Intarzierea de la debutul simptomatologiei creste rata de conversie in colecistectomia laparoscopica pentru colecistita acuta

La pacientii la care s-a efectuat colecistectomie laparoscopica de urgenta, 32,4% au avut colecistita acuta. Rata conversiei la cei cu colecistita acuta a fost considerabil crescuta (24,4 %), fata de cei cu alta patologie (6,3%). Pentru pacientii cu colecistita acuta, rata conversiei a crescut cu durata debutului simptomatologiei: 9,5%, 16,1%, 38,9%, 38,6% pentru o intarziere de 0-2 zile, 3-4 zile, 5-6 zile si peste 6 zile. Majoritatea conversiilor au fost datorate aderentelor inflamatorii acute. Interventia precoce pentru colecistita acuta preferabil in primele doua zile de la debutul simptomelor este mult mai probabil sa se finalizeze cu o colecistectomie laparoscopica de succes, intarzierea ducand la cresterea ratei conversiei la colecistectomie clasica.

Aproximativ 9% din populatie are litiaza biliara, 2/3 fiind asimptomatici, putand da colecistita acuta sau cronica, colica biliara, pancreatita sau icter obstructiv. Colecistita acuta este o forma severa a litiazei biliare simptomatice si    10-30% din pacientii cu boala acuta au complicatii importante cu potential letal, cum ar fi empiemul, gangrena si perforatia.

Studii randomizate comparand interventia precoce sau intarziata au aratat ca interventia precoce este mai sigura, mai putin costisitoare si asociata cu o rata mai mica de conversie decat interventia intarziata. Conduita conservativa este asociata cu o dublare a costurilor fata de interventia precoce, cu implicatii ulterioare, aproximativ 25% dintre pacienti ramanand simptomatici, necesitand reinternare in vederea interventiei chirurgicale.

Totusi, 90% dintre medici prefera sa trateze initial conservator pacientii cu colecistita acuta si sa efectueze colecistectomia ulterior. Conduita conservatoare a fost eficace in numai 60,6% din cazuri, 14,7% dintre pacienti necesitand interventie chirurgicala de urgenta din cauza empiemului, gangrenei sau perforatiei, iar 24,8% au fost ulterior trimisi catre interventia chirurgicala, ceea ce a dus la cresterea duratei spitalizarii.

Conversia colecistectomiei laparoscopice spre colecistectomia clasica poate evita unele complicatii, dar chirurgia clasica duce la o crestere a incidentei complicatiilor respiratorii si o durata mai mare a spitalizarii, de aceea este necesara o reducere a ratei conversiei.

Scopul acestui studiu a fost compararea dintre debutul simptomatologiei si rata conversiei la pacientii cu colecistita acuta.

 

Pacienti si metoda

Au fost evaluati pacienti colecistectomizati in spitalul Ninewells, Dundee din Marea Britanie intre ianuarie 2002 – decembrie 2005. La pacientii la care au fost operati in urgenta, prima interventie a fost colecistectomia laparascopica. A fost evaluat debutul simptomelor pana la interventia chirurgicala. Pacientii au fost impartiti in grupe (0-2, 3-4, 5-6, 6+ zile de la debutul simptomatologiei).

 

Rezultate

Pe parcursul a 4 ani, 1.385 pacienti au fost colecistectomizati, dintre care 685 au fost operatii efectuate in urgenta, 77 (11,3%) au fost colecistectomii clasice, 608 (88,8%) au fost initiate laparoscopic, din care 74 (12,2%) au fost convertite. Rata conversiei in interventiile efectuate in urgenta a fost mai mare 5,4% decat rata conversiei in colecistectomiile laparoscopice elective.

Rata conversiei pentru pacientii cu colecistita acuta a fost de 24,4% comparative cu 6,3% la pacientii cu colecistita cronica. Diagnosticul pacientilor cu colecistita non-acuta a fost colica biliara, pancreatita acuta sau icter mecanic.

Intarzierea medie de la debutul simptomelor la interventia laparoscopica a fost de 69,8 ore si mai mica decat la grupul convertit clasic (117,1 ore). Rata conversiei a crescut cu intarzierea prezentarii de la aparitia simptomelor: 9,5%, 16,1%, 38,9%, 38,6% corespunzand debutului simptomatologiei de 0 2 zile, 3 – 4 zile, 5 6 zile si peste 6 zile. Cele mai multe convertiri in colecistita acuta au fost datorate prezentei aderentelor inflamatorii acute. Suspiciunea de leziune a cailor biliare au dus la o rata a conversiei de 6,6%.

 

Discutii

Studiul a demonstrat cresterea ratei conversiei la pacientii cu colecistita acuta cu cresterea timpului  de la debutul simptomatologiei. Cu cat se efectueaza mai precoce interventia chirurgicala laparoscopica, cu atat rata conversiei este mai mica.

Pentru pacientii cu colecistita acuta, acestia trebuie operati precoce, cel mai bine pana la 4 zile de la debutul simptomatologiei.

 

Bibliografie:

1. World J Surg (2007) 31:1298-1301 Sirwan M Hadad, Jayant S Vaidya, Delay from Symptom Onset Increases the Conversion Rate in Laparoscopic Cholecystectomy for Acute Cholecystitis

2.       Papi C, Catarci M, (2004), Timing of cholecystectomy for acute calculous cholecystitis: a meta-analysis. Am J Gastroenterol 99 147-155

3.       Cheema S, Brannigan AE, (2003) Timing of laparoscopic cholecystectomy in acute cholecystitis. Ir J Med Sci 172:128-131

4.       Kolla SB, Aggarwal S, (2004) Early versus delayed  laparosopic cholecystectomy for acute cholecystitis: a prospective randomized trial. Surg Endosc 18:1323-1327

Autori: Dr. Goreac Alina, medic primar pediatrie C.M. PRAXIMED Radauti

Dr. Biesiadovschi Altanca, medic primar pediatrie C.M. PRAXIMED Radauti

Dr. Goreac Cristian-Mircea, medic primar chirurgie generala, Spitalul Municipal Radauti

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate