Yoshinori Ohsumi a câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină

yoshinoriohsumi-jpg-size-custom-crop-1086x784_resultAnul acesta, Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost câștigat de omul de știință Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei celulare. Autofagia studiază procesul complex de reciclare, prin care celule neviabile sunt identificate și distruse, totodată păstrându-se părţi folositoare ca material biologic, pentru a genera energie sau pentru a crea noi celule.

Yoshinori Ohsumi (născut pe 9 februarie 1945) este un biolog japonez specializat în autofagie. Este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo. În 2012, a primit Premiul de la Kyoto pentru Basic Science.

Descoperirile lui Yoshinori Ohsumi pot sta la baza unor tratamente revoluționare

Acest concept a apărut în anii 1960, când cercetătorii au observat că celula se poate autodistruge, dar abia în anul 1990, biologul japonez Yoshinori Ohsumi, în urma studiilor pe drojdia de panificație, a elucidat mecanismul sofisticat al autofagiei celulare.

 

Descoperirile sale remarcabile au permis înțelegerea modului în care celula se reciclează și importanța fundamentală a autofagiei în multe procese fiziologice, cum ar fi adaptarea la foame sau răspunsul la infecții provocate de bacterii și virusuri. Totodată, aceste rezultate stau în prezent la baza dezvoltării unor tratamente revoluționare care să declanşeze autofagia în diferite boli, precum cancer, diabet de tip 2, inclusiv boli neurologice.

Sursă foto: Google Images

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.