Morfină

Medicamente/dispozitive medicale

  • MARACEX 20 mg/ml (AS KALCEKS – LETONIA), Sol. Inj. 20 mg/ml.
  • MORFINĂ ZENTIVA (Zentiva SA, România), Sol. inj. 2%. Fiole 1 ml.
  • SEVREDOL (Mundipharma GmbH, Austria), Compr. film. 10 mg; 20 mg.
  • VENDAL RETARD (Lannacher Heilmittel GmbH, Austria), Compr. film. elib. prel. 30 mg; 60 mg; 100 mg.

Indicații

Dureri acute, precum dureri postoperatorii, infarct miocardic (indicaţie relativă), fracturi costale, pneumotorax sub tensiune, infarct pulmonar, anevrism de aortă. Tratamentul durerilor cronice, în special cele din neoplasm.

Doze și mod de administrare

Oral. Preparate cu eliberare normală. Iniţial 10 mg la 4 ore. Creşte progresiv, la nevoie. Prep. cu eliberare prelungită. Iniţial 10‑30 mg la 12 ore. Creşte, la nevoie.

Injectabil. Subcutatnat sau intramuscular:
-Adulți: 5-20 mg, repetată la interval de 4 ore.
-Copii: 0,1-0,2 mg/kg (doza maximă 15 mg).
-Vârstnici: 5-10 mg per doză.
Calea de administrare subcutanată nu este adecvată pentru pacienții edematoși.

Intravenos:

-Adulți: 2,5-15 mg.
-Copii: 0,05-0,1 mg/kg, administrată foarte încet.

Pentru infarct miocardic și edem pulmonar: intravenos lent 2-8 mg, adăugându-se, dacă este necesar, o doză cuprinsă între 2-6 mg la interval de 5-15 minute.

Administrare epidurală: inițial 2-4 mg. După 6-24 ore, se poate administra la nevoie o nouă doză de 1-2 mg. Pentru tratamentul de lungă durată al durerii la pacienții cu cancer, sunt necesare doze mai mari și administrarea epidurală continuă.

Reacții adverse

Confuzie, insomnie. Amețeli, cefalee, contracţii musculare involuntare, somnolenţă. Greață, vărsături, durere abdominală, anorexie, xerostomie. Hiperhidroză, erupţie cutanată tranzitorie. Astenie, fatigabilitate, prurit.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienți. Secreții stagnante în tractul respirator, deprimare respiratorie (insuficiență respiratorie), condiții de anxietate induse de consumul de alcool sau utilizarea de medicamente hipnotice. Astm bronşic. Traumatism cranian acut cu hipertensiune intracraniană în absenţa respiraţiei asistate, epilepsie necontrolată terapeutic, ileus paralitic, abdomen acut, rectocolită ulcerohemoragică (poate determina dilataţia toxică a colonului), evacuare gastrică întârziată, boli hepatice acute, insuficienţă hepatocelulară gravă (cu encefalopatie), tratament concomitent cu buprenorfină, nalbufină şi pentazocină, tratament concomitent cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) sau la mai puţin de 2 săptămâni de la întreruperea lui.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.