Plasma

Parte lichida a sangelui in care se scalda celulele sangvine (globule rosii, globule albe si plachele).
Plasma este un mediu bogat in hormoni si in substante nutritive – saruri minerale, vitamine, acizi aminati, proteine, glucide, lipide. Se recurge la plasma in diferite tratamente.Ca si pentru oricare alt produs sangvin, prelevarea sa de la donatorii de sange, conservarea sa si indicatiile de distribuire sunt strict reglementate.
– Plasma lichida poate fi conservata timp de maximum un an, la 37 O C si cu conditia sa fie congelata nu mai mult de 6 ore de la prelevarea ei (de la un singur donator). Ea trebuie sa fie utilizata imediat dupa o decongelare rapida
– Plasma uscata este obtinuta prin liofilizare (deshidratare prin sublimare direct din stare congelata, sub vid) a unui amestec de plasme de la 12 donatori cel mult, prelevate in mai putin de 6 zile.

Utilizare terapeutica – Plasma, administrata prin perfuzie, este utilizata pentru cresterea volumului sangvin in unele feluri de colaps (scaderea rapida si de durata a presiunii arteriale) sau pentru rehidratarea arsilor si asigurarea, pentru ei, a unui aport de proteine. Utilizarea plasmei este actualmente limitata din cauza riscurilor, chiar mici de transmitere a unor virusuri, in particular cel al hepatitei C.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.