Halitoza sau respiraţia urât mirositoare, cauze și prevenție

Halitoza este termenul medical utilizat pentru respiraţia urât mirositoare. Conform studiilor, halitoza este a treia cauză de prezentare în cabinetul stomatologului, după cariile dentare și gingivită. Respirația urât mirositoare afectează aproximativ 25% dintre oameni, și poate reprezenta un impediment în ceea ce privește relațiile sociale, provocând anxietate. Există o serie de cauze răspunzătoare pentru halitoză, dar majoritatea au legătură cu o igienă orală precară. Dacă problema persistă după renunțarea la fumat și adoptarea unei igiene dentare adecvate, se recomandă vizita la stomatolog.

Poate fi prevenită halitoza?

O igienă orală corectă ajută la prevenirea cariilor, a bolilor gingivale şi reduce respiraţia urât mirositoare.

Măsurile de prevenire a halitozei pot include:

  • utilizarea pastei de dinţi şi a apei de gură – dacă respirația urât mirositoare apare din cauza unei acumulări de bacterii (placă) pe dinți;
  • tratamentul afecţiunilor dentare – gingivita provoacă retracţia gingiilor, astfel formându-se buzunare adânci care se pot umple cu bacterii. Uneori, doar curățarea profesională elimină aceste bacterii.

Recomandări pentru o igienă orală corectă

  • Spălatul dinţilor după masă – specialiştii recomandă curăţarea dinţilor de cel puţin două ori pe zi, mai ales după mese. S-a demonstrat că pasta de dinți cu proprietăți antibacteriene reduce mirosurile neplăcute.
  • Utilizarea aţei dentare cel puțin o dată pe zi – aţa dentară adecvată îndepărtează urmele de hrană și placa dintre dinți, contribuind la controlul respirației urât mirositoare.
  • Periajul limbii – pe suprafaţa limbii se află numeroase bacterii, astfel încât periajul acesteia cu atenție poate reduce mirosurile provenite din cavitatea bucală. Persoanelor cu limba acoperită de bacterii din pricina fumatului, de exemplu, le este recomandată utilizarea unei periuţe de dinţi cu un dispozitiv de curățare a limbii încorporat.

  • Curăţarea protezelor dentare – medicii recomandă curăţarea protezei dentare cel puțin o dată pe zi.
  • Ameliorarea sindromului de gură uscată – sindromul de gură uscată este cauzat de scăderea fluxului salivar. În astfel de cazuri este recomandată evitarea fumatului și consumul de apă.
  • Reglarea dietei – evitarea alimentelor precum ceapa și usturoiul care pot provoca respirație urât mirositoare. Consumul alimentelor care conţin zahăr este, de asemenea, legat de respirația urât mirositoare.
  • Schimbarea periuţei de dinţi – specialiştii recomandă schimbarea periuţelor de dinţi la fiecare trei-patru luni.
  • Controale dentare regulate – medicul dentist ar trebui consultat în mod regulat – în general de două ori pe an, pentru a examina și curăța dinții sau protezele.

Cum se diagnostichează halitoza

Prezenţa respiraţiei urât mirositoare se poate verifica prin următoarele metode:

  • halimetru – detectează nivelurile scăzute de sulf;
  • cromatografia gazoasă – acest test măsoară trei compuși volatili ai sulfului: hidrogen sulfurat, metil mercaptan și dimetil sulfură;
  • testul BANA – acesta măsoară nivelurile unei enzime specifice produse de bacterii care provoacă halitoză.

Surse: mayoclinic.org; medicalnewstoday.com; finetooth.com.au

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.