Lentile de contact

Sunt lentile confectionate dintr-un material special, care se aplica direct pe cornee inlocuind ochelarii. Pe langa lentilele de contact terapeutice (care sunt utilizate in scopul corectarii unei tulburari de vedere) mai exista si lentile de contact care se utlizeaza in scop cosmetic.
Diferite tipuri de lentile de contact
– Lentilele suple, sau hidrofile, din material sintetic, nu pot fi prescrise decat pacientilor care au o buna secretie lacrimala si nu sufera de vreo afectiune conjunctivala cronica. Ele corecteaza miopia si hipermetropia, dar mai putin bine astigmatismul. Bine tolerate de la inceput, ele pot fi purtate in cea mai mare parte a zilei si sunt ideale pentru purtatul ocazional (in cursul unei activitati sportive. de exemplu). Lentilele de contact necesita o intretinere riguroasa. Unele lentile suple, foarte fine, pot fi purtate timp de perioade mai lungi,mai multe saptamani de exemplu, ziua si noaptea. O supraveghere regulata este necesara pentru a evita riscurile de infectie.
– Lentilele flexibile sunt indicate pentru corectarea astigmatismului, precum si al altor ametropii (miopie, hipermetropie). Intretinerea lor este mai usoara decat cea a lentilelor suple si durata lor de toleranta, mai lunga, insa aceasta toleranta este mediocra la inceput.

Intretinere – Lentilele trebuie in mod obligatoriu sa fie curatate si aseptizate in fiecare zi cu un produs de intretinere adaptat naturii lentilelor si prescris de catre oftalmolog. Deproteinizarea, care permite indepartarea depozitelor proteice albe provenind din pelicula (filmul) lacrimala, trebuie sa fie realizata o data pe saptamana. Lichidul in care sunt puse lentilele pentru a fi spalate de indata ce sunt scoase de la ochi trebuie sa fie schimbat zilnic, iar tocul care le sustine in timpul cufundarii in lichid trebuie sa fie schimbat in fiecare luna. In cursul manipularilor este important sa ai mainile foarte curate si unghiile taiate scurt pentru a evita ruperea lentilelor suple. In sfarsit, intretinerea lentilelor trehuie sa se faca deasupra unei suprafete curate, netede si bine luminate.
De altfel, atunci cand se poarta lentile de contact, este preferabil sa se utilizeze pentru ingrijirea fetei produse hipoalergenice si sa se evite fardarea rebordului interior al pleoapelor. Este recomandahil sa se procedeze la machiaj dupa punerea lentilelor de contact si la demachiaj dupa plasarea lor in tocul de sustinere. In sfarsit, trebuie sa se stie ca fumul de tigara ingalbeneste lentilele de contact.
Efecte secundare – Purtatul lentilelor de contact poate provoca la unele persoane ulceratii ale corneei, inflamatii superficiale ale corneei si conjunctivite alergice, uneori cauzate de produsele utilizate pentru intretinerea lor. Insuficienta secretiei lacrimale, mai frecventa la subiectii in varsta, antreneaza o iritatie oculara la purtatorii de lentile de contact. In sfarsit, niciodata nu trebuie purtata o astfel de lentila daca ochiul devine rosu, se infecteaza, daca vederea se incetoseaza sau daca antreneaza o jena dureroasa.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.