S-a obținut prima sarcină prin fertilizare in vitro în urma unei proceduri de screening genetic preimplant

Echipa medicală a celui mai mare centru specializat în reproducere umană asistată din România, Columna Medical Center, a obținut în premieră prima sarcină prin FIV în care embrionii au fost testați genetic pentru depistarea posibilelor afecțiuni ereditare, înainte de a fi implantați în uterul mamei. Procedura se numește screening genetic preimplantațional (PGS) și a fost efectuată unei paciente în vârstă de 38 de ani. În prezent, sarcina este în evoluție, fiind monitorizată constant în cadrul aceleiași clinici.

Testul cromozomial

Procedura presupune prelevarea a 2 până la 8 celule dintr-un embrion obținut in vitro, în ziua a cincea înaintea transferului, pentru a fi supuse testului cromozomial, într-un laborator de genetică. Astfel sunt analizate cele 23 de perechi de cromozomi ale celulei, pentru a identifica și implanta doar embrionii sănătoși. Echipa medicală care a coordonat procedura de fertilizare in vitro a pacientei a fost formată din Dr. Cezara Bucur, medic primar obstetrică-ginecologie, cu experiență de peste 18 ani în domeniul reproducerii umane asistate, împreună cu Dr. Melihan Bechir, embriolog senior în cadrul Columna Medical Center. Printre anomaliile cromozomiale identificate de screeningul genetic preimplantațional se numără sindroamele Down, Klinefelter, Turner, boala Huntington, fibroza chistică, hemofilia A și B, distrofia musculară Duchenne, hidrocefalia etc.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.