ISTORIA MEDICINEI SI ISTORIA FARMACIEI IN ANUL 2014

Maria-Gabriela Suliman, Ana Carata (Societatea Romana de Istoria farmaciei)

Anul 2014 a fost bogat in evenimente stiintifice la care au participat membri ai Societatilor de Istoria Medicinei si Istoria Farmaciei. Organizatorii principali au fost: Societatea Romana de Istoria Medicinei (SRIM), Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF), Sectiile Bucuresti si Braila ale SRIF.

19 mai, SRIM, Al VI-lea Simpozion National Hippocratic (Hippocratismul de-a lungul secolelor), in colaborare SRIM, AMR, SRIF, UMF „Carol Davila”

5-7 Iunie, SRIF, Al IV lea Colocviu International De Istoria Farmaciei si a XXIII-a Reuniune  Nationala Anuala – 10 Ani de la infiintarea Sectiei Braila a SRIF (2004-2014)

26-28 Iunie, SRIM, Al VIII-lea Congres National de Istoria Medicinei si Istoria Farmaciei, Bucuresti 26-28 Iunie 2014,

29 Noiembrie, SRIF, Sesiune Stiintifica Trimestriala, Sectia Bucuresti a SRIF.

Medici, participa ca auditori sau cu lucrari la Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF) si reciproc, membri SRIF participa la Societatea Romana de Istoria Medicinei (SRIM). Un prim exemplu este Programul stiintific la prima sesiune trimestriala a Sectiei din Bucuresti a SRIF, in cadrul Adunarii generale din 29 Martie 2014, orele 11.30-13.00, pe care-l reproducem mai jos:

I. 10.00-11.00Adunarea generala anuala– prezentarea rapoartelor si aprobarea Bilantului contabil pe anul 2013

II. – 11.30 – 13.00- Sesiunea stiintifica trimestriala SRIF:

1. Lansare de carte: „Herculane arc peste timp. Turism si istorie la Baile Herculane” – Prezinta Muzeograf, ing. Dorin Balteanu; (30 min)

2. Societatea de Istoria Medicinei si Farmaciei Roman la 30 de ani de la infiintare. Centenar aniversar dr. Epifanie Cozarescu (1914-2010) – Prezinta Ist. Antoaneta Lucasciuc; (15 min)

3. Muzeul Fundatiei Farmacist Elena Pop, Baia-Mare – Prezinta Farm. primar Maria-Gabriela Suliman; (15 min)

4. Despre o diploma de farmacist din secolul XVIII emisa la SibiuPrezinta Dr. Medic Carmen Ciofu; (15 min)

5. Aniversari-comemorari 2014 (Partea I-a), Maria-Gabriela Suliman, Antoaneta Lucasciuc; (15 min)

III. 13.00 – 13.30 – Adunarea generala, ACFB

IV.Informatii, Diverse

Presedinte de onoare,                                                    Presedinte SRIF,

Prof. Dr. Farm. Ana Carata                   Conf. Dr. Farm. Adriana- Elena Taerel

Presedinte Sectia Bucuresti,

Farm. Primar Maria-Gabriela Suliman

Doua manifestari stiintifice de seama, initiate si organizate de conducerea  Societatii Romane de Istoria Medicinii au avut loc in lunile Mai si Iunie 2014 la Bucuresti. Alaturi de organizatorul principal, sunt mentionate alte trei institutii, intre care si SRIF. Siglele si denumirile acestor institutii marcheaza colaborarea cu AMR (Asociatia Medicala Romana) si UMF ”CarolDavila”.

Societatea Romana de Istoria Medicinei                           U.M.F. Carol Davila

Societatea Romana  de Istoria Farmaciei                             Catedra de Istoria Medicinei

Asociatia Medicala Romana                                                 Catedra de Istoria Farmaciei

La al VI-lea Simpozion National Hippocratic (Hippocratismul de-a lungul secolelor), in colaborare SRIM, AMR, SRIF, UMF „Carol Davila”, ce a avut loc la Facultatea de Medicina din Bucuresti in 19 Mai 2014, s-au prezentat lucrari din partea unor membri SRIF:

In afara Programului – De la Juramantul lui Hippocrat la Etica profesionala farmaceutica de-a lungul secolelor si in prezent (Autori: Ana CARATA, Adriana-Elena TAEREL, Elena-Cristina TOMA, Alexandra GAINUSA, Constanta RIZESCU). In Program au fost mentionate doua lucrari:

Un hippocratist roman de seama : G. Bratescu (n.1922-, medic, istoriograf al Medicinei si Farmaciei),Autor, Antoaneta Lucasciuc;

Terapeutica hippocratica, Autor, drd. Maria Besciu.

In Programul celui de al VIII-lea Congres National de Istoria Medicinei si Istoria Farmaciei, desfasurat tot la Bucuresti in zilele de 26-28 Iunie 2014, membrii SRIF au fost prezenti cu lucrari, ale caror titluri le redam si dupa cum se observa in imaginile alaturate:

– Adriana-Elena Taerel, Emilia Stancu, Ana Carata,Constanta Rizescu, Laura-Cristina Nicolae – Personalitati chimico-medico-farmaceutice ale cercetarii stiintifice romanesti in Academia Romana;

– Ana Carata, Adriana-Elena Taerel, Elena-Cristina Toma, Alexandra Gainusa – Asociatii profesionale si stiintifice ale farmacistilor din Romania in secolul al XIX-lea;

– Maria-Gabriela Suliman, Antoaneta Lucasciuc – Restituiri istoriografice. Farmacisti germani din Tara Romaneasca in secolele XVIII-XIX;

– Antoaneta Lucasciuc, Maria-Gabriela Suliman – Restituiri istoriografice. Medici germani din Tara Romaneasca in secolele XVIII-XIX;

Maria Soporean, Iuliana Crisan – Plantele medicinale in opera lui Dimitrie Brandza (1846-1895).

Colaborare Istoria Farmaciei- Istoria Medicinii s-a manifestat si la ultima sesiune stiintifica a SRIF, in data de 29 Noiembrie 2014, unde D-l Prof. Dr. Octavian Buda, a vorbit despre Al 44-lea Congres International de Istoria Medicinei, Tbilisi, 10-17 Septembrie 2014.

Programul sesiunii SRIF din 29 Noiembrie a cuprins o manifestare inedita Aniversarea membrilor SRIF care au implinit varsta de 70, 75 ani si peste aceste varste. Organizatorii au dorit o recuperare /reparatie, a omisiunii unui astfel de eveniment pana acum. Reproducem mai jos cele doua parti ale Programului (I si II).

Sesiune Stiintifica Trimestriala, Sectia Bucuresti a SRIF

INVITATIE – PROGRAM

Comitetul Sectiei Bucuresti va invita sa participati la sedintele trimestriale (III-IV), care vor avea loc sambata 29 noiembrie 2014, la Facultatea de Farmacie, Strada Traian Vuia nr. 6, (cladirea Facultatii de Geologie, parter), sala V. Lazarescu, incepand cu orele 10,00:

PARTEA I-A ANIVERSARI 2014:

1. Sef lucrari dr. farm. Tocan Valeria (24.11.1928);

2. Dr. chim. Rizescu Constanta (26 Iunie 1932)

3. Sef lucrari dr. farm. Barza Paraschiva (10.12.1934);

4. Farm. primar Triaire Ligia (03.11.1934);

5. Farm. primar Amariutei Elisabeta (7.05.1939);

6. Prof. univ. dr. farm. Carata Ana (8.11.1939);

7. Prof. ist. Lucasciuc Antoaneta (9.09.1939);

8. Farm. primar col. (r.) Pavel Ion (8.09.1939);

9. Farm. primar Sanda Olimpia (10.11.1939);

10. Farm. primar Soporean Maria (26.10.1939);

11. Prof. univ. dr. farm. Stefanescu Eufemia (11.07.1939);

12.Farm. primar Hidiosanu Manuela (19.01.1944);

13. Farm. primar Petrescu Mioara (26.01.1944);

14. Farm. primar Ziegler Veronica Cornelia (29.05.1944).

Au fost inmanate diplome aniversare si buchete de flori din partea Societatii In cadrul momentului festiv au fost amintite momente din cariera si realizarile persoanelor aniversate. S-au prezentat biografiile Doamnelor Sef Lucr. Dr. Valeria Tocan (86 ani) si Dr. Chim. Constanta Rizescu (82 ani). Antoaneta Lucasciuc a prezentat o scurta autobiografie, ilustrata atat printr-o frumoasa cuvantare, cat si prin cartea ,,Trecutul si prezentul – Din clepsidra vietii mele” – Culegere Bioergografica, Bucuresti, 2014.

[1]Aceasta prima parte a sedintei a fost un exemplu graitor pentru farmacistii de astazi, referitor la profunzimea acestei profesii care a fost ilustrata prin descriere succinta a realizarilor persoanelor aniversate. Dorim sa le uram La multi ani cu tot respectul si admiratia care se cuvine domniilor lor!

Alte subiecte aniversare au avut ca teme evenimente petrecute la Chisinau, in data de 31 Octombrie 2014:

15. 50 ani de la infiintarea Facultatii de Farmacie, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Chisinau Prezinta: Adriana-Elena Taerel;

16. Acad. Prof. Dr. Vasile Procopisin (1934-2008) – 80 ani de la nastere, Prezinta: Ana Carata.

Partea a doua, II, a fost ilustrata de 4 comunicari stiintifice, informatii stiintifice si organizatorice, manifestari stiintifice internationale in 2014 si 2015.

PARTEA a II-a

1. O pagina de istoriografie a farmaciei in care se regasesc profesorii, mentorii si colaboratorii mei, Prezinta: Antoaneta Lucasciuc;

2. Evanghelia de la Snagov, 1697, tiparita de Antim Ivireanu, Prezinta: Mihai-Lucian Stanescu;

3. Urmasii Paulinei Cruceanu – prima femeie farmacist din Romania, Prezinta: Ing. Alin Cruceanu;

4. Calendar de Istoria Farmaciei 2014, Prezinta: Maria-Gabriela Suliman, Antoaneta Lucasciuc;

5. Informatii stiintifice si organizatorice

6. Participari la manifestari stiintifice:

a. Al 44-lea Congres International de Istoria Medicinei, Tbilisi, 10-17 Septembrie 2014, Prezinta: Prof. Dr. Octavian Buda;

b. Mesaj de la Societatea Internationala de Istoria Farmaciei, Istanbul Septembrie 2015, Prezinta: Prof. Dr. farm. Ana Carata.

Daca doriti sa va inscrieti in Program, comunicati-ne pe cale electronica sau telefonic, autorii si titlul comunicarii Dvs. pana la data de 21 noiembrie!

Autorii care nu pot fi prezenti din motive obiective, pot sa ne dea informatii pe cale electronica.

Presedinte SRIF,                                                         Secretar general,

Conf. Dr. Farm. Adriana-Elena Taerel                   Prof. Dr. Farm. Ana Carata

Presedinte Sectia Bucuresti,                                        Secretar,

Farm. primar Maria-Gabriela Suliman                Farm. drd. Mihai- Lucian Stanescu


[1] Maria-Gabriela Suliman spune: La ceas aniversar, o diplomă de respect

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.