Noua generație de medicamente hipocolesterolemiante – motiv de rivalitate între companiile farmaceutice?

Medicamentele din clasa inhibitorilor enzimei PCSK9, reprezentând cele mai noi tratamente pentru hipercolesteromie, au eficiență demonstrată în reducerea LDL sau a colesterolului ”rau”, așa cum mai este numit. Aceste medicamente sunt administrate fie singure, fie în asociere cu statine sau alte terapii hipolipemiante.

În condițiile date, companiile farmaceutice își doresc să lanseze cât mai repede aceste medicamente pe piață, ținând cont că terapiile pentru reducerea colesterolului anterioare lor – statinele – au reprezentat adevărate recorduri de vânzări pentru companii, exemplu fiind încasările de aproape 12 miliarde de euro înregistrate de Pfizer din vânzarea medicamentului Lipitor (un record în istoria farmaceuticelor), iar brevetele care le protejează sunt aproape toate expirate.

În ceea ce privește  inhibitorii enzimei PCSK9 există 3 companii între care competiția se anunță acerbă pentru vânzarea acestor medicamente: Pfizer (SUA), Amgen (SUA) și Sanofi (Franța). Amgen a primit deja autorizație de punere pe piață din partea Comisiei Europene, medicamentul Repatha devenind astfel primul aprobat în lume pentru tratamentul pacienților cu un nivel ridicat al colesterolului, iar Sanofi a fost prima companie care a primit autorizație de punere pe piață în SUA pentru medicamentul Praluent.

 

Text: Bianca Bădescu

Sursă: lemonde.fr

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.