Gust

Unul dintre cele cinci simturi, dand informatii cu privire la savoarea si compozitia aiimentelor. Senzatiile gustative isi au originea in mugurii gustativi, receptorii senzoriali raspanditi in mucoasa limbii, in cea a valului palatin si in peretii laterali si posteriori ai gatlejului. Exista patru feluri de muguri ai gustului, sensibili la patru tipuri fundamentale de savoare – dulce, sarat, acid, amar – din a caror amestecare rezulta orice savoare. Gustul rezulta, de fapt, din conjunctia stimulatiilor senzoriale provenind de la sistemul gustativ si olfactiv: la expiratie. O parte a particulelor ingerate sunt expulzate pe cale nazala si stimuleaza receptorii olfactivi prin componentele lor odorante.

Patologie – Ageuzia (pierderea gustului) poate fi consecutiva unei pierderi a mirosului, unei boli bucale (infectie, cancer) sau hormonale (hipotiroidie, diabet). Ea influienteaza comportamentul alimentar, uneori si psihicul, pana la provocarea unei depresiuni.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.