Nutriție și farmacie

Indicele glicemic și încărcătura glicemică: aspecte teoretice si practice

Carbohidrații sunt nutrienți energogeni esențiali pentru buna funcționare a metabolismului uman. Totuși efectele consecutive consumului de carbohidrați diverși nu sunt identice și aceste aspecte trebuie avute în vedere nu numai… Citește mai mult

Alergia alimentară versus intoleranța la proteinele alimentare

Alergiile alimentare reprezintă reacții adverse mediate din punct de vedere imunologic față de anumite alimente. Orice proteină alimentară poate reprezenta un trigger al unui răspuns alergic și/sau al unei reacții… Citește mai mult

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Sentimentele de vinovăție după un exces alimentar îi împing pe oameni să își facă liste cu „promisuni”, mai ales când vine vorba de perioada de după sărbători. Însă o treime… Citește mai mult

Nutriția, între mit și adevăr – partea a II-a

Cafeaua: viciu sau beneficiu? Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel global, consumându-se anual 9,7 miliarde de kg [1]. În România, se consumă în medie 1,9 kg… Citește mai mult

S-a lansat cartea „Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie”

Miercuri, 27.11.2019, a avut loc lansarea cărții „Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie” în Amfiteatrul Spitalului Clinic de Ugență „Sfântul Pantelimon”, din București. Cei cinci autori sunt:… Citește mai mult

Nutriția, între mit și adevăr

În zilele noastre toată lumea pare că se pricepe la nutriție. Media este în căutare de senzațional, tocmai de aceea recomandările echilibrate și simple nu ajung la publicul larg. În… Citește mai mult

Anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă reprezintă o tulburare de comportament alimentar care poate pune în pericol viața, și se caracterizează prin imposibilitatea menținerii unei greutăți corporale normale. Se caracterizează prin teama de câștig… Citește mai mult

Interacțiunea dietă – microfloră intestinală și starea de sănătate

Rezumat: Microflora intestinală are capacitatea de a influența apariția unor boli frecvente în prezent precum obezitatea, diabetul zaharat, anumite tipuri de cancer, bolile cardiovasculare și bolile inflamatorii intestinale. Cercetările din… Citește mai mult

Nutriția și patologia gastrointestinală: de la prevenție la tratament

Rezumat: Tractul gastrointestinal intră în contact de trei sau mai multe ori pe zi cu alimentele pe care le consumăm, fiind astfel susceptibil la diferiți factori dietetici. Dacă vorbim despre… Citește mai mult

Rolul nutriției în ameliorarea simptomatologiei patologiei funcționale și litiazice biliare

Nicoleta Tupiță, nutriționist – dietetician, specialist în nutriție sportivă, nutriționist F.R. Rugby Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby Rezumat: Litiaza biliară este… Citește mai mult

Politica de confidentialitate