Xylitol si efectele sale metabolice

Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste

Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. NC Paulescu”

Membru Corespondent al Academiei Romane

 

 

Xylitolul este un poli-alcool (alditol) care poate forma complexe ionice cu diferiti cationi precum Ca, Cu si Fe. El se regaseste in ciclul de metabolizare al carbohidratilor in grupul de pentozo-fosfati (molecule cu 5 atomi de carbon), care pot fi metabolizati in organism, eliberand o cantitate mica de energie (sub 50% de cea eliberata de glucoza). Prin metabolizare, Xylitolul produce o mare cantiate de NADH si NADPH, compusi care modifica potentialul redox al celulelor. Prin metabolizare, 1 g de Xylitol produce aproximativ 2.4 kcal, ceea ce reprezinta cu aproximativ 40% mai putin decat aceiasi cantitate de glucoza sau de zahar. In plus, indicele glicemic al xylitolului este extrem de scazut (aproximativ 7), comparativ cu cel al zaharului (care este de aproximativ 70-80) sau al glucozei (care este de 100). Acesta este motivul pentru care de cateva decenii s-au cautat solutii de obtinere a lui ca indulcitor natural si o alternativa a zaharului.

Xylitolul este un produs natural care se gaseste in concentratii mici in fibrele multor legume si fructe iar in concentratii ceva mai mari in coceanul de porumb, in scoarta unor copaci, sau in cojile de nuci sau de alune. El a fost descoperit aproape simultan in Germania si Franta la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar vreme de peste 60 de ani nu a avut nici o intrebuintare.

Datorita continutului sau scazut in calorii, xylitolul are un efect pozitiv in mentinerea greutatii normale, putand fi utilizat ca indulcitor de catre pacientii diabetici, evident in cantitati rezonabile. Datorita indexului glicemic scazut, la pacientii diabetici xylitolul are avantajul de a determina cresteri postprandiale ale glicemiei reduse ca amplitudine prin comparatie cu zaharul sau glucoza. Beneficiile sunt certe, existand multiple studii care arata faptul ca hiperglicemia post-prandiala determina stress oxidativ acut, reprezentand un factor determinant in aparitia complicatiilor cronice ale diabetului zaharat, in special a celor cardiovasculare. In plus, datorita continutului caloric mai redus, xylitolul are efecte benefice la pacientii cu sindrom metabolic, limitand cresterea ponderala excesiva si putand preveni evolutia acestor pacienti catre diabet zaharat.

Spre deosebire de zahar care contine un numar mai mare de calorii dar care reprezinta si un bun mediu de cultura a germenilor in cavitatea bucala (provocand carii dentare), xylitolul, care este un zahar/alcool nefermentabil, favorizeaza transportul calciului si remineralizarea smaltului dentar, scazand incidenta cariilor. Astfel, el a fost denumit „un prieten” al dintelui, motiv pentru care este utilizat si in unele paste de dinti si unele produse (gume de mestecat, bomboane, drajeuri tip mintsuri, ape si spray-uri de gura) care au un efect de protectie a dintelui.

De asemenea, prin rolul antibacterian, xylitolul aduce beneficii in afectiunile O.R.L., prevenind dezvoltarea bacteriilor in trompa lui Eustachio si scizand riscul de otite. De aceea, el este folosit si in produse naturale de decongestie nazala, care pot ajuta la tratarea alergiilor (la polen, poluare), a rinitelor, a sinuzitelor, s.a.m.d.

Spre deosebire de alti indulcitori sintetici care au dezavantajele lor, xylitolul ca produs natural poate juca un rol de agent preventiv al patologiei metabolice. Xylitolul poate fi folosit, fara a le schimba gustul, la prepararea alimentelor (dulciurilor), inclusiv pentru indulcirea bauturilor reci sau calde. Este importanta identificarea in piata a produselor ce contin Xylitol obtinut natural prin fermentatie (nu prin sinteza) si care sa nu provina din organisme modificate genetic, Este important ca magazinele sa comercializeze numai astfel de produse naturale.

 

1 comentariu

  1. Razvan Tudor:

    Folosesc xylitol (XyloSweet) si produsele ce sunt indulcite cu acesta si sunt intr-adevar foarte bune si eficiente