Insuficiența venoasă periferică și boala varicoasă

Rezumat:

Insuficiența venoasă periferică și boala varicoasă sunt afecțiuni ale venelor superficiale sau profunde, necesitând tratament îndelungat, deoarece progresează de-a lungul timpului. În lipsa tratamentului, acestea se pot complica cu tromboza venoasă profundă și, în consecință, cu embolism pulmonar care poate duce chiar la deces.

Cuvinte-cheie: insuficiență venoasă, boală varicoasă, tromboză venoasă

Abstract:

Peripheral venous insufficiency and varicose veins are diseases of superficial or deep veins, which need long-term treatment, because they advance in time. Without treatment, they can complicate with deep vein thrombosis and, therefore, with pulmonary embolism which can cause even death.

Keywords: venous insufficiency, varicose veins, deep vein thrombosis

Cuprins articol

Introducere

Semne și simptome

Prognostic

Introducere

În insuficiența venoasă periferică, sângele venos nu poate urma traseul normal anterograd și se produce, astfel, un reflux către vene la nivelul membrului inferior deja congestionat. Acest fenomen apare, în special, din cauza incompetenței valvulare la nivelul circulației venoase superficiale, însă poate apărea și la nivelul circulației profunde. În plus, insuficiența venoasă periferică poate fi rezultatul absenței congenitale a valvelor venoase.

Boala varicoasă se manifestă prin umflarea evidentă a venelor la nivelul membrelor inferioare. Aceasta afectează mai ales venele superficiale, aflate mai aproape de tegument. Ca prezentare, venele varicoase pot avea aspectul unui cordon care proemină sau pot lua forma unei „pânze de păianjen”. Varicele apar cu precădere la persoanele care stau în picioare o lungă perioadă de timp, după sarcină sau poate fi vorba de un bagaj genetic.

Varicele apar atunci când sângele excesiv se acumulează la nivelul venelor superficiale. Statul prelungit în picioare favorizează presiunea exercitată la nivelul pereților vaselor de sânge, determinând dilatarea și slăbirea valvelor venoase care, în mod normal, au rolul de a preveni refluxul sângelui în venă. Reliefarea cordonului venos la nivelul membrelor inferioare este cauzată de acumularea excesivă a sângelui.

Insuficiența venoasă apare similar, însă la nivelul venelor profunde, cu sau fără prezența varicelor. Aceasta apare în special atunci când presiunea sangvină este anormal de crescută, în urma traumatismelor sau a unor trombi.

Semne și simptome

Pe lângă semnele legate de aspectul estetic, boala varicoasă se manifestă prin:

  • Dureri la nivelul membrelor inferioare;
  • Oboseala membrelor inferioare;
  • Apariția eritemului sau a crampelor nocturne la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele insuficienței venoase periferice includ:

  • Tumefacția gambei, gleznei sau a întregului membru inferior;
  • Durerea membrelor inferioare;
  • În cazurile severe pot apărea ulcerele varicoase în partea inferioară a membrelor.

Prognosticul insuficienței venoase periferice și a bolii varicoase

Insuficiența venoasă periferică și boala varicoasă reprezintă o cauză importantă de morbiditate și dizabilitate, mai ales în cazurile severe. În lipsa tratamentului, acestea au un caracter progresiv, iar simptomele se agravează de-a lungul timpului.

În cazul multor pacienți, se dezvoltă ulterior ulcerele varicoase, fiind principala complicație a acestor afecțiuni. Factorii de risc pentru apariția ulcerelor varicoase includ lipodermatoscleroza, un istoric de ulcere, precum și timpul scurs de la apariția primului ulcer varicos în ultimii doi ani.

Ulcerele varicoase netratabile pot determina apariția dizabilităților. Acestea pot fi vindecabile dacă volumul și presiunea refluxului sunt reduse sub un anumit prag. Atrofia țesutului și colorația acestuia nu este reversibilă, de obicei. Pacienții au un risc crescut de dezvoltare a trombozei venoase profunde și a embolismului pulmonar.

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu boală varicoasă netratată dezvoltă tromboflebită superficială uneori. Imobilizarea la pat și afecțiunile cronice asociate cresc semnificativ riscul de tromboză venoasă profundă. Flebita apare în mai mult de jumătate din cazurile pacienților internați cu semne clinice evidente de insuficiență venoasă superficială, iar în multe dintre aceste cazuri poate progresa spre tromboza venoasă profundă. Aproximativ jumătate dintre pacienții cu tromboza venoasă profundă suferă de embolism pulmonar, iar rata de deces este crescută.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

medic specialist geriatrie și gerontologie

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    2 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. M**i**:

      Tratamentul cit durează la isuficenta venoasa cronica va mulțumesc