Societatea de Istoria Medicinei si Farmaciei Roman, la 30 de ani aniversari (1984-2014)

Societatea de Istoria Medicinei si Farmaciei Roman, la 30 de ani aniversari (1984-2014)		Farm. Primar 1Magdalena AVADANEI, 1Dr. Ioan CHEREJI, 2Ana CARATA

1 Societatea de Istoria Medicinei si Farmaciei Roman

2 Societatea Roman? de Istoria Farmaciei Bucuresti

La ceas aniversar, este timpul sa trecem in revista bilantul acestor ani de activitate. Sa spunem ca ne putem mandri cu activitatea acestei societati a carei aniversare o serbam in acest an. Sa incepem cu inceputurile, cand un grup de medici inimosi au gandit sa dea contur unei societati, sub numele de Societatea de Istorie a Medicinei si  Farmaciei.

Inceputurile de iatro-istorie la Roman le datoram Doctorului Alexandru Vasiliu, medic secundar la Spitalul Precista Mare, apoi medic primar la judet. Atunci, in 1897, s-a publicat lucrarea „Un secol de la infiintarea Spitalului Piatra Neamt”, in Revista Spitalului din Bucuresti. Activitatea de cercetare si comunicare in domeniul Istoriei medicinei si Farmaciei a avut urcusuri si coborasuri. In 1956, cand unul dintre medici a participat la festivitatile bicentenarului Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi, (denumit Spitalul orasenesc Clinic de Adulti, Iasi) s-a constatat ca Spitalul Precista Mare era mai tanar cu 41 de ani ca acesta.

Un curs de metodologia cercetarii iatro-istorice la Institutul de Istorie a Medicinei din Cluj, sub indrumarea Prof. Dr. Valeriu Bologa (1892-1971), la care a participat, i-a dat un impuls puternic pentru a cauta materiale la Arhivele Statului, la Biblioteca Academiei RSR Bucuresti, bibliotecile din Iasi si Cluj. Este vorba de Dr. Epifanie Cozarescu (1914-2010).

Despre initiatorul si organizatorul Muzeului de Istorie a Medicinei si  Farmaciei din Roman, Epifanie Cozarescu, am scris si noi in cartile noastre publicate in anul 2010-2011. Ne face deosebita placere sa repetam cateva fraze din aceste publicatii [1,2]:

Cunoscut in comunitatea medico-farmaco-istoricilor din Romania, Doctorul Epifanie Cozarescu (1914-2010), se inscrie intre creatorii de colectii si muzee de istoria medicinei si farmaciei. La venerabila varsta de 95 ani a fost omagiat la Bucuresti, in sesiunea de comunicari stiintifice a Societatii Romane de Istoria Medicinii, in aprilie 2009. Cu aceasta ocazie a fost prezentata cartea sa Paramedicalia–Proza scurta paramedicala si de alte origini cu nuanta literar istorica, din care selectam cateva date biografice si date istorice privind Muzeul Medico-Farmaco – Istoric al Spitalului din Roman.

La Date biografice, am extras din cartea sa cuvinte de o rara frumusete: Locul si Data nasterii, Cernauti, 1914 („unde Tetina mi-a fost nanas, Prutul m-a scaldat in valuri”, cuvintele autorului), intr-o comunitate de romani, nemti, poleci (polonezi, n.n.), ruteni (ucrainieni), evrei, „fara sa stim ura de clasa ce-i”.

Dr. Clocotici Octav (urmas al Dr. Cozarescu, fostul Presedinte al Societatii)  amintea intr-o lucrare despre aceste deplasari ale Doctorului Epifanie Cozarescu, in scopul valorificarii in mod creator a fondului de documente si acte originale. Astfel s-au pus bazele muzeului si a multor serii de sinteze iatro-istorice, unele editate in reviste de catre Doctorul erudit iatroistoric, G. Bratescu, altele prezentate pe plan local in cadrul sedintelor Societatii.

Problema sanatatii era deosebit de grea cand multe disfunctionalitati ingreunau munca medicilor. Activitatea stiintifica a fost dusa mai intai in cadrul Sectiei Medicale USSM Roman, filiala a Jud. Neamt, apoi din 1983 in cadrul nou createi Sectii Medico-Farmaco-Istorice Roman, afiliata la USSM Neamt, iar din 1995, in cadrul  Societatii de Istorie a Medicinei si Farmaciei Roman, afiliata direct Societatii Nationale de Istorie a Medicinei din Bucuresti. S-a pastrat la muzeu statutul societatii si cereri de adeziune ale noilor membri.

Membrii societatii erau medici si farmacisti dornici de comunicare a noutatilor din domeniul lor de activitate, deoarece la acea vreme publicatiile de specialitate erau reduse, iar medicatia nu era diversificata ca in prezent. In fruntea acestei societati se afla un model de daruire si preocupare pentru a descoperi si a colectiona materiale, articole, privind activitatea medicilor de prestigiu care slujisera pana in acel moment spitalul Precista Mare.

Dintre membrii societatii de la 1984, la prima sedinta din 15 decembrie, amintim: Dr. Mironescu Dinu, Dr. Epifanie Cozarescu, secretar al S.I.M.F., Dr. Olga Cernomaz, Dr. Petru Toporas, Dr. I. Demisca, Dr. Panaitescu Victor, Dr. Panaite Natalia, Dr. Octav Clocotici, Dr. Cornelia Clocotici, Farm. Diaconu Dorina, Farm. Gavrila Marcela, Dr. Romulus Rusu. Sedintele se desfasurau trimestrial si constau in prezentarea de referate ale medicilor membri sau ale simpatizantilor. Se discutau probleme organizatorice, se strangea cotizatia din care 60% se trimitea la Societatea la care era afiliata. Intalnirile aveau loc in locatia Muzeului de Istorie a Medicinei si Farmaciei, unde rafturile pline de carti de medicina, vechi, si tablourile cu medicii ce au activat in cadrul Spitalului Precista Mare, te duceau in trecut cu gandul la munca grea a medicilor la patul bolnavului, cand se confruntau cu multe epidemii, cu lipsa medicatiei si igiena precara din zona rurala arondata spitalului.

Produsul activitatii noastre de cercetare si creatie stiintifica s-a concretizat in cumularea unui bogat material stiintific precum si organizarea unui muzeu iatro-farmaco-istoric, dublat de o biblioteca de carte medicala veche, avand mai multe volume omologate ca obiecte de patrimoniu national, precum si unele piese de muzeu. Asa spunea cel care a fost sufletul, motorul acestei societati. Minutios, a adunat multe materiale pentru a le publica mai tarziu cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Spitalului Precista Mare, asa cum isi dorise la manifestarile de la Iasi.

Din activitatile deosebite ale Societatii putem mentiona deplasarile membrilor societatii la sesiunile organizate in tara de Societatea de Istoria Medicinei, la care nelipsit era neobositul Dr. Epifanie Cozarescu. Imi amintesc deplasarile pe care le-am facut impreuna la Ipotesti (1999), Braila (2004) si la Suceava (2005). La Congresul International de Istorie a Farmaciei (Sept. 2003 – desfasurat la Sinaia) am prezentat lucrarea: „205 ani de atestare documentara – Spiteria Minerva Roman”. In anul 2004 s-a organizat festivitatea de infiintare a Societatii de Istorie a Farmaciei, Filiala Braila, la care Dl. Iugulescu l-a invitat pe „prietenul si fratele farmacistilor” E. Cozarescu (asa cum ii placea sa i se adreseze). Am avut onoarea sa-l reprezint si sa recit cateva poezii din volumul sau, nou lansat, „Paramedicalia”.

Membrii societatii au asistat la numeroase prezentari de carte (Prof. Cristina Ionescu – Istoria Medicinei, Noul manual, Iasi 2002, relatari de la Congresul al VI-lea al Medicinei, Bucuresti 2002, Congresul International de Istorie a Farmaciei organizat prima data in tara la Sinaia, unde s-a prezentat lucrarea „Spiteria Minerva”, Conferinta de Farmacie – Grecia, 2004 si Ljubljana -Slovenia, 2005, Congresul International de Istorie a Farmaciei, Edinburg, iunie 2005, Reuniunea de Endocrinologie din 2005 de la Göteborg, Congresul National de Oncologie din 2005 etc.

O prezenta remarcabila au avut-o si membrii simpatizanti ai Societatii, profesori, preoti, ingineri, istorici, care prin lucrarile prezentate au adus o contributie deosebita la reusita sedintelor noastre. Unii dintre membrii Societatii au prezentat impresii din calatoriile facute in afara tarii prezentand numeroase imagini. In sedintele noastre s-au prezentat si lucrari despre personalitatile marcante ale Medicinei romanesti, s-au recitat versuri ale colegilor nostri (Dr. Lichiardopol), iar in Ajunul Sarbatorilor de iarna, Dr. Larisa Schuster a organizat auditii de Colinde de Craciun in interpretarea elevelor Scolii Sanitare. Nu au fost uitati nici cei care au plecat dintre noi prea devreme, ei fiind comemorati cu anumite prilejuri.

Incununarea activitatii membrilor societatii a fost pregatirea pentru jubileul a 200 de ani de la infiintarea Spitalului Precista Mare care a fost o reusita deosebita de organizare, de mobilizare a tuturor factorilor de raspundere. Pregatirea materialelor pentru monografia bicentenarului a fost o munca enorma privind colectarea si selectarea materialelor care au fost publicate. Multi membrii ai societatii au depus documentatii care au fost selectate si structurate de inimosul si neobositul Dr. Epifanie Cozarescu si de colectivul de redactare. Rezonanta acestui eveniment s-a simtit mult timp in intreaga lume medicala, care a participat la acest eveniment, inclusiv in excursia organizata la manastirile din Moldova.

In anul 2002, in cadrul sedintei noastre s-a vizionat filmul „Bicentenarul Spitalului Roman”, realizat de Profesorul Aurel Barnea si a avut loc lansarea Monografiei Spitalului Precista Mare. Dupa plecarea ultimei sectii din spitalul vechi, sedintele societatii s-au tinut la spitalul nou in sectia de Cardiologie, prin ospitalitatea Dr. Firastrau,  apoi in sectia de pediatrie unde ne desfasuram si acum activitatea, sub conducerea presedintelui societatii dr. Chereji Ioan. Membrii societatii au avut bucuria sa organizeze in 2009, la 24 ianuarie, implinirea a 95 de ani de catre presedintele onorific al Societatii, Dr. Epifanie Cozarescu, dar la 4 martie 2010 acesta s-a stins din viata. „Doctorul fara de arginti” a trudit o viata pentru a aduna comorile din muzeul societatii. Avem bucuria ca s-a reusit in cadrul Muzeului de Istorie din Roman, cu sprijinul conducerii acestuia, sa se deschida un Salon de Istorie a Medicinei si Farmaciei cu caracter permanent, care poarta numele „Doctor Epifanie Cozarescu”. Din nefericire Dr. Octav Clocotici, presedinte de o viata al Societatii, este grav bolnav si nu-l putem avea alaturi de noi in aceste momente de bilant ale activitatii noastre.

La una dintre sedintele societatii, Dr. Epifanie Cozarescu a prezentat lucrarea „Momente din trecutul, prezentul si viitorul Muzeului de Istorie Medicala al Spitalului din Roman”. Lucrarea cuprindea momente din perioada de debut, a colectarii materialelor, perioada de mijloc, care a coincis cu implinirea a 175 de ani de la fondarea spitalului si perioada a III-a prilejuita de aniversarea a 200 de ani de la fondarea Spitalului. Profesor Doctor Constantin Romanescu, iatro-istoric din Iasi, aprecia ca „Muzeul este unica institutie de acest gen din Moldova”. In ultima parte a lucrarii doctorul anticipa viitorul sumbru al Muzeului si in final dorea ca expunerea sa „sa aiba si aer de testament”, amintindu-ne ca se apropie semicentenarul mutarii spitalului in noul local.

Odata cu mutarea sectiilor din Spitalul Vechi in Spitalul Nou si castigarea in instanta de catre Biserica Precista Mare a cladirii, activitatea societatii a avut de suferit. Camerele in care era amplasat muzeul au fost debransate de la instalatia electrica si termica, iar lovitura de gratie am primit-o cand muzeul a fost pradat de raufacatori de mai multe ori, furandu-se carti, vitrine, mobilier, obiecte de inventar, etc (2008-2009). Norocul nostru a fost ca o parte din bunurile muzeului au fost imprumutate Muzeului de Istorie din Roman cu ocazia organizarii de catre acesta a Zilelor Medicinei din Roman si acele obiecte au fost salvate.

In anul 2002, dupa ce dr. Epifanie Cozarescu a hotarat sa se retraga de la Secretariatul Societatii si a fost ales presedinte de onoare al Societatii, au avut loc noi alegeri pentru noul comitet al Societatii, compus din Dr. Clocotici Octav – presedinte, Farmacist Primar Magdalena Avadanei – vicepresedinte, Dr. Chereji Ioan-secretar si Dr. Luchian Dorina-trezorier. Sub directa indrumare a Doctorului Octav Clocotici, care cu har si pricepere a condus aceasta societate, sedintele avand loc in fiecare trimestru in a treia joi a lunii, cu variate si interesante tematici cu participarea membrilor societatii in numar mare cat si invitati din oras sau din alte localitati. Activitatea societatii decurgea foarte bine, se tinea legatura cu Societatea de Istoria Medicinei din Bucuresti, care ne trimitea programul ei de activitate.

In ultimii ani numarul membrilor societatii a scazut mult din diferite motive: (decese, retrageri). Daca in 2003 erau un numar de 43 membri, medici pensionari si activi, astazi  avem un numar de aproape 30 membri. O deosebita bucurie a fost cand s-a lansat in martie 2011 cartea omagiala: „O viata in slujba semenilor, Dr. EPIFANIE COZARESCU”, la initiativa Asociatiei de Antropologie din Roman si a Societatii de Istorie a Medicinei si Farmaciei, ocazie cu care s-a trimis o scrisoare D-lui Profesor Dr. Marcu, Presedinte al Societatii Romane de Istoria Medicinei (SRIM) din Bucuresti, in care se specifica donarea unui exemplar din aceasta lucrare.

Activitatea societatii se desfasoara normal, desi s-au redus numarul de sedinte la doua intalniri pe an, deoarece majoritatea membrilor sunt activi si timpul liber este foarte scurt. Pentru a aduna material documentar asupra activitatii societatii noastre, am rugat autorii lucrarilor prezentate sa lase un exemplar la societate, in vederea gruparii lor, in perspectiva editarii. In luna septembrie a anului 2013, domnul presedinte al societatii, Dr. Ioan Chereji a primit de la Societatea din Bucuresti o scrisoare pe care o redam mai jos:

Stimati membri ai Societatii de Istoria Medicinei si Farmaciei din Roman,

La 14 decembrie 2013, se implinesc 30 de ani de la fondarea Societatii de Istoria Medicinei (si Farmaciei, n.n. A. Carata) din Roman, „mica Academie florentina”, cum o numim cu toata prietenia si pretuirea. Din cate stim, initiativa a pornit de la doi medici umanisti locali, Dr. Ep. Cozarescu si Dr. Octavian Clocotici. Punctul de interes a fost reprezentat de munca pentru recuperarea documentelor istorice privind medicina in Roman si in fostul judet Roman. Curand s-au alaturat un numar important de medici, farmacisti si alti intelectuali locali, initiind un cerc medico-istoric (Societate cu personalitate juridica). S-au adunat documente si obiecte muzeale cu care s-a constituit in timp un valoros Muzeu de Istoria Medicinei si Farmaciei. Membrii cercului de la Roman au participat la manifestarile stiintifice anuale (congrese, reuniuni anuale); doua dintre cele 43 de Reuniuni anuale au fost organizate la Roman, in 1978 si in 1998. Pastram o frumoasa amintire a acestor deosebit de reusite Reuniuni. Unii dintre medico-istoricii din tara – Dr. Romanescu (Iasi), Dr. Ghe. Bratescu (Bucuresti) au participat la unele sesiuni ale D-voastra. Imi amintesc cu bucurie si emotie de acea sesiune la care eu insumi am prezentat o conferinta despre „Actualitatea lui Hippocrat”. Pastrez amintirea minunatelor mele gazde din acele zile, D-na si Dl. Pavaluta. Cu toata prietenia, Prof. Dr. N. Marcu.

Dorim sa ducem mai departe aceasta societate, apreciata la nivel local dar si la Bucuresti, sa cooptam noi membri, din cadrele tinere, sa prezentam lucrari de valoare si interesante si sa pastram vie in memoria noastra pe cei care au format aceasta „Mica Academie florentina”.

O ultima activitate de amploare a activitatii noastre este cea organizata cu sprijinul Muzeului de Istorie Roman care a gazduit jubileul a 100 de ani de la nasterea Dr. Epifanie Cozarescu, moment marcat de prezenta a numeroase personalitati ale orasului si membri ai societatii.

In memoria celui care a fost fondatorul Societatii, medicul, scriitorul si iatro-istoricul fara pereche Dr. Cozarescu, membrii societatii suntem angajati in continuarea activitatii, in pastrarea si conservarea obiectelor depuse in sala care-i poarta numele. In continuare, prezentam scurte aspecte din activitatea societatii noastre, grupate intr-un colaj de imagini.

Bibliografie

  1. Ana Carata, Emilia Stancu – Creatori de muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei in Romania si relatii internationale. 6. Epifanie Cozarescu, Creatorul Muzeului Medico-Farmaco-Istoric al Spitalului din Roman, TotalPrest, Bucuresti, 2010, 104-108, (190 );
  2. Ana Carata  – Créateurs  de musées et de collections d’histoire de la pharmacie en Roumanie et relations internationales, II. 6. 2. – Epifanie Cozarescu -le Créateur du Musée Médical –Pharmaco – Historique de l’Hôpital de Roman. Questions et Répons Ed.-Tipo.-Tehnoplast Comp. srl, Bucuresti, 2011, 69-72, (175 pag.);
  3. Epifanie Cozarescu – Paramedicalia – Proza scurta paramedicala si de alte origini cu nuanta literar istorica – Ed. Pentru Stiinta S.I.T., Tipo S.C. Print Multicolor srl, Iasi, 2007, p.165-167, 295-297, (317 pag.)
  4. xxx – Date inedite, Documente, Fotografii etc.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.