Nutriție și farmacie

Aspecte dietetice utile în lupta pe termen lung cu virusul SARS-CoV-2

Pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 a atras atenția lumii științifice asupra importanței nutriției adecvate și în ceea ce privește apărarea împotriva noului coronavirus. Chiar dacă nu există modele alimentare sau… Citește mai mult

Bulimia nervoasă: cauze, simptome, tratament

Bulimia nervoasă este o tulburare de comportament alimentar, caracterizată prin episoade recurente de mâncat compulsiv (binge eating) urmate de unul sau mai multe episoade de comportament compensator, pentru a preveni… Citește mai mult

Sindromul metabolic: rolul jucat de schimbarea stilului de viață prin dietă și exercițiu fizic

Sindromul metabolic asociază condiții precum dislipidemia, valori crescute ale tensiunii arteriale, toleranță scăzută la glucoză și acumularea grăsimii abdominale. Rezistența la insulină este pricipalul mediator. Glucoza nu mai poate fi… Citește mai mult

Deficitul de zinc

Zincul este implicat în numeroase procese biochimice, cu roluri fiziologice importante, precum reglarea funcționării sistemului imunitar sau a procesului de creștere. Deficitul apare în urma unor diete sărace în minerale… Citește mai mult

Obezitatea și imunitatea

Obezitatea și sindromul metabolic (SM) se caracterizează prin perturbări profunde ale homeostaziei organismului. Unul din compartimentele influențate negativ este cel al apărării imune, care este deficitară. Vom prezenta pe scurt… Citește mai mult

Indicele glicemic și încărcătura glicemică: aspecte teoretice si practice

Carbohidrații sunt nutrienți energogeni esențiali pentru buna funcționare a metabolismului uman. Totuși efectele consecutive consumului de carbohidrați diverși nu sunt identice și aceste aspecte trebuie avute în vedere nu numai… Citește mai mult

Alergia alimentară versus intoleranța la proteinele alimentare

Alergiile alimentare reprezintă reacții adverse mediate din punct de vedere imunologic față de anumite alimente. Orice proteină alimentară poate reprezenta un trigger al unui răspuns alergic și/sau al unei reacții… Citește mai mult

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Sentimentele de vinovăție după un exces alimentar îi împing pe oameni să își facă liste cu „promisuni”, mai ales când vine vorba de perioada de după sărbători. Însă o treime… Citește mai mult

Nutriția, între mit și adevăr – partea a II-a

Cafeaua: viciu sau beneficiu? Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel global, consumându-se anual 9,7 miliarde de kg [1]. În România, se consumă în medie 1,9 kg… Citește mai mult

S-a lansat cartea „Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie”

Miercuri, 27.11.2019, a avut loc lansarea cărții „Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie” în Amfiteatrul Spitalului Clinic de Ugență „Sfântul Pantelimon”, din București. Cei cinci autori sunt:… Citește mai mult

Politica de confidentialitate