Limba

Organ muscular acoperit de mucoasa, situat in gura si in faringe.

Structura – Limba este formata din doua parti, baza limbii, in orofaringe (partea medie a faringelui, in fundul gurii), si partea mobila, din gura.

Functii – Limba este organul gustativ. Savoarea alimentelor este perceputa multumita papilelor gustative situate pe fata sa dorsala. Limba joaca, de asemenea, un rol in deglutitie impingind alimentele si lichidele spre spatele gurii pentru a patrunde in faringe. De altfel, dupa locul pe care limba il ia in cavitatea bucala, ea joaca un rol esential in producerea sunetelor.

Patologie – Glositele (leziunile inflamatorii), care fac limba rosie si dureroasa, pot fi consecutive unei infectii a aparatului digestiv. Paraliziile limbii, sau glosoplegiile, nu afecteaza de cele mai multe ori decat o singura parte si antreneaza tulburari de pronuntie si o deviere a partii paralizate. Tumorile benigne (chisturi, lipoame, papiloame) ale limbii sunt rare: tumorile maligne (cancer), mai frecvente.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.