Fecundatie in vitro

Metoda de procreare asistata medical, constand in prelevarea de la femeie a unui ovul, fecundatia lui artificiala in laborator apoi reamplasarea lui in cavitatea uterina a aceleiasi femei sau altei femei. Actualmente, procentajul de reusita al fecundatiei in vitro (F.I.V.) este de aproximativ 25%.

Indicatii – Recurgerea la fecundatia in vitro este indicata atunci cand sterilitatea unui cuplu care doreste sa aiba un copil este cauzata, la femei de un obstacol situat in trompele lui Fallopio (absenta trompelor, trompe infundate), care impiedica intalnirea spermatozoidului cu ovulul.

Tehnica – Tehnica,complexa, este practicata in centre specializate. Ea se desfasoara in mai multe faze si necesita adesea mai multe incercari.
– Prima faza consta in stimularea ovulatiei. Femeia primeste, in timpul primei saptamani a ciclului, injectii cu hormoni care activeza maturarea mai multor ovule. Aceasta faza este supravegheata prin dozarile de hormoni sangvini si prin ecografii care arata dezvoltarea in ovare a foliculilor ovarieni continand ovulele.
– A doua faza este cea de recoltare a gametilor (celulele sexuale). Imediat inaintea ovulatei, declansata prin injectarea de hormon corionic gonadotrofic (H.C.G), se efectueaza o prelevare de ovule prin punctie fie pe cale abdominala, fie pe cale vaginala sub control ecografie. Aceasta punctie necesita o spitalizare de o zi si odihna in zilele urmatoare. Sperma barbatului este recoltata dupa masturbare.
– A treia faza este reunirea gametilor. In laborator, ovulele sunt izolate de lichidul folicular si, dupa una pana la sase ore de la punctia ovariana, sunt insamantate cu spermatozoizii si plasate in incubator.
– A patra faza este faza de reamplasare a unuia sau a mai multor embrioni in uterul matern; la 48 ore dupa punctie, mai multi embrioni, deja ajunsi in stadiul de diviziune la 2 sau la 4 celule, sunt depusi in cavitatea uterina pe cale vaginala. Operatia dureaza mai putin de o ora.

Sansele de sarcina cresc cu numarul de embrioni implantati, dar riscul unei sarcini multiple incita majoritatea echipelor medicale sa limiteze acest numar la 3.

Sinonime: F.I.V.E.T.E. (fecondation in vitro et transfer d’ emhryon), FIV, F.I.V., Fertilizare in vitro.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.