Nevoia unui program naţional de screening pentru cancerul de sân

În România sunt diagnosticate zilnic 25 de femei cu cancer mamar, iar mortalitatea este de 36% din cazurile depistate, procent mai mare decât media europeană şi chiar mondială. Dimensiunea acestei probleme susţine vehement poziţia Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer privind necesitatea acută a unui program naţional de screening pentru depistarea cancerului de sân. În sprijinul acestei afirmaţii vin datele culese în cei trei ani de desfăşurare a campaniei la nivel naţional „Nu am făcut destul”, o campanie de informare cu privire la cancerul de sân.

În perioada 15 octombrie − 14 decembrie 2016 s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a acestei acţiuni, care a cuprins examinarea medicală gratuită a femeilor din mediul rural din opt judeţe din ţară.

Concluziile campaniei

În perioada octombrie – decembrie 2016 au beneficiat de servicii medicale 1 129 de femei, dintre care aproximativ 14% au prezentat diverse afecţiuni mamare. Alte date, extrem de alarmante, trasează o realitate tristă pentru o ţară europeană, în anul 2016, asftel: 78% dintre femeile examinate au participat acum pentru prima oară la un astfel de control, 6% au antecedente de cancer de sân în familie şi 3% dintre cazurile descoperite cu probleme au vârsta sub 40 de ani. Aceste statistici ar trebui să dea de gândit autorităţilor, datoare să implementeze programe naţionale de prevenţie şi diagnostic.

„În străinătate, programele naționale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Iar un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, realizat în concordanță cu recomandările europene, ar fi esențial în acest sens”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

 

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.