5 bărbați cu paralizie au putut să își miște picioarele cu ajutorul unei metode non-invazive de stimulare a coloanei vertebrale

5 bărbați cu paralizie motorie completă au reușit să își miște picioarele, generând mișcări asemănătoare pașilor, datorită unei metode noi  non-invazive de stimulare a coloanei vertebrale, în cadrul unui studiu finanțat de Institutul Național de Sănătate din America.

Metoda folosită este numită stimulare transcutanată și transmite semnale electrice coloanei vertebrale cu ajutorul unor electrozi poziționați strategic pe pielea spatelui. Deși până acum câteva persoane paralizate au reușit să facă mișcări voluntare, este pentru prima dată în lume când acest lucru a fost obținut cu ajutorul unei metode non-invazive. Până acum, stimularea se făcea printr-un dispozitiv electric implantat chirurgical în coloana vertebrală.

În acest studiu, mișcările s-au produs în timp ce picioarele bărbaților erau suspenndate în proteze atârnate de tavan care le permiteau să se miște fără rezistență din partea gravitației. Deși aceste mișcări nu sunt la fel ca mersul, rezultatele reprezintă un progres semnificativ în dezvoltarea unor terapii pentru persoanele cu leziuni ale coloanei vertebrale.

Vorbind despre avantajele acestei metode non-invazive, Reggie Edgerton, Ph.D, conducătorul studiului și profesor de biologie și fiziologie integrativă la UCLA a declarat că: ”Sunt o mulțime de persoane care au leziuni ale coloanei vertebrale și care au trecut deja prin multe operații. Mulți dintre ei s-ar putea să nu mai fie dispuși sau capabili să treacă prin încă una. Un potențial impact major al acestei intervenții este faptul că acesta va costa doar o zecime din prețul stimulatoarelor implantate.”

Text: Bianca Bădescu

Sursa:sciencedaily.com

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.