Tratamentul farmacologic in tulburarile alimentare si alergii la nou-nascuti

Rezumat
In aceasta lucrare sunt puse in discutie mai multe aspecte importante pentru asigurarea sanatatii copiilor inca din primul an de nastere, precum si metodele de tratament utilizate pentru ameliorarea sau vindecarea tulburarilor alimentare sau a alergiilor.

Abstract
This article presents important aspects regarding the health of children since the first year of birth and the methods of treatment that are used to improve or to heal eating disorders or allergies.

In primul an dupa nastere, cresterea copilului este mai rapida decat in alte perioade. De aceea, este necesara o alimentatie adaptata, pentru a asigura dezvoltarea. In primele 4-6 luni, nevoile nutritionale sunt satisfacute prin alaptarea naturala (materna) sau cea artificiala. Laptele matern sau cel industrial contin hidrati de carbon (zaharuri), proteine, grasimi, vitamine si saruri minerale, in proportii asemanatoare. Laptele matern contine anticorpi si leucocite care il protejeaza pe nou-nascut de infectii. Foarte rare sunt cazurile cand nou-nascutul nu tolereaza laptele matern, situatie in care se impune un consult medical. Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie echilibrata si variata. Produsele lactate sunt foarte importante, cel putin un litru de lapte pe zi, evitarea cu desavarsire a alcoolului, tutunului si cafelei. De asemenea, nu sunt recomandate medicamentele decat cu aviz medical si numai in timpul alaptarii. Aportul de vitamina D este indispensabil pentru a evita riscul de rahitism. Este indicat ca mama sa consume produse lactate pana copilul ajunge la 12 luni, pentru ca acesta sa primeasca necesarul de fier, vitaminele C si E si pe cele din grupul B. In cazul in care copilul nu mai poate tolera laptele, trebuie anuntat pediatrul. In aceste conditii se poate prescrie laptele sintetic perfect echilibrat, dar sa nu contina proteinele din laptele de vaca.
Alimentatia copilului are un rol hotarator in satisfacerea nevoilor de crestere. Este preferabila alaptarea la san. Ulterior se introduce treptat si hrana solida, piure si faina de cereale, in decurs de 3 pana la 6 luni, in functie de greutatea copilului la nastere si de curba lui de crestere. Dupa 6 luni se introduc progresiv forme de alimente variate si mai grase (carne, oua, peste, legume mixate). Un copil care creste rapid nu poate consuma numai lapte. Atunci se impune integrarea in alimentatie a unor mici portii de conserve speciale pentru sugari, in vederea asigurarii aportului de sodiu si vitamina C, dar sa nu contina sare de bucatarie. Zaharul trebuie redus la minimum, deoarece copii pot dezvolta ulterior carii dentare si supraponderalitate.

Tulburari alimentare la nou-nascuti
Intoleranta la unele alimente se manifesta prin vomismente, diaree sau eruptii alergice. De aceea, alimentele se introduc treptat, pentru a se observa care este alimentul care creeaza probleme. De asemenea, copiii mai pot prezenta gaze, colici, deoarece unii dintre ei nu digera bine laptele, iar manifestarile neplacute sunt continue. O alimentatie vegetala, saraca in acizi aminati risca sa intarzie cresterea.

Alimentatia prin sonda si parenteral
In cazurile in care copilul nu poate manca normal, se introduce in cavitatea bucala un tub, prin interventie chirurgicala, care aluneca pana in stomac sau intestinul subtire in jejun (partea initiala a intestinului subtire). Aceasta modalitate de a administra alimentatia se foloseste doar in cazul copiilor cu malformatii sau unele maladii neurologice ori renale, dar si la cei nascuti prematur, care nu pot fi alaptati.

Alimentatia artificiala
Laptele matern este cea mai echilibrata hrana pentru nou-nascut, deoarece ii ofera anticorpi indispensabili impotriva infectiilor, in special gastro-enteritelor. Alaptarea naturala ofera sugarului colostrul, laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere. De la caz la caz, nou-nascutii sug din ora in ora sau intre 2, 3 si 4 ore. La inceputul lactatiei, obturarea sanilor, dureroasa pentru mama, poate impiedica nou-nascutul sa suga in mod convenabil. Atunci este recomandat sa se utilizeze o pompa speciala pentru muls laptele sau sa se preseze sanul manual pentru a preleva surplusul de lapte. Abcesul de san este frecvent, mai ales in cazul unei infectii. Acesta se trateaza cu antibiotice.

Nou-nascutii si alergiile
Alergiile nou-nascutilor sunt rezultatul reactiei sistemului imunitar, de exemplu: rinita alergica, astmul, eczema. Alergiile pot fi provocate de inhalarea polenului, a prafului, prin contactul pielii cu produsi reactivi. Rolul sistemului imunitar este de a recunoaste antigenii care se gasesc la suprafata microorganismelor (bacterii, virusuri) care produc anticorpi. Un proces similar se petrece si in cazul alergiei in care sistemul imunitar produce anticorpi sensibili la substante inofensive si acesti alergeni sunt identificati ca antigeni potential daunatori.

Tratament
Desensibilizarea consta in administrarea de doze crescande de alergen, care permite formarea de anticorpi care blocheaza reactiile alergice. Acest tratament vindeca doua cazuri din trei, dar trebuie aplicat cel putin trei ani de zile. Pot aparea efecte secundare, cum ar fi: mancarimi, edeme sau eruptii. De asemenea, forme de astm sau chiar soc anafilactic. Se administreaza si antihistaminice care atenueaza simptomele. Majoritatea medicamentelor au un efect sedativ, producand somnolenta. Totodata, se pot prescrie si cromoglicatul disodic sau corticosteroizi.

Dr. Farm. D. Hurduc

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.