Nutriție și farmacie

Boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten – două entități diferite

Boala celiacă (BC) definește o afecțiune inflamatorie a intestinului subțire, din categoria bolilor autoimune, ce poate afecta atât populația pediatrică, cât și pe cea adultă. Aceasta apare la indivizi susceptibili… Citește mai mult

ayurveda si nutrigenomica

Ayurveda și nutrigenomica, intersecții pentru nutriția personalizată

În căutarea soluțiilor inovatoare pentru probleme de sănătate moderne, se recurge de multe ori la concepte milenare, care își dovedesc utilitatea și actualitatea. În acest cadru se înscrie Ayurveda, care… Citește mai mult

vitaminele C si B

Vitaminele hidrosolubile și sindromul de malabsorbție

Vitaminele hidrosolubile sunt necesare pentru menținerea metabolismului normal al organismului. Vitamina C și vitaminele B (riboflavina, niacina, tiamina, piridoxina, acidul folic, cobalamina, acidul pantotenic și biotina) sunt hidrosolubile. Majoritatea acestor… Citește mai mult

preventie-diabet

Prevenția diabetului zaharat de tip II

Diabetul zaharat de tip 2 este o problemă majoră de sănătate publică, din cauza prevalenței în continuă creștere, a complicațiilor cronice și a faptului că reprezintă un factor de risc… Citește mai mult

beneficii-hamei

Efectele antiinflamatoare și imunomodulatoare ale unor componente din hamei

Investigarea proprietăților profilactice și curative ale unor ingrediente alimentare, de origine vegetală (hamei), este un obiectiv curent în multe studii. Unul dintre produsele analizate a fost hameiul, o plantă cultivată… Citește mai mult

Prebioticele-surse-și-modalități-de-acțiune

Prebioticele, surse și modalități de acțiune

Prebioticele sunt substanțe de viitor care pot constitui un instrument natural, practic, ce poate contribui atât la ameliorarea sănătății digestive, cât și la obținerea unor efecte sanogenetice pe termen lung…. Citește mai mult

Dieta bazată pe plante, terapie adjuvantă în diabetul zaharat de tip 2?

Diabetul zaharat de tip 2 are o prevalență în creștere la nivel mondial, pentru toate categoriile de vârstă. Dietele care încurajează consumul de produse animale contribuie la accentuarea acestei patologii…. Citește mai mult

Suplimente mineralo-vitaminice necesare în alimentaţia bazată pe plante

Suplimente mineralo-vitaminice necesare în alimentaţia bazată pe plante? Întrucât tot mai mulți medici și dieteticieni recomandă pacienților adoptarea unui regim bazat pe plante, se pune întrebarea în ce măsură acesta… Citește mai mult

Microbiomul uman și dieta personalizată, importanță

Studiile recente au sugerat că microbiomul uman intestinal prezintă un rol important în diminuarea riscului mai multor boli cronice, inclusiv boli metabolice, neuroendocrine, autoimune și cancer. Există interacțiuni interesante și… Citește mai mult

Acidul ascorbic, tiamina și melatonina în cazurile grave de COVID-19

Deși sfârșitul pandemiei de COVID-19 pare a fi aproape pe măsură ce vaccinarea se extinde în lume, ne confruntăm totuși cu numeroase cazuri grave, unde viața pacienților este pusă în… Citește mai mult