Aspecte din practica medico-biocriminalistica (I)

Dr. G. Asanache Rezumat:

Incepand cu acest numar, va vom prezenta o serie de expertize ale unor cazuri de data recenta, care au suscitat un mare interes in lumea medicinei legale si care vor prezenta, cu siguranta, interes si pentru farmacisti, data fiind natura examinarilor si a analizelor de laborator.

". . .

Expertiza medico-biocriminalistica complexa dispusa trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

<- daca fiola gasita odata cu fragmentele osoase in groapa W.C-ului numitului T.F. contine substante toxice sau medicamentoase;

– natura acestora;

– denumirea uzuala>.

. . .

1. Descrierea materialului

Produsul material se prezinta sub forma unei fiole din sticla (foto nr. 1), format standard, cu dimensiuni exterioare (exprimate in milimetri) de:

– lungime maxima . . . . . . . 120

– diametru transversal maxim . . . . . . . . 15

Contine un volum de lichid incolor, transparent, fara flocoane ori rezidii, care nu isi schimba aceste principale caracteristici prin agitare, indiferent de intensitate si durata.

2. Examinarea materialului

2.0. Generalitati

Sub raport medico-biocriminalistic practic imediat au contat, in egala masura:

– rezultatul examinarilor fizice ale suprafetei exterioare a recipientului, ermetic obturat, pentru evidentiere de eventual restante urme de produs material folosit la inscriptionare prin stampilare, conform prevederilor legale in vigoare;

– rezultate ale investigatiilor de laborator adresate eminamente masei lichidiene- continutul fiolei.

2.1. Examinare a suprafetei exterioare a continatorului

2.1.0. Pregatirea materialului

Am procedat, in mod succesiv, la:

– examinare a intregii suprafete exterioare a produsului, pentru evidentiere de eventual prezente restante de impurificari exogene:

– indepartare prin:

– repetate scuturari de intensitate mare, in sens longitudinal-oblic, descriind largi arcuri de cerc,

– exprimare de volum de aer sub presiune, folosind para din cauciuc, model medicinal, cu intensitate maximal-posibil imprimata jetului, adresate la cateva microgranule de sol manifestand tendinta de aderenta cvasinesemnificativa de substratul de depunere-atasare;

– verificari intermitente si reverificare, finala, pentru confirmare a reusitei provocarii de absente de produsi de impurificare exogena preexistenti.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.