Lombalgie

Durere a regiunii lombare. Limbajul medical rezerva termenul lombalgie durerilor regiunii axate pe cele cinci vertebre lombare. Deasupra acestora se vorbeste de dorsalgie; dedesubtul lor, de dureri fesiere sau sacrale. O lombalgie poate fi cauzata de leziuni ale rachisului sau de afectiuni care ating viscerele regiunii lombare.

Lombalgiile rahidiene – Lombagiile rahidiene sunt de origine inflamatorie sau mecanica:
– lombalgiile inflamatorii pot fi puse pe seama unei inflamatii a unei vertebre si a discurilor intervertebrale vecine sau unei tasari vertebrale; la un subiect tanar, unei afectiuni a articulatiilor vertebrale; la un subiect varstnic, unei tasari sau unei tumori benigne sau maligne. Durerea este deranjanta mai ales noaptea, iar dimineata la trezire, necesita o "dezmortire" pe o durata de mai mult de 30 minute
– lombalgiile mecanice sunt de cele mai multe ori cauzate de o artroza a apofizelor articulare posterioare ale vertebrelor sau de degenerescenta unuia sau mai multor discuri intervertebrale, la randul ei provocata de un traumatism, de o serie de microtraumatisme, de o epifizita (inflamatia unei epifize) de crestere pentru formele precoce. Imbatranirea este adesea responsabila deoarece, cu anii, discurile intervertebrale isi pierd supletea si se fisureaza. Durerea se manifesta in cursul zilei; agravata de eforturi, de caratul de greutati, de stationarea indelungata in picioare, ea este usurata prin repausul la orizontala.
Lombalgiile mecanice pot fi: acute – cea mai frecventa fiind lumbago, recidivante, facand sa alterneze perioadele dureroase si remisiunile, sau cronice. Ele sunt insotite uneori de dureri care iradiaza in membrele inferioare.

Lombalgiile de origine viscerala – Pot fi cauzate de o afectiune care atinge rinichiul, aparatul urinar sau genital, de o leziune a aortei sau a meningelor maduvei spinarii (neurinom, arahnoidita, meningoradiculita etc.).

Tratament -Acesta consta in administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, in kineziterapie, chiar in imobilizarea temporara a rachisului cu ajutorul unui corset de rasini. Tratamentul lombalgiilor cronice trebuie sa fie adaptat la jena functionala pe care o produc si sa nu fie ingrijite decat leziunile al caror diagnostic este confirmat. Astfel, lombalgiile cronice cauzate de o leziune discala unica au mari sanse sa fie vindecate printr-o artrodeza lombara (interventie chirurgicala constand in realizarea fuziunii a doua vertebre una de alta pentru a suprima jocul articular). In schimb, atunci cand degenerescenta afecteaza mai multe discuri, succesul acestei interventii devine mai aleator.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.