Infertilitatea afecteaza 30% dintre romance

Rezumat

Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza in mod surprinzator un numar mare de cupluri. Cel putin unul din zece cupluri se confrunta cu aceasta problema. Pe langa disconfortul fizic aparut in cadrul anumitor afectiuni, infertilitatea cauzeaza o imensa suferinta psihica emotionala si spirituala. Acest articol isi propune sa defineasca infertilitatea, cauzele ei si principalele metode terapeutice.

 

Abstract

Infertility is a health problem that affects a surprisingly large number of couples – at least one in ten couples face this problem. Beyond the physical aspects, which sometimes cause discomfort (eg pain caused by endometriosis), infertility cause immense suffering psychologically, emotionally and spiritually. This article intends them to review the definition of infertility, its causes, the main therapeutic methods and some useful resources for those experiencing this problem.

 

 

Din pacate, anumite persoane, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, sunt private de dreptul fundamental al fiecarei fiinte, acela de a face copii si de a-si aduce astfel contributia la perpetuarea speciei umane. Aceste persoane se confrunta cu o problema denumita infertilitate. In ultimele decenii, odata cu avantul fara precedent luat de catre stiinte fundamentale precum genetica, biologia celulara sau imunologia, conceptia asupra cauzelor infertilitatii unui cuplu s-a schimbat radical.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de contact sexual neprotejat sau incapacitatea femeii de a duce la bun sfarsit o sarcina care sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu. Pentru indeplinirea acestui deziderat trebuie sa aiba loc o succesiune de evenimente majore: o maturare perfecta a ovulului cu un timing de ovulatie la fel de perfect, secondata de o fecundare reusita, realizata de catre un spermatozoid normal, urmata de o implantare ireprosabila a embrionului intr-o mucoasa uterina pregatita hormonal si structural in cel mai mic detaliu. Punctele-cheie ale acestei adevarate aventuri il reprezinta o structura celulara si un material genetic normal al celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul), caile anatomice prin care cei doi gameti intra in contact sa fie permeabile, mucoasa uterina in care se produce implantarea embrionului sa fie bine pregatita, sistemul imunitar matern sa fie capabil sa recunoasca embrionul ca fiind o structura “self”, iar pe parcursul sarcinii sa nu apara probleme care sa interfere cu dezvoltarea normala a fatului.

Mai jos veti gasi explicate, intr-un limbaj cat mai putin sofisticat, cauzele aparitiei infertilitatii, atat la femeie, cat si la barbat, metodele de diagnosticare a unor atari conditii, precum si modalitatile terapeutice aflate la ora actuala la indemana doctorilor care se ocupa cu problemele de infertilitate a cuplului.

Cei doi gameti, feminin si masculin, sunt produsi la nivelul ovarului, respectiv testiculului. Spermatozoizii (gametii masculini) calatoresc, de la locul lor de formare, prin ductul deferent si ulterior prin uretra masculina si sunt depusi in timpul actului sexual in vaginul femeii. Dar calatoria lor nu se termina aici. Mai mult, pericolele de-abia acum incep sa apara. Spermatozoidul trebuie sa supravietuiasca unui mediu mai mult decat ostil aflat la nivelul vaginului, trebuie sa strabata o adevarata bariera constituita de catre mucusul cervical, trebuie sa calatoreasca printr-o cavitate uterina absolut uriasa, daca este sa pastram proportiile, si apoi sa ajunga la nivelul trompei invingand peristaltismul potrivnic al acesteia, ca sa se poata intalni cu ovulul si pe care va trebui sa fie capabil a-l penetra inaintea celorlalti spermatozoizi concurenti. Este o cursa cu obstacole mortale pe care numai unul o poate castiga.

 

Datorita unor numeroase stari patologice de natura embriologica, infectioasa, hormonala sau mecanica, aceasta structura anatomica a cailor descrise mai sus este alterata, astfel incat cei doi gameti nu mai pot veni in contact unul cu celalalt ori aceasta modificare structurala poate sa interfere cu implantarea sau dezvoltarea normala a embrionului. Aceasta situatie reprezinta una dintre cauzele aparitiei infertilitatii.

De asemenea, infectiile reprezinta una dintre cele mei frecvente cauze de infertilitate, avand un impact negativ asupra fertilitatii atat in ceea ce priveste capacitatea cuplului de a procrea, cat si in ceea ce priveste evolutia normala a unei sarcini.

 

Infectiile reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, avand un impact negativ asupra fertilitatii atat in ceea ce priveste capacitatea cuplului de a procrea, cat si in ceea ce priveste evolutia normala a unei sarcini.

 

 

Care sunt cauzele infertilitatii?

In general, se vorbeste de trei categorii mari de infertilitate, in functie de cauza primara, care poate fi feminina, masculina sau mixta.

1. Infertilitatea feminina raspunde de circa 40-50% din cauzele de infertilitate si poate fi cauzata de una sau mai multe din problemele de mai jos:

?                   boli sau anomalii ale trompelor uterine. De obicei, aceasta forma de infertilitate este cauzata de afectiuni inflamatorii ale trompelor uterine care duc la formarea de abcese, cicatrice si aderente care distorsioneaza arhitectura trompelor uterine si astfel stanjenesc sau blocheaza complet tranzitul ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina. Boala inflamatorie pelvina este exemplul clasic. O alta subcategorie este situatia in care trompele uterine au fost ligaturate sau chiar distruse la o nastere anterioara, la cererea femeii care, la data respectiva, nu mai dorea copii, dar care ulterior se razgandeste. Uneori, trompele pot fi restaurate, alteori nu.

?                   tulburari ale ovulatiei. Aici se incadreaza o sumedenie de afectiuni hormonale, boala polichistica ovariana si alte boli care au ca element comun lipsa completa sau dereglarea ovulatiei. Si aici exista o subgrupa aparte a asa-numitului ovul de calitate inferioara, care afecteaza, in general, femeile in varsta de peste 35 de ani. Femeile se nasc cu toate ovocitele pe care ii vor produce deja prezenti in ovare intr-o forma imatura, si dupa 35 de ani, calitatea acestora incepe sa scada.

?                   afectiuni uterine. Exista si aici mai multe afectiuni care pot face uterul neprimitor pentru implantarea zigotului – de exemplu endometrioza, fibroamele uterine, polipii uterini etc.

?                   alte boli. Aici se incadreaza boli ale altor organe decat cele de reproducere, care afecteaza ovulatia sau capacitatea de a concepe si de a duce la bun sfarsit o sarcina. Bolile tiroidiene, anumite boli cardiace, renale, autoimune, excesul de hormon prolactina, adeziuni pelvine dupa anexite sau operatii pe abdomen/pelvis etc.

2. Infertilitatea masculina este cauza principala a cca 20% din cazurile de infertilitate. Infertilitatea barbatului are de-a face, in primul rand, cu cantitatea si calitatea spermatozoizilor pe care barbatul ii produce.

?                   In general, sperma trebuie sa contina cel putin 20 de milioane de spermatozoizi per ejaculat si cel putin 50% din acestia trebuie sa aiba motilitate normala, pentru ca sarcina sa aiba sanse sa se produca.

?                   Varicocelul este o cauza frecventa si se refera la formarea de vene varicoase in scrot. Se crede ca aceste varice stanjenesc mecanismul de racire al testiculelor, ceea ce duce la scaderea numarului si mobilitatii spermatozoizilor.

?                   stresul emotional prelungit

?                   fumatul si consumul de alcool sau alte droguri.

?                   deficienta de zinc, seleniu, acid folic, vitamina C poate fi un factor contributor la ambele sexe

?                   Alte cauze mai rare sunt deficitul de hormon testosteron, anumite malformatii congenitale (de exemplu, insuficienta coborare a testiculelor din cavitatea abdominala in scrot), boli cronice ca diabetul, obezitatea, expunerea frecventa a testiculelor la temperaturi crescute (bai fierbinti, saune) etc.

3. Infertilitatea mixta este cauza a 30-40% din cazurile de infertilitate si este rezultatul unor probleme care afecteaza ambii parteneri. Un exemplu comun este o motilitate scazuta a spermatozoizilor la barbat si o anomalie a trompelor uterine la femeie.

Indiferent de forma de infertilitate care este diagnosticata in final, este foarte important de retinut ca infertilitatea trebuie tratata ca o boala a cuplului. Din nefericire, de prea multe ori doar femeia este testata si se pierd importante resurse financiare si timp pretios pentru ca, in final, sa se constate ca, de fapt, era vorba de o problema a barbatului…

 

Suferim de infertilitate. Ce teste trebuie sa facem ca sa aflam cauza?

Asa cum am subliniat mai sus, ambii parteneri trebuie investigati.

Teste de evaluare a infertilitatii la femei:

 • examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate generala si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
 • analize de identificare a ovulatiei – Cand vorbesc despre monitorizare, ma refer nu la masurarea profana a temperaturii sau la testele de ovulatie cumparate de la farmacie. Vorbesc despre o procedura care sa ateste suta la suta existenta sau absenta ovulatiei, iar aceasta este ecografia efectuata la intervale regulate. Aceasta ecografie va urmari dezvoltarea foliculului dominant si evolutia grosimii endometrului. In perioada aceasta, doctorul va putea sa aplice asa-numitul contact sexual dirijat (CSD), adica in perioada ovulatiei iti va spune cand sa ai contact cu partenerul si in ce zile sa faci pauza.
 • Histeroscopia reprezinta una dintre cele mai eficiente si putin invazive metode de diagnostic in ceea ce priveste patologia cavitatii uterine. Beneficiile sale sunt imense in cazurile de infertilitate de cauza anatomica ce privesc uterul, atat din punct de vedere al diagnosticului extrem de precis, cat si din punct de vedere al abordului terapeutic chirurgical al respectivei afectiuni, care poate fi facut in cadrul aceleiasi sedinte histeroscopice.
 • analize de sange pentru evaluarea hormonilor feminini implicati in reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Acestea includ, de obicei, nivelul FSH-ului din primele 3 zile ale ciclului pentru estimarea rezervei ovariene, progesteronul in ziua a 21-a a ciclului, estradiolul, TSH pentru evaluarea functiei tiroidiene. In unele cazuri, medicul poate verifica si alti hormoni.
 • ecografie transvaginala simpla pentru evaluarea uterului (de exemplu, in cazul in care se suspecteaza fibroame uterine, polipi uterini etc.), laparoscopie pentru probleme ca endometrioza, adeziuni postoperatorii sau dupa anexite.

Teste de evaluare a infertilitatii la barbati:

 • examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
 • spermograma pentru evaluarea cantitatii, calitatii si motilitatii spermatozoizilor.
 • uneori se fac ecografii testiculare/scrotale pentru diagnosticarea unor afectiuni ale testiculelor.

Este important sa stim ca, desi multe sau chiar toate aceste teste pot fi comandate de medici de diferite specialitati (ginecologi, endocrinologi, internisti sau medici de familie), sansa cea mai mare ca rezultatele sa fie puse in contextul potrivit si planul de actiune sa fie cel mai eficient este atunci cand sunteti sub ingrijirea unei medic specialist in probleme de infertilitate.

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.