Durerea în cancer, abordată cu reticență atât de pacienți, cât și de medici

res-Prof. Ayşen Yücel_Centrul Medical AnadoluAproape 6 milioane de noi pacienți sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an, iar durerile reprezintă o problemă pentru 70-80% dintre aceștia. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, zilnic, 3,5 milioane de oameni suferă din cauza durerilor provocate de cancer. Cu toate acestea, mulți dintre ei se feresc să vorbească despre durere, deși un bun control al simptomelor, inclusiv al durerii, îi poate ajuta să trăiască mai mult.

„Oamenii sunt adesea îngrijorați de faptul că administrarea morfinei le-ar putea scurta durata de viață. Dar testele au arătat că medicamentul necesar administrat în doza potrivită la momentul oportun ameliorează durerea în proporție de 80-90%”, a explicat Prof. Ayşen Yücel, medic specialist în algeziologie, prezent la un curs gratuit dedicat aparținătorilor bolnavilor de cancer, organizat pe 16 aprilie, la Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu (AMC) din Istanbul.

Opiodiele, de două ori mai puțin folosite în România

În țara noastră și alte state din estul Europei, nivelul de utilizare a medicamentelor extrase din opiu medicinal, între care și morfina, este de aproximativ două ori mai mic față de restul continentului. „Cifrele arată că folosirea analgezicelor opioide în țările est-europene, inclusiv în România, este de 4,8 mg/cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/cap de locuitor”, a precizat specialistul în algeziologie. Această situație are legătură și cu faptul că mulți medici nu pun întrebări legate cu exactitate de durerea resimțită de pacient. Unii doctori nu cunosc suficiente informații referitoare la tratamentul adecvat pentru ameliorarea durerilor, în timp ce alții ezită să prescrie medicamente contra durerilor, deoarece iau în calcul posibilitatea unui abuz al acestor calmante.

Ce poate face un bolnav pentru a gestiona durerea provocată de cancer

Specialiștii de la Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu îi încurajează pe bolnavii de cancer să nu ascundă faptul că au dureri, deoarece acestea nu trebuie privite ca o normalitate în cancer. De asemenea, ei le recomandă pacienților să încerce diferite metode de relaxare pentru a reduce anxietatea și tensiunea musculară. „Masajul, muzica, arta și meditația pot fi de mare ajutor”, a subliniat Ömer Çınar, fizioterapeut la Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu.

Text: Natalia Talmacec

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.