Termeni medicali utili farmacistilor

Rezumat
Vom continua in acest numar sa explicam termenii medicali pe care ii consideram utili pentru a mentine o relatie cat mai benefica in aria terapeutica intre pacient si farmacist.

Abstract
In this edition we will continue to explain the medical terms that we consider efficient to maintain a good relation between the patient and the pharmacist in the therapeutic field.

Amenoreea 
Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei. Amenoreea primara presupune intarzierea aparitiei primului ciclu menstrual pana la varsta de 16 ani. Amenoreea secundara este caracterizata prin incetarea temporara sau permanenta a menstruatiei la un moment dat.

Amenoreea primara
Principala cauza este intarzierea pubertatii, ce poate avea cauze naturale sau poate fi provocata de o dereglare a sistemului endocrin. De asemenea, poate aparea ca urmare a unei tumori de suprarenala sau unei hiperplazii suprarenale congenitale, ori survine fara o cauza cunoscuta. Amenoreea primara poate fi provocata de sindromul Turner, in momentul in care un cromozom sexual femel lipseste. Exista situatii in care menstra este absenta din cauza lipsei congenitale a vaginului, uterului sau unei imperfectiuni a himenului, ceea ce impiedica scurgerea sangelui menstrual.

Amenoreea secundara
Cauza principala in aceasta situatie este sarcina. Regularitatea menstruatiei este tulburata cata vreme femeia foloseste hormoni contraceptivi. Amenoreea poate aparea din cauza unui stres emotional, a unei depresii sau a unei anorexii mentale (nervoase), si chiar dupa administrarea unor medicamente. Totodata, lipsa menstrei poate fi provocata de o afectiune ovariana. Amenoreea se instaleaza definitiv dupa menopauza sau histerectomie (ablatia uterului).
Examenul medical
Investigatiile medicale cuprind:

  • Examenul fizic amanuntit al ovarelor;
  • Dozajul hormonal in sange;
  • Tomodensitometria (examen radiologic ce utilizeaza tomodensitometrul sau scannerul cu radiatii X care permite obtinerea, sub forma de imagini numerice, unor sectiuni foarte fine ale organelor examinate). Aceasta metoda se foloseste pentru a elimina ipoteza unei tumori hipofizare;
  • Ecografia abdomenului, pentru a scoate din calcul prezenta unei tumori suprarenale sau ovariene.

Tratamentul
Unele femei refuza tratamentul amenoreei fara a fi elucidata cauza. Daca este vorba de un chist sau o tumora ovariana, este necesara ablatia ovarelor. Anorexia mentala impune un tratament adecvat, doar la indicatia medicului specialist.

Amibiaza
Este o boala parazitara provocata de un protozor care se afla in colon, numit Entamoeba histolytica (clasa Rhizopode). Maladia se caracterizeaza prin diaree persistenta usoara sau foarte grava. O mare parte a populatiei sufera de aceasta boala, inregistrandu-se multe decese din cauza lipsei tratamentului. Are prevalenta crescuta in climatul cald.
Cauze
Entamoeba histolytica este un parazit intestinal patogen capabil sa invadeze tesuturile intestinale, dar si extraintestinal, cu raspandire in mai multe organe. Entamoeba histolytica se multiplica prin simpla diviziune si se instaleaza in intestin, hranindu-se cu resturi alimentare si cu bacterii. Unii subiecti sanatosi pot fi purtatori de amoeba, secretand sarurile histurilor amoebiene. Uneori, aceasta amoeba invadeaza peretele intestinal, provocand ulceratii care sangereaza, secretie de mucus si diaree.
Amoeba poate patrunde si in sange, ficat, unde poate forma abcese hepatice. Persoanele care viziteaza zone cu endemie amoebiana pot evita contactarea parazitului prin consumul de apa din recipiente imbuteliate. De asemenea, trebuie evitate cruditatile sau fructele decojite.
Simptome 
Primul simptom este diareea hemoragica. Durerile abdonimale sunt insotite uneori de degajari dizenterice. Abcesul hepatic amoebian provoaca febra, frisoane, pierdere in greutate, cu marirea volumului hepatic.
Tratament
Se folosesc in principal amoebicidele sau metronidazol asociat cu amoebicide de contact (hidroxichinoline). Astfel, vindecarea este rapida si totala. Abcesul hepatic poate fi eradicat prin punctie realizata sub control ecografic.

Dr. Farm. D. Hurduc

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.