inceputul vietii genitale (dismenoree primara) sau mai tarziu (dismenoree secundara).

Cauze – Dismenoreea pare sa fie consecinta unei anomalii a contractilitatii uterine, care ar avea mai multe explicatii: tulburare a vascularizarii uterine, exces de prostagIandine (substante secretate de catre numeroase tesuturi, intervenind in inflamatie si in contractiile uterine ale nasterii), tulburari hormon ale sau psihologice, ereditate. O dismenoree primara poate sa fie cauzata de o anomalie privind forma sau pozitia uterului sau de un obstacol cervical in scurgerea sangelui. O dismenoree secundara este uneori consecinta unei infectii genitale cronice, a unei endometrioze, a unei boli ovariene, a unei ingustari a canalului cervical.

Simptome si semne – Durerea variaza in functie de mai multe aspecte:
– sediul ei: ea este pelviana, dar iradiaza adesea in spate, catre vagin si catre rect; uneori, cuprinde tot abdomenul;
– data sa de aparitie in raport cu fluxul menstrual: atunci cand ea precede aparitia scurgerilor menstruale, se confunda cu sindromul premenstrual; la inceputul menstrelor, ea traduce mai curand un obstacol in calea sangelui; ea poate, de asemenea, sa dureze pe toata perioada ciclului sau sa nu marcheze decat a doua jumatate a acestuia;
– tipul ei: ea poate sa fie spasmodica (colica amintind durerile de nastere) sau injunghietoare si continua;
– semnele care o insotesc, care sunt numeroase: tulburari digestive (greturi, va;saturi, diaree), dureri de cap, ameteli, pierderi ale starii de constienta.

Durerea poate ceda la administrarea de antispasmodice sau de analgezice, dar medicamentele estroprogestative si antiprostaglandinele sunt, de asemenea, eficace. Totusi, doar cercetarea si tratarea cauzei permit inlaturarea dismenoreei.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.