Premieră medicală națională: operație de spina bifida la un copil nenăscut

O fetiță de doar 1250 de grame este primul copil din România care a fost operat de mielomeningocel (spina bifida) înainte de a se naște, direct în uterul mamei. Premiera medicală a fost realizată de o echipă multidisciplinară formată din șapte medici de la Regina Maria şi Brain Institute, condusă de Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg, și Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat în medicină materno-fetală.

Intervenția a avut loc joi, 5 noiembrie, în cadrul Spitalului Băneasa, și este o premieră absolută pentru România. Astfel de operații se realizează doar în centre specializate în chirurgie fetală din Statele Unite ale Americii și în câteva centre din Europa. Până acum, copiii care erau identificați cu această problemă nu aveau nicio șansă reală de a fi operați înainte de naștere în țară.

Operația s-a desfășurat în a 28-a săptămână de sarcină și a durat o oră și jumătate, timp în care medicii au reușit să închidă cu succes defectul spinal, oferindu-i fetiței șansa de a veni pe lume fără riscul deficitelor neurologice severe asociate acestei maladii.

De ce e importantă repararea defectului înainte de naștere

Deși defectul de tub neural apare în prima lună, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc târziu în sarcină, în perioada de dezvoltare fetală, ca urmare a lezării cronice și progresive a măduvei spinării de către lichidul amniotic. De aceea, este important ca acest țesut să fie protejat înainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului intervenției chirurgicale este esențial.

Recent, cercetătorii în chirurgia fetală au finalizat un studiu clinic în trei dintre cele mai importante centre de chirurgie fetală din SUA. Studiul a comparat efectul chirurgiei prenatale in utero versus chirurgia postnatală tradițională în ceea ce privește complicațiile neurologice invalidante. Studiul, apărut în 2011 în revista “New England Journal of Medicine”, a evidențiat rezultate semnificativ mai bune în cazul operației in utero.

Astfel, dacă repararea defectului se face înainte de săptămâna a 26-a de sarcină, complicațiile serioase asociate cu mielomeningocelul pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetală reduce nevoia de montare a unui șunt – un tub implantat chirurgical care să dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului în abdomen. În primul an după naștere, aproape jumătate din copii au putut să meargă fără cârje până la vârsta de doi ani.

 

Ca urmare a acestui studiu, chirurgia fetală deschisă pentru mielomeningocel nu mai este considerată experimentală și a devenit standardul de tratament în centrele de chirurgie fetală din SUA și în unele centre din Europa.

Natalia Talmacec

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.