Tratamentul diabetului

(continuare din editia trecuta)

Singurul lucru foarte important pe care trebuie sa-l faceti pentru a va simti bine si pentru a preveni aparitia complicatiilor este controlul zilnic al glicemiei.

Mijloacele de control ale diabetului sunt:

– monitorizarea glicemiei;

– o dieta sanatoasa;

– pastrarea unei vieti active;

– mentinerea unei greutati sanatoase;

– folosirea medicamentelor adecvate, asa cum au fost ele prescrise;

– controalele medicale regulate.

Monitorizarea glicemiei

Pentru a controla nivelul glicemiei, trebuie sa va verificati zilnic nivelul zaharului din sange. Acesta trebuie mentinut intre anumite limite, nici prea mari, nici prea mici. Masurarea regulata a zaharului din sange este singura modalitate de a sti daca tratamentul dumneavoastra este eficient. Daca tratamentul dumneavoastra este pe insulina, testati-va frecvent glicemia. Testele trebuie facute in mod normal inainte de mese si la culcare, momente in care nivelul glicemiei trebuie sa fie normal. Daca nu faceti insulina, nu trebuie sa va testati asa de frecvent glicemia. Masurarea zaharului din sange este un proces usor si rapid, care, de obicei, dureaza aproximativ doua minute. Ustensilele necesare sunt:

– O lanteta. Este un ac mic folosit pentru a gauri pielea degetului pentru a obtine o picatura de sange. Exista si lantete automate care sunt mai putin dureroase.

– O bandeleta de glicemie. Picatura de sange trebuie pusa pe o bandeleta tratata cu o substanta chimica, ce trebuie introdusa in aparatul de masurat glicemia.

– Aparatul de masurat glicemia. Este un aparat mic care masoara si afiseaza nivelul glicemiei. Aceste aparate pot avea forme diferite. Dupa masurare, notati rezultatele obtinute intr-un carnet. Notati data si ora testului, rezultatul, tipul si doza medicamentelor luate, orice moment de hipoglicemie si orice circumstanta care ar putea influenta valorile, cum ar fi stresul neobisnuit sau emotiile, bolile, calatoriile sau o masa neobisnuit de abundenta. Aceste informatii va pot ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe medic sa depisteze modul in care diferiti factori va influenteaza glicemia.

Dieta

Mancatul sanatos este o parte importanta a tratamentului diabetului. Totusi, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa cumparati alimente speciale sau ca trebuie sa urmati o dieta foarte exacta si plictisitoare. Pentru majoritatea diabeticilor, o dieta sanatoasa se traduce pur si simplu prin varietate si moderatie. Acest lucru inseamna sa mancati cantitati mai mari din anumite alimente, cum ar fi fructele, legumele si anumite cereale, care sunt bogate in substante nutritive si sarace in grasimi si calorii, si mai putin din altele, cum sunt produsele animale si dulciurile.

Principiile de baza ale mancatului sanatos

In functie de nivelul glicemiei, de faptul ca trebuie sa pierdeti cateva kilograme sau daca aveti si alte probleme de sanatate, trebuie sa va adaptati dieta la nevoile dumneavoastra speciale. Dar chiar daca detaliile pot fi diferite, principiile de baza raman aceleasi. Trebuie sa mancati in fiecare zi alimente variate pentru a atinge echilibrul intre cele trei nutrimente esentiale − carbohidrati, proteine si grasimi.

– Carbohidratii. Acestia cuprind derivatele de amidon (paine, cereale, orez, peste, fasole uscata si alte cateva legume, cum ar fi porumbul si cartofii), fructele, produsele lactate si legumele care nu sunt pe baza de amidon. Carbohidratii trebuie sa va asigure cam jumatate din cantitatea de calorii.

– Proteinele. Alimentele bogate in proteine cuprind carnea, ouale, branza, pestele, legumele si untul de arahide. Majoritatea persoanelor trebuie sa consume intre 10 si 20% din ratia zilnica de calorii sub forma de proteine sau aproximativ 2-3 portii pe zi. Atunci cand va planificati mesele, alegeti alimente sarace in grasimi, cum sunt produsele din plante, pestele, carnea de pasare fara piele, carnea slaba si branza degresata sau saraca in grasimi. Limitati cantitatea sau evitati carnea grasa, ouale si branzeturile grase.

– Grasimi. Acestea se gasesc in carne, peste, branza, unt, margarina, uleiuri, sosuri pentru salate, lapte integral, multe deserturi si gustari. Limitati consumul de grasimi la maximum 30% din cantitatea zilnica de calorii, iar consumul de grasimi saturate, la mai putin din 10% din cantitatea zilnica de calorii. Grasimile saturate, care se gasesc in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, smantana si untul, cresc colesterolul LDL din sange, iar colesterolul crescut este un factor de risc pentru bolile de inima. In cazul in care trebuie sa scadeti in greutate sau daca aveti colesterolul crescut, este sanatos sa consumati mai putin de 7% din calorii sub forma de grasimi saturate.

Planificarea meselor

Primul pas in planificarea meselor este stabilirea unor ore fixe pe parcursul zilei la care sa serviti mesele principale si gustarile. Unele persoane isi pot controla nivelul glicemiei doar mancand 3 mese principale pe zi si evitand dulciurile in cantitate prea mare. Altii trebuie sa respecte un plan mai exact, mancand numai un numar recomandat de portii din fiecare grup de alimente, in functie de necesarul lor specific de calorii. V-ar putea fi util sa vorbiti cu un dietetician despre modul in care sa va planificati mesele. Acesta va poate oferi instrumentele necesare pentru a va ajuta sa stabiliti un plan de alimentatie care sa se potriveasca scopului dumneavoastra de a va mentine sanatos, gustului, familiei sau traditiilor culturale si stilului de viata.

Fie ca veti consulta sau nu un dietetician, incercati sa pastrati o constanta in obiceiurile alimentare. In fiecare zi, incercati sa mancati cam aceleasi cantitati in acelasi moment al zilei, pastrand aceleasi proportii de carbohidrati, proteine si grasimi. Acest lucru va poate ajuta sa va mentineti nivelul glicemiei la valori constante. Unele persoane folosesc pentru ajutor liste de echivalente de carbohidrati. Aceste liste de echivalente sunt parte a unui sistem care grupeaza alimentele dupa grupe si portii. Calculul carbohidratilor este o modalitate de a stabili dozele de insulina necesare pentru mese in functie de proportia in aceste componente alimentare.

Activitatea fizica

A face sport in mod regulat este un alt element-cheie in tratamentul diabetului. E nevoie de un efort special de vointa pentru a include sportul in viata de zi cu zi, dar activitatea fizica aduce o multitudine de elemente benefice pentru sanatate. Chiar si un nivel moderat de efort fizic poate ameliora controlul diabetului.

Ameliorarea controlului glicemiei

Atunci cand muschii se contracta si se relaxeaza pe durata efortului fizic, ei folosesc glucoza pentru a produce energie. Pentru a satisface aceasta nevoie de energie, glucoza este indepartata din sange in timpul si dupa efortul fizic. Acest lucru diminueaza glicemia. Suplimentar, efortul fizic reduce glicemia crescandu-va sensibilitatea la insulina: organismul dumneavoastra are nevoie de mai putina insulina pentru a transporta glucoza in celule. Impreuna cu mancatul sanatos, efortul fizic regulat va poate reduce necesarul de medicamente care sa va scada glicemia. Unele persoane reusesc sa-si controleze diabetul doar prin intermediul dietei si efortului fizic.

Reducerea riscului de boli de inima

Exercitiul fizic este bun atat pentru inima, cat si pentru vasele de sange. El imbunatateste curgerea sangelui prin vasele mici de sange si performanta de a pompa a inimii dumneavoastra. Alaturi de o dieta sanatoasa, efortul fizic va poate ajuta sa scadeti tensiunea arteriala si sa ameliorati nivelul de colesterol.

Controlati-va greutatea

Activitatea fizica va ajuta sa pierdeti cateva kilograme si sa va mentineti o greutate sanatoasa. Sportul indeparteaza kilogramele arzand caloriile si accentuand metabolismul. Efortul poate reduce si rezistenta la insulina care apare in mod obisnuit atunci cand sunteti supraponderal. Medicul va poate ajuta sa stabiliti cat de des si cat de puternic trebuie sa faceti sport. Deoarece activitatea fizica scade, de obicei, nivelul zaharului din sange, trebuie sa fiti atenti la simptomele care anunta o hipoglicemie atunci cand faceti efort. Verificati ca nivelul glicemiei sa nu fie prea mare sau prea mic atunci cand incepeti. Daca efortul va fi prelungit, in special daca faceti injectii cu insulina, faceti la un moment dat o pauza si verificati-va nivelul glicemiei.

A fi supraponderal este de departe cel mai mare factor de risc in cazul diabetului de tip 2 − aproape 90% dintre cei proaspat diagnosticati cu diabet de tip 2 sunt supraponderali. Din contra, cei cu diabet de tip 1 sunt supraponderali sau au greutatea ideala. De ce este asa de importanta greutatea? Grasimea altereaza modul in care celulele dumneavoastra raspund la insulina. Ea face celulele sa devina rezistente la efectele insulinei, reducand cantitatea de glucoza pe care hormonul o poate transporta din sange in celule.

Puteti inversa acest proces daca scadeti in greutate. Daca pierdeti cateva kilograme, celulele dumneavoastra vor raspunde mai usor la insulina. Pentru unii dintre cei cu diabet de tip 2, scaderea in greutate este tot ceea ce este necesar pentru controlul diabetului si revenirea glicemiei la normal. Numarul de kilograme pierdute nu trebuie sa fie extrem pentru ca sanatatea sa se amelioreze. O pierdere modesta, de 5 – 10 kilograme sau de 5 – 10% din greutatea dumneavoastra, poate reduce nivelul zaharului din sange, precum si nivelul tensiunii arteriale si cel de colesterol.

Tratament

In functie de tipul si severitatea diabetului, medicul va poate prescrie un tratament oral sau insulina. Toti cei cu diabet de tip 1 au nevoie de tratament cu insulina. Majoritatea celor cu diabet de tip 2 au, pana la urma, nevoie de un medicament care sa le scada nivelul glicemiei − fie insulina, fie un medicament administrat pe cale orala.

Insulina

Insulina se administreaza prin injectarea cu o seringa, un stilou de insulina sau prin intermediul unei perfuzii constante sau al unei pompe de insulina. Insulina nu se gaseste sub forma de comprimate deoarece structura ei chimica este distrusa in timpul digestiei, facand hormonul ineficient in momentul in care ajunge in circulatia sangvina. Exista multe tipuri de insulina disponibile pentru tratament. Ele difera doar in functie de tipul necesar pentru a intra in actiune si prin durata. Insulinele cu durata scurta de actiune intra in actiune mai tarziu, dar dureaza mai mult. Insulinele cu durata lunga de actiune au nevoie de mai multe ore pentru a actiona, dar varful de actiune − momentul in care ajung la efectul maxim − dureaza mai mult decat in cazul celorlalte forme de insulina.

Tipul si doza de insulina pe care o faceti depind de nevoile dumneavoastra speciale. Unele persoane au nevoie de mai mult de un tip de insulina. De exemplu, unele persoane amesteca insulinele cu durata scurta de actiune cu cele cu actiune intermediara. Pentru multi oameni, cel mai bun control al glicemiei este atins prin administrarea unei doze de insulina cu durata lunga de actiune si a unor insuline cu durata scurta de actiune pentru fiecare masa. Medicul dumneavoastra va va ajuta sa decideti ce tip se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra specifice.

Injectiile

Modalitatea cea mai obisnuita de a face insulina este folosind o seringa sau un stilou de insulina. Aceste modalitati depoziteaza insulina sub piele, de unde este absorbita in circulatia sangvina. Stilourile de insulina sunt o modalitate mai convenabila, mai exacta si mai discreta de administrare a insulinei. Aceste dispozitive arata ca un stilou cu cartus, insa cartusul este plin cu insulina in loc de cerneala. La varful stiloului se gaseste un ac fin, asemanator cu cel de seringa. Dumneavoastra trebuie sa rasuciti un dispozitiv al stiloului pentru a selecta doza dorita, sa bagati acul sub piele si sa apasati un buton pentru a administra insulina sub piele. Injectoarele de insulina sunt o alta modalitate de administrare a insulinei. Ele utilizeaza aerul sub presiune pentru a trimite un jet fin de insulina sub piele. Aceasta metoda poate fi dureroasa si nu este la fel de exacta ca celelalte. Injectoarele sunt o optiune pentru cei care nu pot folosi acele.

Pompele

Pompa de insulina este un mic dispozitiv umplut cu insulina, pe care il purtati in afara corpului. Un tub mic, flexibil, conecteaza rezervorul de insulina la un cateter inserat sub pielea abdomenului. Pompa furnizeaza cantitatea dorita de insulina prin intermediul cateterului in organism, in functie de informatiile programate in microprocesor. Principalul avantaj al pompei de insulina este flexibilitatea si o adaptare mai buna a dozelor de insulina administrate la nevoie. Cei care folosesc o pompa pot fi adeseori capabili sa atinga niveluri normale sau aproape normale ale glicemiei si spun ca folosirea pompei le ofera un stil de viata mai flexibil. Inainte de a incepe sa folositi o pompa, trebuie sa urmati un scurt program de pregatire despre modul in care trebuie sa o folositi si trebuie sa va angajati ca veti face mai multe controale ale glicemiei pe zi. Este esential sa intelegeti foarte exact relatia dintre insulina, alimentatie si activitatea fizica, astfel incat sa va puteti programa pompa sa se adapteze situatiilor care se modifica. Rezultatele depind de persoana care controleaza pompa.

Medicamentele orale

Pentru tratamentul diabetului de tip 2 sunt disponibile o varietate de medicamente care se pot administra pe cale orala. Pe langa insulina, exista 5 tipuri de medicamente orale. Fiecare are propria metoda de scadere a glicemiei. Pentru controlul eficient al glicemiei, s-ar putea sa aveti nevoie de o combinatie de mai multe medicamente sau de asocierea unui medicament oral cu insulina. Medicul dumneavoastra este cel care poate determina daca aveti nevoie de medicamente si de care tip anume. Anuntati-va medicul daca luati alte medicamente sau daca beti alcool atunci cand luati medicamente pentru ca acesta sa fie avertizat asupra interactiunilor posibile.

Sulfonilureicele

Sulfonilureicele sunt folosite de zeci de ani. Ele actioneaza stimuland pancreasul sa produca mai multa insulina. Pentru a beneficia de pe urma acestui tip de medicamente, trebuie ca pancreasul dumneavoastra sa fie inca in stare sa produca insulina de unul singur.

Efectele adverse posibile ale acestor medicamente cuprind hipoglicemia, in special in timpul primelor 4 luni de tratament. Daca functia dumneavoastra hepatica sau renala este alterata, s-ar putea ca medicul sa nu va prescrie un medicament sulfonilureic.

Metiglinidele

Metiglinidele determina o eliminare pancreatica de insulina rapida, dar de durata scurta. Aceste medicamente sunt administrate in timpul meselor si intra in actiune la scurt timp dupa aceasta, atunci cand nivelul glicemiei este cel mai mare. Hipoglicemia ramane un efect advers posibil.

Biguanidele

Biguanidele imbunatatesc raspunsul organismului la insulina prin scaderea rezistentei la insulina. Ele cresc capacitatea tesuturilor de a capta glucoza si reduc cantitatea de glucoza eliberata de ficat.

Biguanidele sunt asociate cu o crestere mai mica in greutate decat alte medicamente orale si, in general, sunt prescrise celor care au un diabet de tip 2 si sunt supraponderali. Metformina (Siofor) este singurul medicament disponibil din aceasta clasa. Posibilele efecte adverse includ: un gust metalic in gura, pierderea apetitului, greata sau voma, balonare, senzatie neplacuta de disconfort sau durere, gaze sau diaree si eruptii. Atunci cand este asociata cu alte medicamente, metformina poate determina hipoglicemie. O reactie adversa rara, dar posibila este acidoza lactica, care este cauzata de formarea in organism de acid lactic. Acest lucru este mai probabil in cazul in care aveti o afectiune renala sau o boala severa de inima, daca beti zilnic sau excesiv alcool sau daca luati medicamentul numit Cimetidina (Tagamet). Cei a caror functie renala este alterata nu ar trebui sa ia Metformina.

Inhibitorii de alfa-glucozidaza

Inhibitorii de alfa-glucozidaza intarzie digestia carbohidratilor, incetinind viteza cu care urca nivelul glicemiei dupa masa. Aceste medicamente trebuie luate la fiecare masa si, in mod tipic, sunt prescrise in cazul in care nivelul glicemiei este maxim dupa mese. Inhibitorii de alfa-glucozidaza cuprind medicamentele Acarboza (Precose) si Miglitol (Glyset). Efectele adverse posibile cuprind senzatie de disconfort sau balonare abdominala, gaze si diaree. Atunci cand sunt asociate altor medicamente, riscul de hipoglicemie e crescut. Cei care au anumite afectiuni, inclusiv sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativa sau boala Crohn sau o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin malabsobtie, cum este boala celiaca, nu ar trebui sa ia astfel de medicamente.

Tiazolidindionele

Tiazolidindionele reduc rezistenta la insulina. In general, sunt mai bine absorbite daca sunt luate in timpul mesei. Efectele adverse posibile cuprind tumefactii, crestere in greutate si astenie. Un efect advers rar, dar grav, este afectarea hepatica. De aceea este important sa va verificati ficatul prin intermediul analizelor de sange la fiecare doua luni, in cursul primului an de tratament, si sa fiti avertizati de semnele si simptomele unei eventuale afectari hepatice. In cazul in care luati pilule anticonceptionale, tiazolidindionele le pot scadea eficienta. In plus, nu ar trebui sa luati tiazolidindione in cazul in care suferiti de insuficienta cardiaca congestiva.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.



Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate