Rinoplastie

Operatie chirurgicala constand in modificarea formei nasului.
O rinoplastie se poate face in acelasi timp cu o septoplastie (operatie a septului nazal) sau cu o genioplastie (remodelarea barbiei). Asocierea unei genioplastii cu o rinoplastie constituie o profiloplastie.

Pregatire – Un bilant psihologic (chiar psihiatric) este esential inainte de a proceda la o operatie a nasului in scop estetic. Operatia trebuie sa fie hotarata cu prudenta, deoarece ea modifica aspectul fetei intr-un mod greu de imaginat inainte de operatie, de unde rezulta utilitatea fotografiilor si videosintezelor, care ajuta sa se prevada rezultatele.

Desfasurare – Durata spitalizarii este de 48 ore. Interventia se face sub anestezie generala, bolnavul fiind intubat. Operatia este realizata prin nari. Chirurgul procedeaza, dupa caz, la suprimarea bosei nazale, la apropierea oaselor, la subtierea varfului nasului, de exemplu. Mucoasa este ajustata la sfarsitul interventiei. La sfarsitul operatiei, sunt plasate mese speciale in interiorul nasului pentru a tampona plaga. Ele raman pe loc timp de 4 zile. In anumite cazuri, sunt utilizate tuburi de silicon pentru a mentine septul nazal in locul sau, pentru a evita ca narile sa se inchida si pentru a facilita respiratia. Un gips sau o atela exterioara se pun apoi pentru o durata de zece zile.

Evolutie – Dupa retragerea gipsului sau atelei este vizibil un edem postoperator. Nasul operat ramane sensibil pe o perioada de 21 zile si ia aspectul sau natural dupa 2 luni, dar aspectul sau definitiv nu se stabileste decat dupa un an.

Complicatii – Mai putin de 1% din operatiile efectuate dau loc unor complicatii: nas coroiat (proeminarea partii joase a nasului); nas prea scurt provocat de o ablatie prea mare a tesutului osos; deviatie reziduala a nasului; obstructie a nasului, deranjanta pentru respiratie, prin sinechii mucoase (aderente ale septului nazal cu un cornet lamela osoasa a scheletului foselor nazale D sau printr-o hipertrofie a cornetelor. Defectele sunt reperabile la aproximativ doua luni dupa operatie, dar o noua interventie nu poate avea loc decat dupa un anumit interval de timp (de la 6 luni la un an), adica la incheierea procesului de cicatrizare.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.