Lidia-Maria DIMOFTE-POPESCU (1932-2012) – DOCTOR CHIMIST, PASIONAT CERCETATOR IN DOMENIUL MEDICAMENTULUI Constanta RIZESCU, Ana CARATA (Societatea Romană de istoria Farmaciei)

Date biografice

A vazut lumina zilei, pe malul batranului fluviu Dunarea, la marginea Brailei in 1932, intr-un satuc, astazi cartier al Brailei. Tatal, un bun invatator, un patriot si administrator al lui Spiru Haret, a tinut sa-si scolarizeze fiica, (fiind si primul nascut) in scoala in care preda. Si-a inscris fiica, in Clasa Ia primara in anul 1938.

Studii. Cursurile primare, le-a absolvit in anul 1942. In urma examenului de admitere a intrat la Liceul Teoretic de Fete din Braila, pe care l-a absolvit in anul 1950. Studii universitare: Facultatea de Chimie din Bucuresti, Universitatea  C.I. Parhon.

La terminarea facultatii, a fost repartizata la Unitatea Productiva ICECHIM,-Dudesti din Bucuresti.

Dupa 6 ani, a fost transferata, tot in Bucuresti, in interesul serviciului, la Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice (ICCF), din Soseaua Vitan Nr. 112.

Perfectionare profesionala

Pentru a reusi sa se documenteze la zi, cu noutatile in ceea ce privea medicamentul, s-a inscris la cursurile intensive de limbi straine, pentru limba engleza si franceza. De asemenea s-a inscris si la doctorat, reusind sa-si ia diploma de doctor in chimie in 1979, sub indrumarea Profesor Elena Oncescu. A participat la cursuri de perfectionare privind „Metode noi de analiza“  ca si la cursurile de Cromatografie.

A contribuit la realizarea unui laborator de analize cromatografice in cadrul sectiei de analize a ICCF.

Activitate de cercetare stiintifica

Fire perseverenta si inteligenta, s-a afirmat curand ca un bun specialist. A colaborat cu cercetatori din toate sectiile Institutului, dar si cu cercetatori din ICSMCF (Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului si Cercetari farmaceutice) din Str. Aviator Sanatescu nr. 48.

In ceea ce priveste laboratorul de Cromatografie, a pus la punct diverse metode analitice precise, cu ajutorul unui cromatograf, pe care ICCF, il procurase de la firma Carlo-Erba (Italia) si care in perioada respectiva in tara noastra constituia o noutate. A contribuit la sinteza multor grupe de medicamente: analgezice, antipiretice sau cardiotonice, sedative, neuroleptice, precum si la cercetarea, izolarea si purificarea unor alcaloizi din diverse plante. De asemenea si-a adus contributia la procesarea tuturor acestor substante.

Lidia-Maria Dimofte a contribuit la imbunatatirea metodelor de control al substantelor si formelor farmaceutice.  A perfectionat metodele de analiza a materiilor prime si a compusilor interfazici, in procesul complex de obtinere a substantelor medicamentoase.

Unele monografii prevazute in Farmacopeile Romane (F.R.VIII si F.R. IX) au fost alcatuite si cu ajutorul celei ce a fost Dr. Chim. Lidia-Maria Dimofte.

Co-autor la Brevete de Inventator

Ca om de stiinta, Lidia Maria Dimofte a lasat un numar insemnat de lucrari stiintifice si cca. 15 Brevete de Inventie, alaturi de alti specialisti.

Redam alaturat majoritatea acestor  Brevete OSIM:

  1. Certificat de Inventator Nr. 57953, Dosar nr. 69597/31 ianuarie 1972, acordat autorilor St. Bibian Cilianu, Teofania Ionescu Nasui si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul – Procedeu de obtinere a 2-brom-pentanului,
  2. Certificat de Inventator Nr. 62644/22.06.1973, acordat autorilor Vasilichia Aldea si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul –Procedeu de preparare a esterului dietilic al acidului sec-butil malonic,
  3. Certificat de Inventator Nr.62682/12.02.1974, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a 5 dietilamino-2-pentanonei,
  4. Certificat de Inventator Nr.63127/12.02.1974, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a alfa acetil-butirolactonei,
  5. Certificat de Inventator Nr.63128/12.02.1974, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a 5 halo 2-pentanonelo,r
  6. Certificat de Inventator Nr.63272/12.02.1974, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a 1-dietilamino-4-aminopentanului,
  7. Certificat de Inventator Nr.71243/ 25.05.1977, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a alfa acetilpropionitrilului,
  8. Certificat de Inventator Nr.73405/13.01.1978, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a metilheptenonei,
  9. Certificat de Inventator Nr.85550/11.02.1983, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a butilmalonatilor de dialchil,
  10. Certificat de Inventator Nr.87297/13.01.1984, acordat autorilor… si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de purificare a 1-(p-clorbenzhidril0-4-/2-(2-hidroxietoxi)etil/-piperazinei diclorhidrat,
  11. Certificat de Inventator Nr.88447/13.01.1984, acordat autorilor…. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Procedeu de obtinere a p-clorbenzhidrolului,
  12. Certificat de Inventator Nr.90834/ 19.10 1984, acordat autorilor …. si chim. Lidia Dimofte, pentru inventia cu titlul Metoda de dozare a apei in medicamente si produse liofilizate.

Multe lucrari stiintifice, realizate impreuna cu alti cercetatori au fost publicate in revistele de specialitate „Farmacia“ si Revista de Chimie. A participat la majoritatea sesiunilor stiintifice organizate de cele doua Institute din Bucuresti, ICCF si ICSMCF, precum si la cele organizate de filiale, la Iasi, Cluj, Oradea, Galati, Craiova.

A participat la consfatuirile organizate de Facultatile de Farmacie din tara si la Congresele de Chimie. A fost membra la Uniunea Medicala Balcanica si a participat la unele Manifestari Stiintifice in Turcia si Italia, Bulgaria etc.

In 1983, fiind cunoscatoare de limbi straine, dar si de limba greaca, s-a inscris la cursurile de turism, organizate de Compania ONT Carpati.   Fiind buna cunoscatoare a Istoriei si Geografiei tarii noastre, a condus pe drumurile tarii, in calitate de „ghid“, multe echipe de turisti din Grecia.

Dr. Chim. Lidia Maria Dimofte, a fost membra a Societatii Romane de Istoria Farmaciei, participand activ la reuniunile nationale, prezentand cu mult patriotism local, istoria unor farmacii din Braila.

Pentru tinerele generatii, Dr. Chim. Lidia Maria Dimofte poate constitui un model de urmat, cu atat mai mult cu cat, prin activitatea ei a demonstrat odata in plus, ca nasterea unui medicament necesita o munca deosebita si mai ales pluridisciplinara.

In ziua de 6 Septembrie 2012, a trecut in lumea umbrelor, cea care a fost un specialist in analiza medicamentelor timp de 3 decenii,  Dr. Chim. Lidia Maria Dimofte.

Dr. Chim. Lidia Maria Dimofte, a decedat in insula Rhodos si a fost inhumata de fiica ei, in cimitirul din localitatea in care locuiesc acum fiica,  Doctor in stiinte medicale, Korina Popescu si nepoata, Caliope (Keli), pe care o adora.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.