Surse vegetale bogate in carotenoide

Rezumat:

Crocus sativus L. (sofran) si Carthamus tinctorius L. (sofranel, sofranel rosu) sunt doua specii cu un continut ridicat de carotenoide. Au diverse utilizari în medicina, industria alimentara si cosmetica.

Abstract:

Crocus sativus L. (saffron) and Carthamus tinctorius L. (safflower) are two species with a high content of carotenoids and wide range of usefulness in medicine, cosmetics and coloring industries.

Crocus sativus L. (sofran) este o specie erbacee din familia Iridaceae, originara din unele tari mediteraneene, cultivata pentru proprietatile medicinale si alimentare. Prezinta un bulb globulos, frunze îngust liniare si 2-3 flori cu periant petaloid cu 6 tepale violacee, 3 stamine cu filamentele concrescute pe tubul corolei, un stil si un stigmat trilobat, portocaliu.
Produsul folosit, Stigmata Croci, este reprezentat de stigmate, însotite sau nu de stiluri de maximum 1 cm lungime. Cel format numai din stigmate este denumit Crocus electus.

Compozitie chimica

Principiile active sunt 2% carotenoide (protocrocina, alfa-, beta- si gama-caroten, licopina, prolicopina, zeaxantina), 4% principii amare reprezentate de picrocrocozida (glucozida 4-beta-hidroxi-ciclocitralului), 0,3-1,4% ulei volatil. Principalii componenti ai uleiului volatil sunt eucaliptolul, cineolul, pinenul si safranalul. Compusul care imprima produsului aroma specifica este safranalul, care rezulta prin hidroliza si deshidratarea picrocrocozidei. Produsul vegetal contine peste 150 de componente, dintre care mentionam si vitaminele B1 si B2, lipide, ceara, substante minerale.

Datorita carotenoidelor hidrosolubile, stigmatele de sofran au putere tinctoriala foarte mare (dilutia 1:100.000 are culoare galbena) si sunt folosite drept colorant în industria alimentara si pentru preparatele farmaceutice de uz extern.

Utilizare

Formele de utilizare sunt tinctura, extractul, pulberea. Acest produs vegetal este foarte scump, pentru obtinerea unui kg fiind necesare aproximativ 10.0000 de flori. Din cauza pretului ridicat, deseori se falsifica cu stiluri de sofran, flori tubuloase de sofranel (Carthami flores) sau flori ligulate de galbenele (Calendulae flores). Impurificarile pot fi detectate prin determinari spectrometrice pentru picrocrocozida, safranal si crocozida. Produsul Stigmata Croci are si importanta medicinala.

Dintre actiunile terapeutice cunoscute, amintim actiunea stomahica, antitusiva, carminativa, slab analgezica. În doze mari, este excitant al sistemului nervos central si emenagog. În literatura de specialitate este mentionata actiunea antioxidanta datorata prezentei acidului galic si pirogalolului. În ultimii ani, au fost evidentiate efecte benefice ale sofranului în diverse afectiuni degenerative neurologice si cardiovasculare, efecte datorate crocinei si safranalului.

De asemenea, crocina a dovedit proprietati hipotensive si antitumorale (în unele forme de limfom). Au fost testate si proprietatile antidepresive, antialergice (prin blocarea receptorilor histaminici H1) si antimicrobiene (bacteriostatic pe Brucella sp.) ale produsului, rezultatele fiind satisfacatoare.

Carthamus tinctorius L.

Carthamus tinctorius L. (sofranel, sofranel rosu) este o planta erbacee, anuala, din familia Asteraceae, cultivata pe supafete mari în Egipt, India, Iran, America Centrala si de Nord. Este o specie putin pretentioasa, putand fi cultivata si pe soluri sarace în nutrienti sau erodate. Prezinta radacina pivotanta, tulpina erecta, ramificata si frunze alterne, sesile, lanceolate sau ovat-alungite, glabre, cu margini dintate. Planta înfloreste în lunile iulie-august. Inflorescentele sunt calatidii cu flori tubuloase, initial portocalii, apoi rosiatice, iar fructele sunt achene ovat-alungite. De la aceasta specie se recolteaza florile si fructele.

Compozitie chimica

Florile contin ulei volatil, pigmenti flavanonici (cartamidina) si calcone (cartamina). Sunt folosite drept colorant alimentar si cosmetic, mai avantajos ca pret decat stigmatele de sofran. În medicina traditionala sunt folosite pentru efectul revigorant, stimulator al circulatiei sangvine si emenagog. Doua componente ale produsului, safflomina A si B, au demonstrat proprietati antiinflamatoare prin reducerea sintezei monoxidului de azot si prostaglandinei E2.

Teste in vivo si in vitro au aratat ca extractul de sofranel are efect neuroprotector datorat unui alt component al florilor, hidroxisafflor A.
În medicina traditionala chineza sofranelul este una dintre cele mai folosite plante pentru prevenirea si tratamentul afectiunilor cardiovasculare, efectul cardioprotector datorandu-se probabil actiunii antioxidante si antiinflamatoare.

Fructele contin 37-42% ulei gras, substante proteice si saruri minerale. Uleiul gras este bogat în acizi grasi nesaturati (75-80% acid linoleic si 10-15% acid oleic), fiind o buna sursa de vitamina F.

Bibliografie:

  1. Istudor V., Farmacognozie. Fitochimie. Fitoterapie, Vol. II, Ed. Medicala, Bucuresti, 2001, 336-338;
  2. Karimi E., Oskoueian E., Hendra R. et al., Evaluation of Crocus sativus L. stigma phenolic and flavonoid compounds and its antioxidant activity. Molecules, 2010, 15(9):6244-56;
  3. Campos H. C., da Rocha M. D., Viegas F. P. et al., The Role of Natural Products in the Discovery of New Drug Candidates for the Treatment of Neurodegenative Disorders II: Alzheimer’s Disease. CNS Neurol Disord Drug, 2010, 11(4):234-56;
  4. Motamedi H., Darabpour E., Gholipour M., et al., In vitro assay for the anti-brucella activity of medicinal plants against tetracycline-resistant Brucella melitensis. J Zhejiang Univ Sci B. 2010, 11(7):506-11;
  5.  Bakshi H. A., Sam S., Feroz A., Ravesh Z., et al., Crocin from Kashmiri saffron (Crocus sativus) induces in vitro and in vivo xenograft growth inhibition of Dalton’s lymphoma (DLA) in mice. Asian Pac J Cancer Prev. 2009, 10(5):887-90;
  6.  Wang Y., Han T., Zhu Y., Zheng C. J., et al. Antidepressant properties of bioactive fractions from the extract of Crocus sativus L. J Nat Med. 2010, 64(1):24-30;
  7. Han S. Y., Li H. X., Ma X., et al., Protective effects of purified safflower extract on myocardial ischemia in vivo and in vitro. Phytomedicine, 2009, 16(8):694-702;
  8. Wang C. C., Choy C. S., Liu Y. H., et al., Protective effect of dried safflower petal aqueous extract and its main constituent, carthamus yellow, against lipopolysaccharide-induced inflammation in RAW264.7 macrophages. J Sci Food Agric. 2010, 11(8):69-75.

botanică farmaceutică și Biologie celulară, Facultatea de Farmacie, UMF "Carol Davila", București

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.