Pacientii cu cancer care urmeaza terapie personalizata in studii clinice au cu 18% mai mari sanse de vindecare

In conditiile in care peste 50 000 de  romani mor  anual din cauza cancerului, este clar ca vechile terapii pentru aceasta boala incep sa-si atinga limitele si ca este nevoie de tratamente noi care sa tinteasca profilul molecular al fiecarui pacient in parte.

Exista numeroase gene care pot suferi mutatii in cancer, prin urmare este  lesne de inteles de ce pacientii nu raspund la acelasi tip de tratament. Fiecare tumora poate avea intre 1 si 8 gene cu mutatii si tocmai de aceea este nevoie ca inainte de stabilirea schemei de tratament, pacientul sa fie supus unui diagnostic molecular. Acesta poate identifica atat genele care au suferit mutatii cat si daca aceste mutatii au facut ca boala sa nu raspunda la terapiile recomandate in protocoalele actuale de tratament.

In conditiile in care terapiile personalizate nu sunt inca decontate de stat, singura sansa pentru bolnavi o reprezinta studiile clinice.

“Există evidențe clinice conform cărora tratamentul personalizat aduce beneficii majore pacienților cu cancer. Spre exemplu, un studiu desfășurat pe o durată de 5 ani, în perioada 2007-2012 la MD Anderson, SUA, demonstrează că pacienții beneficiază semnificativ în urma accesării trialurilor clinice bazate pe profilul molecular. Astfel, rata de răspuns este mai mare (33% vs 15%), supraviețuirea în absența bolii crescută (4,9 luni vs 2 luni), iar supraviețuirea globală prelungită ( 11,2 luni vs 8,6 luni). Pacienții din această analiză avuseseră anterior minim 3 linii de terapie la care nu mai răspundeau și, totuși, au avut beneficii”, spune Frederic Ollier, CEO Oncompass Medicine Elveția.

La ora actuala, in Romania exista doar 32 de molecule tintite aflate in uz clinic, insa acestea nu acopera nici pe departe toate tipurile de cancer care pot aparea. Exista insa mult mai multe molecule aflate in prezent in studii clinice, la care pacientii pot avea acces prin serviciul Oncompass, care le faciliteaza accesul in aceste studii clinice.

 

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.