(P) Ibutin® 300 mg SR, tratament eficient împotriva simptomelor gastrointestinale funcționale

Ibutin® 300 mg SR, forma farmaceutică de comprimate cu eliberare prelungită ce conține 300 mg maleat de trimebutină, a fost conceput pentru ca nivelul terapeutic plasmatic al trimebutinei să fie menținut pentru o perioadă mai lungă. Deși în literatura europeană veche sunt numeroase referirile la disfuncțiile intestinale, prima descriere credibilă în limba engleza a sindromului de intestin iritabil (SII) apare abia la începutul secolului XIX. Această descriere din 1818 atrage atenția asupra celor trei simptome cardinale ale SII: durere abdominală, „deranjament al digestiei” și „flatulență”.

Câțiva ani mai târziu, Howship descria „strictura spasmodică” a colonului, expresie a credinței înrădăcinate, dar nefundamentate, că tulburările intestinale funcționale sunt un rezultat al unui spasm intestinal. La jumătatea aceluiași secol apar lucrări mai sofisticate, dar și tratamente precum purgația sau electrogalvanismul. În 1849, Cummings exclama nelămurit: „intestinele aceleiași persoane pot fi la un moment dat constipate, iar în alt moment laxe; cum este posibil ca o boală să aibă două simptome contrarii nu pot să îmi explic”. Dacă ar fi participat la o convenție recentă privind SII ar fi descoperit că enigma încă există!

Tulburările gastrointestinale funcționale, un diagnostic de actualitate

Înțelegerea mecanismelor SII nu a progresat aproape deloc în următorii 120 de ani. Abia în 1962 Chaudhary și Truelove, prin studiul retrospectiv realizat pe pacienții cu SII, au reușit să aducă puțină rigoare în domeniu. Ulterior, au fost publicate Criteriile Manning pentru SII (1978) și Criteriile Kuis pentru SII (1984).

Cu toate acestea, un relativ consens privind criteriile de diagnosticare s-a realizat pentru prima oară abia în 1989, odată cu apariția Ghidului Roma pentru SII. Interesul crescând al cercetătorilor și clinicienilor, precum și al companiilor farmaceutice și autorităților în domeniu cu privire la definirea și tratarea adecvată a tulburărilor gastrointestinale funcționale au dus la adoptarea Criteriilor Roma II (1999) și Roma III (2006).

Nutriția și patologia gastrointestinală: de la prevenție la tratament

În ciuda controverselor, Criteriile Roma au căpătat o asemenea notorietate încât ele reprezintă acum baza de pornire pentru majoritatea cercetărilor științifice privind tulburările gastrointestinale funcționale. De asemenea, au devenit standardul industriei farmaceutice pentru admiterea în cadrul studiilor clinice. Mai mult decât atât, Criteriile Roma au conturat un profil acestor afecțiuni, în special sindromului de intestin iritabil. Pacienții suferă acum de o afecțiune recunoscută, și nu de simptome declarate imaginare ca urmare a unor investigații în limite normale [1].

Dispepsia funcțională Sindrom de intestin iritabil (SII)
Criteriile de diagnostic* trebuie să includă:

Unul sau mai multe din următoarele:

a. Senzație de plenitudine postprandială

b. Sațietate precoce

c. Durere epigastrică

d. Pirozis

și

Lipsa semnelor unei afecțiuni structurale (inclusiv la endoscopia gastrică) ce ar putea explica simptomele.

* Criterii îndeplinite cel puțin în ultimele 3 luni și cu un debut al simptomatologiei cu cel puțin 6 luni înainte de stabilirea diagnosticului.

Criteriile de diagnostic*:

Durere abdominală recurentă și disconfort**, pentru cel puțin 3 zile/lună în ultimele 3 luni, asociate cu două sau mai multe din următoarele:

a. Ameliorare după defecație

b. Debut asociat cu modificarea frecvenței scaunului

c. Debut asociat cu modificarea aspectului scaunului

* Criterii îndeplinite cel puțin în ultimele 3 luni și cu un debut al simptomatologiei cu cel puțin 6 luni înainte de stabilirea diagnosticului.

** Disconfort este senzația neplacută ce nu este descrisă ca o durere.

Tabel 1. Criterii Roma III pentru diagnosticul celor mai frecvente tulburări gastrointestinale funcționale [2]

Impactul asupra calității vieții

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru pacienții cu afecțiuni cronice este modalitatea în care își pot desfășura activitatea în viața de zi cu zi. Indiferent dacă simptomatologia este ușoară sau severă, persoanele cu SII suferă din cauza apariției neprevăzute a disconfortului, durerii sau modificărilor de tranzit intestinal, însoțite de stres emoțional secundar lipsei de control asupra simptomelor.

Impactul asupra vieții sociale poate afecta respectul de sine și încrederea în propriile abilități de a putea face față eficient anumitor situații, determinându-i pe cei care suferă de tulburări gastrointestinale funcționale să își disimuleze afecțiunea și să își impună restricții privind timpul liber, disponibilitatea de a călători, dieta, activitatea profesională sau viața sexuală.

Două studii, unul cantitativ și unul calitativ, asupra pacienților cu SII au demonstrat că simptomele influențează în mod semnificativ stilul de viață. Sacrificiile personale apăreau frecvent ca urmare a eforturilor pacienților de acomodare cu simptomele. Anticiparea și îngrijorarea produse de „când? și unde? se va declanșa următorul episod simptomatic” impuneau limitări în ceea ce privește planificarea vieții cotidiene. Frustrarea, izolarea și lipsa de validare medicală a afecțiunii sunt considerate, de asemenea, niște probleme majore.

Colaborarea dintre medic și pacient

O relație strânsă între medic și pacient este fundamentală pentru managementul eficient al acestor afecțiuni. Pacienții au nevoie de explicații convingătoare privind diagnosticul și natura simptomelor, fiind încurajată percepția SII drept o afecțiune recunoscută pentru care nu a fost încă descoperit un mecanism patogenic clar. Ei au nevoie, în același timp, de informații privind influența pe care boala o va avea asupra modului lor de viață. Medicii pot fi de folos prin acordarea suportului privind orice îngrijorare a pacientului, prin stabilirea unui diagnostic clar, prin furnizarea de informații pertinente și comprehensibile asupra bolii și prin ajutorul acordat pentru identificarea factorilor contextuali ai afecțiunii, ce pot fi influențați și controlați de către pacient [3].

Ibutin® 300 mg SR, un tratament de actualitate

Un tratament ușor de administrat și eficient pentru ameliorarea simptomatologiei intricate a tulburărilor gastrointestinale funcționale este absolut necesar pentru îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți. Trimebutina și-a dovedit eficacitatea în tratamentul simptomatic al durerilor, modificărilor de tranzit și disconfortului abdominal, legate de tulburările funcționale ale tubului digestiv și căilor biliare.

Mecanismul de acțiune al Ibutin® 300 mg SR:

 •  trimebutina este inclusă în categoria agenților cu rol reglator al motilității digestive, datorită acțiunii de tip agonist asupra receptorilor opioizi de la nivelul sistemului nervos enteric;
 • are un mod de acțiune fiziologic de restabilire a activității motorii și senzoriale normale, ceea ce explică profilul de siguranța al trimebutinei și tolerabilitatea sa;
 • prin activarea receptorilor enkefalinergici, trimebutina produce normalizarea și revenirea la parametrii fiziologici a activității motorii gastrointestinale la nivelul întregului tract digestiv, indiferent de tipul tulburării preexistente:
 1. stimulează motilitatea gastrointestinală în cazuri de atonie
 2. are efect inhibitor în cazul hipermotricității gastrointestinale.

Trimebutina se absoarbe rapid după administrarea orală. Este metabolizată intens la primul pasaj hepatic. Are o biodisponibilitate de 5%, iar concentrația plasmatică maximă în sânge este atinsă după 1 – 2 ore. Eliminarea este rapidă, în principal pe cale urinară (în medie 70% în decurs de 24 de  ore).

Ibutin® 300 mg SR, forma farmaceutică de comprimate cu eliberare prelungită ce conține 300 mg maleat de trimebutină, a fost conceput pentru ca nivelul terapeutic plasmatic al trimebutinei să fie menținut pentru o perioadă mai lungă, ceea ce permite reducerea frecvenței administrărilor la doza zilnică unică.

Astfel, pacienții beneficiază de o cantitate constantă de trimebutină la nivelul receptorilor enkefalinergici pe toată durata zilei, de o perioadă crescută de acțiune a substanței active datorită eliberării treptate, uniforme și complete a trimebutinei și de lipsa fluctuațiilor concentrației plasmatice în intervalul dintre doze. Pe plan clinic se menține astfel un efect terapeutic constant, iar modul de administrare, cu scăderea numărului de doze zilnice asigură creșterea complianței pacienților la tratament [4].

În concluzie, Ibutin® 300 mg SR:

 • remite o gamă largă de simptome prin restabilirea controlului fiziologic al motilității digestive;
 • acționează asupra întregului tract gastrointestinal (atât la nivel superior, cât și inferior);
 • are efecte benefice inclusiv în cazul patologiei funcționale digestive multiple;
 • acționează atât prin reglarea motilității digestive, cât și prin normalizarea pragului de percepție a durerii viscerale, fiind inclus în categoria medicamentelor cu dublu rol;
 • prin numărul redus de administrări zilnice garantează complianța pacientului la tratament și contribuie la succesul terapeutic.

Referințe bibliografice:

 1. Adaptat dupa W. GRANT THOMPSON, The Road to Rome, GASTROENTEROLOGY 2006;130:1552–1556;
 2. Adaptat dupa Appendix A: Rome III Diagnostic Criteria for FGIDs;
 3. Adaptat dupa LIN CHANG et al., Gender, Age, Society, Culture, and the Patient’s Perspective in the Functional Gastrointestinal Disorders, GASTROENTEROLOGY 2006;130:1435–1446;
 4. Adaptat dupa Rezumatul Caracteristicilor Produsului Ibutin 300 mg SR, revizuit noiembrie 2006.

Product Manager Zentiva, parte a grupului Sanofi-Aventis

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
2 comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

 1. V**t**i**c**a**:

  eu am 5-6 scaune pe zi ,am disconfort abdominal si durere cand in partea stanga cand in dreapta si nu am pofta de mancare parca am senzatie de plenitudine si ma balonez.

 2. P**:

  Buna ziua am un baietel de 10 ani si in urma cu aproximativ o luna a avut diaree dat nu pe o perioada lunga pentru ca i-am administrat antidiareice lucru care sa repetat o data pe saptanima timp de trei saptamini iar acun are scaune normale dar dese aprox.5-7/zi dr.pediatru la diagnosticat cu colecist marit ce trebuie sa ii dau va tare rau ii afecteaza viata sociala

Politica de confidentialitate