PROF. UNIV. DR. MIHAI VOICULESCU: „In medicina investesti azi ca sa te poti bucura de investitie abia peste 10-15 ani”

Sef al Sectiei de Medicina Interna si Hepatologie/Nefrologie la Institutul Fundeni, Presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, Presedinte al Fundatiei ”Acad. Marin Voiculescu”, profesor de medicina interna la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”.

Prof. Univ. Dr. Mihai Voiculescu ne-a vorbit in acest interviu despre provocarile profesiei  de medic, despre Congresul de Hepatologie din octombrie, dar si despre noutatile referitoare la folosirea triplei terapii pentru tratamentul pacientilor romani cu hepatita C.

G: Ati infiintat Fundatia ”Academician Marin Voiculescu”, cu ce ganduri ati initiat acest proiect care poarta numele tatalui dumneavoastra – o personalitate marcanta a lumii medicale – si ce planuri aveti in continuare pentru aceasta fundatie?

Fundatia ”Acad. Marin Voiculescu” poarta numele profesorului universitar Marin Voiculescu, profesor de boli infectioase, decan al Facultatii de Igiena si ulterior al Facultatii de Medicina Generala, Ministru Secretar de Stat la Ministerul Sanatatii perioada in care s-a liberalizat masiv importul de medicamente valoroase si s-a construit aripa noua a Institutului Cantacuzino, din 1971 Presedinte al Uniunii  Societatilor de Stiinte Medicale din Romania, din 1954 redactorul sef al revistei Viata medicala, iar din 1973 membru corespondent si mai tarziu membru deplin al Academiei Romane. Din aceasta enumerare de activitati va puteti da seama ca era o persoana altruista, isi petrecea putin timp acasa, majoritatea vremii spre durerea noastra, a familiei, era la minister, era la faculatate, astfel incat ne puteam intalni cu el doar seara, dupa ora noua. Un astfel de om era firesc sa poata continua operele lui de binefacere chiar si dupa ce n-a mai fost. Asa ca fundatia si-a propus atunci cand s-a constituit sa continuie activitatile de profesor, de indrumator, de pedagog pentru tinerii medici, de cercetator stiintific. Pentru a putea transforma aceste ganduri si aceste inclinatii in realitate, trebuia gasita o forma administrativa care sa fie finantata si care la randul ei sa finanteze aceste proiecte. Asa s-a nascut in urma cu circa 10 ani, Fundatia Acad. Marin Voiculescu. Este o fundatie non-profit, care sprijina intai de toate scolarii din apropierea Giurgiului, din satul Balanoaia, acolo unde bunicii mei au inceput prin a fi invatatori. In primul rand aceasta fundatie se adreseaza cu burse pentru scoala din Balanoaia pe care dorim sa o redeschidem si pentru Scoala nr. 8 din Giurgiu care poarta numele ”Acad. Marin Voiculescu”. Dintotdeauna tinerii care au nevoie de suport nu numai financiar, dar si ca modele de viata, au fost tinta preocuparilor noastre. Sunt bucuros sa va spun ca primii premianti ai fundatiei de la Scoala nr. 8 au intrat la Facultatea de Medicina fara examen de admitere.

G: Ati primit vreun sfat de la tatal dumneavoastra in legatura cu profesia pe care ati ales-o?

Sfatul lui a fost sa fac Arhitectura, dar nu puteam sa fac asa ceva atata vreme cat eram in admiratia lui si mi-as fi dorit sa pot sa fac ceva asemanator lui. Ulterior am cunoscut si alti mari profesori si mi-a fost foarte usor sa stiu ce am de facut. Dar niciodata tatal meu nu mi-a dat sfaturi ca sa fac Medicina sau ce anume sa fac. Exemplul lui era un model atat de graitor incat nu mai trebuia sa-ti dea sfaturi, era de ajuns sa-l privesti ce face.

G: Si ati ajuns la randul dumneavoastra un medic foarte cunoscut, apreciat si foarte implicat in viata medicala, ce sfaturi le-ati da dumneavoastra medicilor tineri?

Sfatul pe care il dau medicilor tineri este sa nu se lase descurajati, totul este trecator si chiar daca in anumite momente din viata conditiile nu sunt acelea pe care le visau si le doreau, ei sa persevereze. As vrea sa dau exemplul unui popor exceptional, poporul olandez, care cu numai cateva milioane de oameni a reusit sa faca fata invaziei spaniole. Intreband un profesor olandez cum explica aceste performante si care ar fi caracteristica cea mai pregnanta a poporului olandez, raspunsul acestuia a venit imediat: ”Perseverenta, tenacitatea, noi nu ne lasam invinsi”. Acelasi lucru il recomad si eu tinerilor, sa nu cedeze in fata unor lucruri care pentru moment nu le sunt favorabile…

G: Si sa nu cedeze in fata sistemului de sanatate care nu este tocmai bine pus la punct?

In nicio tara sistemul de sanatate nu este bine pus la punct, mereu ramane in urma progresului stiintific, in dezacord cu balantele financiar-contabile, niciodata un sistem medical nu poate sa cuprinda migratiile populationale. Eu as incepe cu ceva foarte simplu. Noi am dat la Medicina de placere, nu pentru confort si am stiut ca este o meserie apostolica in care s-ar putea sa nu castigam mare lucru si s-ar putea sa fie nevoie sa muncim de dimineata pana seara. Aceste lucruri au fost uitate de multi dintre noi. Si unii au senzatia ca medicina este un cazinou unde te duci sa faci bani. Daca iti incepi meseria cu aceste ganduri, esi terminat, pentru ca studii economice arata ca in medicina investesti azi ca sa poti sa te bucuri de investitia ta abia peste 10-15 ani. Dar daca vrei profit repede, exista alte domenii in care poti face acest lucru. Pentru ca medicina nu este pentru profit, este pentru ingrijitul bolnavilor. Intreaga lume este amprentata de dorinta castigului rapid, sa castige cat mai multi bani, daca se poate cu eforturi minime.

G: In octombrie va avea loc al XXIII-lea Congres National de Hepatologie, ce se va intampla acolo?

In urma cu 6 ani am fost uimit cu cata usurinta doi profesori din doua tari diferite au etichetat Romania, pe baza analizelor virusologice efectuate la imigrantii romani, ca exportatoare de virusuri. In pauza, am discutat cu presedintele congresului si i-am spus ca lucururile nu stau chiar in felul acesta. Atunci mi-a promis ca trimite o echipa de experti epidemiologi in Romania sa analizeze situatia si ca ar fi mai bine ca, in afara de aceasta echipa, sa ne ajutam singuri si sa ne aparam. M-am intors in tara si am discutat cu prietenii medici dupa ce am informat Ministerul Sanatatii si Ministerul de Externe si ne-am dat seama ca in afara noi nu suntem cunoscuti asa cum este corect. Suntem o pata alba de informatie pe harta Europei. Acesta a fost motivul pentru care am hotarat sa introduc la Congresele de Hepatologie, pe care noi le organizam deja  de 5 ani, invitati de marca din strainatate care imi erau prieteni si cu care ma vedeam la congrese. Am reusit sa strang fonduri si asa s-a facut ca in 2007 sa aduc primii mari profesori, presedinti ai Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului in Romania, ca sa cunoasca nivelul nostru stiintific, caci printre conferentiari, speakeri straini, am introdus si profesori din Romania.

Abia dupa 5 ani s-au vazut rezultatele acestui efort. S-a nascut Societatea Balcanica de Hepatologie cu sediul la Bucuresti si site-ul balkanhep.eu, s-au nascut bilateralele Romania-Bulgaria, Romania-Franta de intalniri, simpozioane, congrese, ocazie cu care s-a vazut ca ce-i lipseste Romaniei este o finatare care sa ne permita sa facem un screening pentru infectiile virusal-hepatitice si pentru tratarea acestora. Fundatia ”Acad. Marin Voiculescu” a avut resursele materiale sa inceapa primul studiu, in urma caruia a rezultat ca 5,6% dintre romani au trecut prin infectia VHC, iar 6,5% dintre romani au trecut prin infectia VHB. Si ca un procent insemnat au avut si o infectie cu virusul hepatitic E de care nu se stia nimic. Impreuna cu Adrian Streinu-Cercel si cu Ninel Ceausu, doi renumiti profesori de boli infectioase din Romania, am intensificat campania de informare si de atragere de sponsori pentru a putea organiza activitati de screening si pentru a convinge Ministerul Sanatatii si CAS ca tratamentele antivirale B si C sunt eficiente.

Mai bine sa tratezi acum ieftin, decat peste 5 sau 10 ani cu rezultate mediocre si costuri foarte ridicate. Acest congres care se va tine in octombrie are particularitatea ca va aduce la tribuna si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti nu numai din Romania, ci si din Europa. Eu m-am intors recent de la Bruxelles unde in fata comisiei europene constituite pentru analiza acestei situatii si pentru a identifica solutii, nu numai ca nu am fost din nou invinovatiti, ci am si fost socotiti stiintific parteneri egali cu Franta si s-a parafat un protocol romano-francez de monitorizare si de depistare a infectiilor virusal-hepatitice. Profitam de programul pe care profesorul Streinu-Cercel l-a conceput in cadrul retelei de boli infectioase, in care infectiile acute si cronice VHC vor fi trecute intr-un registru national si in felul acesta, de unde acum 6 ani ni se faceau reprosuri la nivel european, astazi, printr-un efort pe care l-a facut Fundatia si Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului, am devenit egali in ceea ce priveste structurile organizatorice si nivelul de educatie medicala cu celelalte tari europene, urmand sa primim finatari pe diverse canale. Romania a devenit cunoscuta nu ca o Cenusareasa a Europei, ci ca o tara care este real preocupata de problemele de patologie. Mi-am intitulat acest articol Bruxelles nu crede in lacrimi, pentru ca la Bruxelles nu trebuie sa te duci sa te plangi, acolo trebuie sa te duci cu proiecte si sa le spui ce vrei pentru ca numai asa vei fi respectat si creditat.

G: Aveti expertiza in  folosirea triplei terapii, cel mai nou tratament pentru hepatita C, spuneti-ne mai multe despre acest tratament…

Asa este, centrul pe care il conduc are numarul cel mai mare de bolnavi deja tratati cu tripla terapie, iar rezultatele sunt exceptionale pentru categoria de bolnavi care au recaderi, dar chiar si pentru non-responderi, tripla terapie este o solutie care le creste de trei ori fata de tratamentele anterioare sansa de a se vindeca, de a elimina virusul.

G: Cati pacienti au beneficiat la Fundeni de tripla terapie si cati dintre ei au raspuns pozitiv?

60 de bolnavi au beneficiat de tratament, iar rata raspunsurilor virusologice stabile pana la ora actuala este de circa 75-78%.

G: Ce le transmiteti medicilor care inca nu au experienta in folosirea triplei terapii?

Sa se documenteze, sa se gandeasca foarte bine daca sa inceapa cu pacientii pe care ii au in arondismentul lor sau daca nu cumva este mai bine sa lase cele cateva centre cu experienta sa se ocupe de aceasta tripla terapie, pentru ca nu este foarte usor de condus tratamentul. Cu alte cuvinte, sa-i depisteze, sa-i identifice, iar daca au indicatie sa le conduca tratamentul impreuna cu un centru universitar. Dar singuri nu pot face acest lcuru, pentru ca le trebuie un bagaj colosal de experienta. Ori bolnavul imediat sesizeaza ca nu stapanesti subiectul, care este unul destul de complex.

G: Din ce punct de vedere nu este usor de condus tratamentul?

Pentru ca trebuie monitorizat cu investigatii facute unele saptamanal, altele la o luna. Problema cea mai mare nu este la efectuarea analizelor, ci in faptul ca nu stii cum sa interpretezi rezultatele, ce semnificatii au aceste rezultate si in ce masura ai dreptul sa aduci modificari la tratament.

G: Credeti ca va rezolva aceasta tripla terapie problema hepatitei in Romania?

Da, este extrem de clar ca este eficienta si merita sa fie introdusa. Va fi introdusa. Suntem una dintre putinele tari europene care inca asteapta sa primeasca raspunsul de la comisie. Dar Comisia de Hepatologie recent infiintata la Ministerul Sanatatii pe care o conduc, are tocmai aceasta menire, sa dinamizeze si sa urgenteze introducerea triplei terapii.

G: Cand estimati ca va fi introdusa tripla terapie pe lista compensatelor?

Aceasta tripla terapie intra pe lista medicamentelor compensate, care dupa cum stiti nu s-a mai actualizat de 4-5 ani de zile si care probabil in urmatoarele 2-3 saptamani va fi aprobata. Oricum, am fost convocat la Ministerul Sanatatii tocmai pentru a discuta aspectul acesta.

G: Ce le recomadati bolnavilor dupa terminarea tratamentului, pentru recuperare?

Sa ramana in continuare pentru o perioada de 2-3 ani in observatia medicului curant, pentru a urmari daca eliminarea virusului este sustinuta, este reala si sa se observe procesul de reparare a ficatului dupa aceasta infectie. Deci bolnavii nu trebuie sa-si incheie legaturile si controalele cu medicul curant hepatolog chiar daca virusul s-a eliminat. Mai ales pentru virusul hepatitic B. Odata eliminat virusul B si seroconversia la antigenul HBS efectuata, acesti bolnavi in continuare trebuie sa fie dispensarizati pentru riscul de cancer hepatic.

G: Sunt insa si niste reactii negative pe care le au bolnavii in urma tratamentului…

Toate efectele secundare ale tratamentului dispar in 1-2 luni dupa incheierea acestuia. Din acest motiv e nevoie ca pacientul sa pastreze in continuare legatura cu medicul curant.

G: Ce le recomadati pentru o recuperare mai rapida?

In  tot acest timp bolnavul urmeaza o terapie cu acele hepatoprotectoare celebre care si-au dovedit eficienta. Este vorba de Hepa – Merz, Essentiale Forte, Hepatoprotect.  Si bineinteles trebuie respectat stilul de viata al unui bolnav, adica fara alcool, fara abuzuri si excese fizice, pentru ca intradevar ii mai trebuie inca un an sau doi ficatului sa se refaca dupa ce a eliminat virusul.

G: Multi dintre bolnavii de hepatita ajung destul de tarziu la medic, pentru ca ficatul nu da semne. De ce apar atat de tarziu semnele bolii?

Pentru ca ficatul are o rezerva functionala mare si desi procesele patologice au inceput si isi urmeaza cursul, resursele functionale inca exista. In al doilea rand, problema este educatia deficitara a bolnavului care a invatat sa se considere bolnav numai daca are durere. Ori in interiorul ficatului nu sunt filete nervoase. Cu alte cuvinte, trebuie explicat populatiei ca unele boli niciodata nu produc durere sau in momentul in care au produs durere sunt cu mult prea extinse, chiar in afara organului respectiv, pentru a mai putea face ceva. Deci durerea este un semn tarziu de boala, cand aproape nu se mai poate recupera nimic.

Text: Bianca Badescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.