Prostata

Glanda sexuala masculina care inconjoara primii centimetri ai uretrei (uretra prostatica), situata sub colul vezical, chiar in fata rectului. Prostata are forma unei castane si cantareste 15-20 grame.

Fiziologie – Prostata, ca si celulele seminale, face parte dintre glandele seminale accesorii care fabrica plasma seminala, de la care se formeaza sperma. Secretiile prostatice se afla sub controlul androgenilor (hormoni masculini, secretati, in principal, de catre testicule).

Examene – Explorarea prostatei este posibila multumita numeroaselor examene:
– Tuseul rectal este un examen foarte simplu si de incredere. El ar trebui sa fie realizat anual cu scopul de a depista un adenom sau un cancer al prostatei la barbatul trecut de 50 ani.
– Examenele bacteriologice sunt examenul citobacteriologic al urinei (E.C.B.U.) si examenul secretiilor prostatice, practicat in caz de scurgere uretrala sau dupa un masaj prostatic.Dozarea sangvina a PSA (antigenul prostatic specific) permite uneori sa se detecteze un cancer al prostatei care inca nu s-a manifestat clinic.
– Ecografia prostatica, practicata pe cale endorectala, permite evaluarea foarte precisa a structurii si volumului prostatei.
– Biopsia prostatica permite confirmarea diagnosticului unui cancer al prostatei. Acest examen este realizat pe cale endorectala sub control ecografic. Examenul nu necesita anestezie.
– Urografia intravenoasa serveste la evaluarea unui eventual rasunet al unui adenom de prostata asupra mictiunii si asupra rinichilor.

Patologie – Principalele boli ale prostatei sunt adenomul, cancerul, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.