Interviu dr. Adelina Dinuț

Care este părerea dumneavoastră în ceea ce privește țigara electronică?

Ultimele cercetări în acest domeniu arată că țigara, indiferent de tipul acesteia, clasică, electronică, cu tutun încălzit (trendul actual) produce în timp aceleași modificări la nivelul plămânului și nu numai. Fumătorul este expus la riscuri cardiovasculare și la apariția a variate tipuri de cancer, în special cancerul pulmonar, laringian. Folosirea acestora conduce la instalarea modificărilor inflamatorii bronșice, cronice, de cele mai multe ori ireversibile, și la apariția formelor de emfizem pulmonar de severitate variată, pneumopatii interstițiale etc. Pentru mine pacientul este fumător indiferent de tipul de țigară. Apariția pe piață a noilor tipuri de țigări cu tutun încălzit tentează consumatorul de țigară clasică. Este nevoie de timp pentru cercetări viitoare în scopul de a demonstra nocivitatea cel puțin echivalentă cu a celor clasice, deoarece sunt relativ recent introduse pe piața tutunului.

Care sunt investigațiile de ultimă generație în domeniul pneumologiei?

Tehnologia medicală este într-o evoluție continuă. Noile metode diagnostice în domeniul pneumologiei răspund nevoilor impuse de existența unei patologii variate și complexe. În prezent putem utiliza aparatură performantă pentru efectuarea unui examen radiologic de calitate, atât în radiologia convențională cât și în evaluarea prin computer tomograf de înaltă rezoluție (high resolution CT-multi slice). Utilizarea ultrasonografiei toracice este o metodă diagnostică non-invazivă, neiradiantă ce ajută în diagnosticul pneumologic, de asemenea utilă în ghidajul puncțiilor/biopsiilor pleurale. Se practică de asemenea puncție-biopsie pulmonară efectuată sub ghidaj CT. Tehnologia a avansat și în ceea ce privește evaluarea endobronșică prin utilizarea EBUS (endobronchial ultrasound), investigație ce facilitează diagnosticul infecțiilor, inflamațiilor bronșice, al cancerului pulmonar, putându-se astfel preleva biopsie bronșică eco-ghidată.

Sunt spitalele din România pregătite pentru a face față pacienților cu boli de plămâni?

Sunt puține spitale dedicate exclusiv patologiei tractului respirator și sunt mulți pacienti care au nevoie de spitalizare în astfel de centre. Cu singuranță există nevoi și necesar peste tot. Nu mă îndoiesc niciun moment de implicarea și profesionalismul colegilor mei pneumologi din București și din țară care reușesc să diagnosticheze și să trateze cu succes majoritatea cazurilor.

Ați participat la foarte multe conferințe, congrese, aveți foarte multe lucrări de specialitate în portofoliu. Cât de importante sunt aceste aspecte în activitatea dumneavoastră?

Participarea ca medic la conferințe și congrese și mai mult decât atât, susținerea unor lucrări, prezentarea de cazuri clinice sunt foarte importante în cariera oricărui medic. Toate aceste manifestări științifice te ajută sa fii ”up to date” în specialitate, să audiezi prezentări de cazuri clinice complexe, unele similare cu cele cu care deja te-ai confruntat, sau poate te vei confrunta în viitor. De asemenea sunt prezentate și opțiuni terapeutice noi. Prezentările din acest domeniu completează informațiile de care noi avem nevoie în practica curentă (cercetări, reacții adverse raportate, riscuri, beneficii), introducerea de molecule noi pe piața farmaceutică care augmentează spectrul nostru de opțiuni terapeutice. Trebuie să precizez și aspectul social al acestor evenimente medicale, care sunt pe lângă o sursă de continuă educare și formare medicală, un prilej de a întâlni colegi din specialitate din diverse colțuri ale țării și de ce nu, din alte țări.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Cred că întrebarea trebuia să fie „ce mi-ar plăcea să fac…”, pentru că din pacate timpul meu liber este cam restrâns. Puținul timp liber încerc să-l petrec cu familia, să mă relaxez mergând la film bun sau la o piesă de teatru. Atunci când puținul se transformă în mai mult, și aici vorbesc despre concedii, îmi place extrem de mult să călătoresc, să vizitez.

„Tot ce am clădit până în prezent  este o realizare. Fiecare pacient care îmi intră în cabinet la o primă consultație sau la o reevaluare și pe care reușesc cu toate resursele mele ca medic să-l ajut este o realizare profesională. Desigur, cazurile dificile rezolvate sunt o realizare și mai mare.”

 

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.