Din istoricul medicinei biocriminalistice

Bucuresti, 1869, Jurnal
Dr. Gr. Asanache

"Serviciul Sanitar al orasului Tecuci
25 februarie 1864
Potrivit cererii domnului inspector general pentru a-i da o relatie detaliata asupra simptomelor observate de subsemnatul la individul anume Marin Vranceanu, primit cu adresa Dv. nr. 75, am onoarea a va raspunde ca Marin Vranceanu a fost internat la spitalul acestui oras la 5 februarie a.c. , 5 ore seara, intrand in urma vizitei seara – eu l-am vazut a doua zi, adica la 6 februarie si intrebandu-l pe domnul subchirurg de unde este, mi-a raspuns ca este trimis de domnul doctor Kopetki de la tara, fara a-mi fi facut cunoscut si spuindu-mi ca este batut, am inceput a-l examina pentru a pune diagnosticul, de unde am gasit urmatoarele:
Exteriorul: nu prezinta alt semn de violare afara de o mica julitura pe trochanterul stang;
Simptome: tuse cu expectoratiune sanguino-purulenta rara si dificila, limba de tot seaca, marginile rosii pataginoasa, pulsul 142 pe minut, accelerat si depresibil, prostatia foarte mare, respiratia aphanoasa, fata hipocratica. Prin percusiune am constatat o matitate completa la partea stanga dorsala si anterioara si partiala in partea dreapta, prin auscultatiune suflu bronchial si putin cel crepitat limitat in partea dreapta. Sudoare.
Simptomele cerebrale: Inteligentia buna, caci la toate intrebarile facute imi raspundea prin semne, precum limba a o scoate, daca-i ziceam etc.
Cercetand abdomenul, mai cu seama fosa iliaca, n-am constatat nici gargouillement, nici durere, nici alte semne typhoide, precum a spus domnul doctor Kopetki ca este bolnav de typhos catre domnul subchirurg care mi-au spus mie.
Dupa observarea simptomelor descrise mai sus i-am si pus diagnosticul pleuro-pneumonie, in al treilea grad (hepatisatie grisa) nemaiavand sperantie de scaparea sa, vazand maladia atat de mult inaintata, nu i-am administrat nici un medicament, de unde domnul doctor Kopetki im urma mea, pe la orele 11 dimineata, tot la 6 februarie, i-a administrat formula urmatoare: Rad. Polig. Senegae unc semis folior diag. Purp. Gr. XV. Col. Unc. Sex adde salis ammoniaci dep. Dr. semis Lucii liguiritis dr. duas.
Mi-a facut mare impresie cum domnul doctor Kopetki l-a trimis la spital pe asemenea vreme si in starea in care se afla cu o departate de doua poste".

(Arhivele Nationale Bucuresti, Fond Ministerul de Interne, Serviciul sanitar, Inventar 359, dosar 98/1864, fila 137)

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.