DR. ANDI DRĂGUŞ: „Implantul va intra în decalogul fiecărui medic stomatolog, ca un serviciu firesc pentru bunăstarea pacienţilor”

Cu un masterat și un doctorat în desfășurare în implantologie, plus o experiență profesională generoasă care îl recomandă, Dr. Drd. Msc. Cdt. Andi Drăguş consideră implantul dentar drept viitorul în medicina dentară. Iar materialele și tehnologiile inovatoare utilizate în prezent, de la scannerele intraorale la softurile de tip CAD / CAM și dioxidul din zirconiu, nu fac decât să susțină această credință. Despre viitorul stomatologiei şi, în mod special, al implantologiei, cât și despre importanţa educării pacienților pe tema implanturilor dentare ne-a vorbit Dr. Andi Drăguş în interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde.

GALENUS: Sunteți absolvent al unui program de masterat în implantologie, iar anul acesta veți obține și titlul de doctor în această specialitate. Ce anume v-a determinat să aprofundați implantologia?

Nu a fost greu să înțeleg că implantul dentar este viitorul în medicina dentară. Cu ajutorul implanturilor dentare fixăm rădăcini în osul maxilar și mandibular, iar pacienții noștri pot primi, după 2 – 6 luni, lucrări protetice fixe sau mobile în cavitatea bucală. La ora actuală, rata de succes a implanturilor dentare la nivel mondial este de 98%. Pot spune și că am avut norocul să îl cunosc pe Prof. Dr. Mihai Augustin cu care am studiat la UMF „Carol Davila” masterul de implantologie, profesor care a reușit să îmi insufle pasiunea pentru implantologie. Din acest motiv nu m-am oprit aici, urmând programul de doctorat tot cu domnia sa.

G.: Dezvăluiți-ne, vă rugăm, cele mai promițătoare noutăți în domeniul implantologiei.

Domeniul implantologiei nu bate pasul pe loc, fiind chiar un domeniu extrem de efervescent, în continuă schimbare. Tocmai de aceea, noutățile din domeniul implantologiei nu întârzie să apară. De exemplu, apariția scannerelor intraorale, a softurilor de tip CAD / CAM și de radiologie ne oferă posibilitatea ca, într-o singură ședință, să poziționăm fiecare implant exact în locul ideal. Nu putem realiza această operațiune fără ghidul chirurgical. Iar dacă stabilitatea primară ne-o permite, putem proteza pacientul tot în prima ședință. Cu alte cuvinte, pacientul își face o CBCT (computer tomograf cu fascicul conic – tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate), noi scanăm cavitatea bucală și determinăm ocluzia. Mai apoi, cu ajutorul unui soft și al unui centru CAD / CAM, informațiile se suprapun în vederea realizării ghidului chirurgical de implantare și a lucrărilor provizorii sau definitive.

G.: Dar ce ne puteți spune despre viitorul implantologiei? Încotro se îndreaptă această specialitate chirurgicală complexă?

Având în vedere evoluția spectaculoasă a acestui domeniu, dacă luăm în considerare chiar și numai ultimul an, implantul va intra în decalogul fiecărui medic stomatolog, ca un serviciu firesc pentru bunăstarea pacienților. Iar acest moment este foarte aproape… Dar pentru realizarea acestui pas revoluționar în istoria medicinei dentare este nevoie de un suport complementar, și anume educarea pacienților la nivel național pe tema implaturilor dentare. Eu, de exemplu, am început acest demers prin organizarea unor seminarii și cursuri de formare prefesională de implantologie și protetică dentară pentru colegii mei de breaslă care, după absolvirea cursurilor, au datoria de a informa și educa mai departe pacientul. Un pacient informat este produsul nostru, al medicilor. Și de la această misiune de educare avem datoria să nu ne dăm înapoi.

G.: Care sunt, în opinia dumneavoastră, tehnologiile și materialele care au influențat cel mai mult în bine, în ultimii ani, evoluția stomatologiei, în general, și a implantologiei, în special?

Tehnologia principală este CAD / CAM, alături de toate softurile dezvoltate. De asemenea, în ultimii doi ani s-au dezvoltat destul de puternic scannerele intraorale, iar scanarea este din ce în ce mai exactă. Materialul care a revoluționat domeniul nostru medical este dioxidul de zirconiu. Laboratorul de tehnică dentară devine digital, motiv pentru care și cabinetul de medicină dentară trebuie să se adapteze noului sistem de lucru. Acesta este viitorul implantologiei, iar scanarea intraorală, modelul printat digital, articulatorul digital și lucrările protetice realizate digital cu tehnica CAD / CAM nu vor lipsi din peisajul evoluției stomatologice. Cred asta cu tărie.

G.: Ce anume ar trebui să știe un pacient care are nevoie de un implant dentar? Referitor la riscurile pe care le implică intervenția chirurgicală, la măsurile de igienă pre- și post-intervenție…

Pacienții care primesc implanturi dentare ar trebui să știe că principalele cauze de pierdere a implanturilor sunt: fumatul, igiena necorespunzătoare și lucrările protetice. Predictibilitatea implantării la pacienții fumători scade direct proporțional cu numărul de țigări fumate zilnic. În acest moment, la nivel mondial, protocolul de implantare, calitatea materialelor din care este realizat implantul, designul implantului sunt aspecte atent studiate și sigure. Dacă pacientul este sănătos clinic, riscurile postoperatorii sunt aproape de zero. Desigur, ipoteza rămâne valabilă doar dacă el respectă tot protocolul postimplantar pe care i-l recomandăm.

G.: Care sunt concepțiile greșite sau temerile vizavi de implanturile dentare de care vă loviți în mod curent când vine vorba despre pacienții dumneavoastră?

În general, pacienții vin cu teamă în cabinetul stomatologic. Cei care vin în cabinet pentru un implant dentar nu fac excepție de la regulă. Cu toate acestea, pacienții rămân plăcut surprinși după implantare deoarece realizează că teama lor este nejustificată și că manopera de implantare este una destul de simplă și rapidă dacă oferta biologică osoasă este bună. Să nu uităm că totuși implantul dentar presupune o intervenție invazivă care implică anumite riscuri. Unii dintre pacienți au auzit că implanturile nu se integrează sau durează câțiva ani și cad. Motiv pentru care sunt dispuși să facă toate eforturile pentru a beneficia de un implant durabil.

G.: Tot mai multe studii dezvăluie că sănătatea orală precară are un impact negativ asupra întregului organism, afectând sistemul cardiovascular, funcția cognitivă și nu numai. Ce ne puteți spune despre această corelație?

Așa este. Din păcate, pacienții nu realizează importanța fiecărui dinte din cavitatea bucală și consecințele pierderii unui dinte sau a mai multora. Chiar discutam cu un coleg ortoped acest lucru și domnia sa mi-a justificat foarte simplu această atitudine: „fără o mână sau un picior afectat nu putem trăi la fel, dar fără câțiva dinți nu este nicio problemă. Viața pacientului nu se schimbă vizibil”… sau cel puțin aceasta este percepția majorității. Dar, din păcate, timpul ne demonstrează altceva, iar afecțiuni corelate patologiilor stomatologice își fac ușor-ușor apariția. Îmi place foarte mult un proverb chinezesc pe care îl împărtășesc de fiecare dată când am ocazia: „cu dinții ne săpăm groapa” și cred că puține proverbe se apropie mai mult de adevăr ca acesta.

G.: Studii recente arată că România este codașă la capitolul igienă orală: aproximativ 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare. Ce măsuri sunteţi de părere că s-ar putea lua pentru îmbunătăţirea situației?

Principala măsură pe care ar trebui să o luăm cu toții este să avem o gândire orientată spre prevenție și o atitudine pe măsură. Educația medicală dentară în grădinițe și școli este foarte importantă pentru această nouă paradigmă comportamentală. Personal, merg anual la câteva grădinițe unde sunt invitat să discut cu copii despre igiena dentară.

G.: Cum arată, în prezent, stomatologia românească, față de perioada în care ați început dumneavoastră să studiați? Se poate vorbi despre o evoluție semnificativă, despre schimbări notabile?

Cu siguranță, stomatologia românească este într-un trend ascendent dacă ne raportăm la tehnicile folosite de medici sau la aparatură. Este o diferență vizibilă între modalitățile de lucru folosite pe vremea studenției mele și cele de acum. Foarte multe cabinete folosesc ultimele tehnici medicale și cred că noi, medicii dentiști români, avem o deschidere către nou și inovație. Medicina dentară este domeniul medical cu procentul cel mai mare de privatizare din România. Asta cu siguranță spune ceva.

G.: Aveți o experiență generoasă în stomatologie. Cu siguranță au existat și cazuri, de-a lungul anilor, care v-au pus în dificultate. Ne puteți povesti un astfel de caz și cum l-ați rezolvat?

Cazurile dificile sunt cele cu antecedente, cazuri în care pacienții au stat prea mult timp fără anumiți dinți, motiv pentru care cei rămași pe arcadă și-au modificat poziția. Tratamentul în astfel de cazuri este de lungă durată… 1-2 ani sau chiar mai mult. Există un procent de pacienți care nu reușesc să ducă la bun sfârșit acest tratament din motive precum timpul, pierderea răbdării sau altele. Cu acești pacienți întâmpin dificultăți pentru că, dacă nu se intervine conform planului de tratament, efortul depus de ambele părți devine invizibil. Tocmai de aceea cred foarte mult în relația medic – pacient, al cărei mare beneficiu este asigurarea unui confort sporit pacientului pe tot parcursul tratamentului.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.