Ziua Mondială a Sănătății, dedicată diabetului zaharat

res-shutterstock_301041212Diabetul zaharat este o problemă majoră de sănătate publică atât la nivel global, cât și în România. Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic în acest sens (PREDATORR) arată că diabetul afectează circa 1.750.000 de români cu vârste între 20 și 79 de ani. De asemenea, 16,5% dintre adulții cu vârste între 20 și 79 de ani au prediabet.

„În 2040, se estimează că 1 din 10 adulți, din întreaga lume, vor avea diabet, ceea ce înseamnă aproape o dublare a cazurilor înregistrate în prezent, respectiv 642 de milioane, comparativ cu 415 milioane câte sunt acum. Aceste date nu fac decât să tragă un semnal de alarmă asupra importanței existenței politicilor de educație în sănătate, conștientizării riscului crescut de dezvoltare a diabetului și a complicațiilor acestuia. În România avem nevoie de implementarea unui program de prevenție în diabetul zaharat, care să funcționeze eficient, altfel impactul diabetului va fi tot mai mare, atât la nivel populațional, cât și în ceea ce privește costurile pentru sistemul public de sănătate. De asemenea, trebuie să identificăm cele mai bune soluții pentru controlul afecțiunii și elaborarea unor proiecte de educație în diabet”, a declarat prof. dr. Maria Moța, Membru al Comitetului Executiv al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Ziua Mondială a Sănătății, dedicată luptei împotriva diabetului

Anchor Complicațiile care apar din cauza diabetului au un impact major asupra calității vieții. Potrivit unui studiu al Societății de Neuropatie Diabetică, 67% dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică – cea mai frecventă complicație. Astfel, rolul controlului eficient și al screeningului devine tot mai important, însă, în condițiile unui număr ridicat de pacienți raportat la numărul specialiștilor în diabet, funcționalitatea sistemului este afectată.

„Specialistul diabetolog are nevoie de mai mult timp și mai multă libertate pentru a putea să-și pună în valoare cunoștințele. Noi, medicii diabetologi, trebuie să descălțăm pacienții, să facem testul de screening, doar așa putem evita instalarea complicațiilor și reduce rata amputațiilor. Timpul alocat fiecărui pacient este o mare problemă, pentru că, din cauza numărului mare de persoane cu diabet, cu greu reușim să ne încadrăm în cele 15 minute pentru o consultație. Un test de screening pentru neuropatia diabetică durează aproximativ o oră, spre exemplu!”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății dedică Ziua Mondială a Sănătății, marcată anual pe data de 7 aprilie, luptei contra diabetului zaharat.

Text: Ruxandra Dumitrescu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.