Farmacistul lunii – “Farmacia azi este mult mai aproape de oameni.”

Numele: Alina Marinescu
Profesia: farmacist
Functia: Director general al farmaciilor Catena
Varsta: 35 ani

Ati dorit dintotdeauna sa deveniti farmacist?
Eu am la baza liceul sanitar. Nu aveam decat doua optiuni – asa se practica pe atunci – medicina sau farmacie. Medicina nu imi placea foarte tare, deci am optat pentru farmacie. Nu stiam foarte multe despre farmacie cand am ales, dar… am invatat, si eu zic ca bine.

Si acum ce ati alege?
Fara indoiala, tot farmacia.

Credeti ca s-a schimbat farmacia fata de anii trecuti?
Eu zic ca nu s-a schimbat foarte mult. Probabil ca a crescut numarul de produse pe care le gasim in farmacii, iar oamenii au inteles ca pot gasi acolo mult mai mult decat medicamente si sunt mai in siguranta sa si le cumpere din farmacii decat din piete sau din buticuri. Farmacistul este omul care iti poate recomanda un tratament, care te poate consilia intr-o problema si la care poti ajunge mult mai repede decat la medic. Noi tot timpul am invatat in facultate ca trebuie sa existe o legatura stransa si o caldura aparte pe aceasta veriga: farmacist-pacient. Cu totii ne-am dezvoltat si am inteles ca trebuie sa conlucram.

Cum priviti concurenta?
Nu am probleme. Daca nu ai avea concurenta, nu ai avea de ce sa te lupti sa devii mai bun, nu ai avea cu cine sau cu ce sa te compari.

Ce preocupari aveti in afara farmaciei?
Sunt un om perfect normal, obisnuit. Foarte importanta este viata de familie. Apropo, fiica mea isi doreste sa fie tot farmacista. Acum e mica, are 6 ani. Nu stie ea prea bine ce este un farmacist, dar asta vrea sa faca.

Puteti trasa o paralela intre farmacia romaneasca si farmacia din afara? Ce modele am putea importa?
S-au facut multe lucruri bune. Dar as mentiona ca imi doresc un "import" de mentalitate. In Romania, sunt inca multi oameni care cred ca farmacistii sunt vanzatori. Deci pro-babil acesta ar fi lucrul pe care ar trebui sa il importam. Mentalitatea cu privire la ceea ce inseamna farmacistul. Poate sa imprumutam din stilul francez, ma gandesc.

Cateva cuvinte pentru ca tinerii sa opteze pentru farmacie?
Farmacia te invata sa fii un bun sfatuitor, un profesionist bun, un om de afaceri bun, un coordonator bun. Si cand spun asta, ma gandesc ca nu faci nimic daca nu ai o echipa care sa inteleaga ca toti trebuie sa fie placuti, ca trebuie sa vorbeasca amabil, sa isi apropie pacientul, sa il determine sa vina si a doua oara, sa vina cu drag la farmacie si sa pastreze o legatura in timp. Ai o satisfactie foarte mare. Este o meserie curata, lucrezi intr-un mediu curat, lucrezi cu oamenii. Ai toate premisele sa "umanizezi" farmacia, sa fie ca si casa ta. Inainte te gandeai ca te duci la farmacie pentru ca esti bolnav. Acum, cu diversificarea gamei de produse, cei care calca pragul farmaciei nu mai sunt numai oameni aflati in suferinta, ci pot veni pur si simplu sa ceara indicatii despre produsele pe care le vad la televizor, in reclame. Farmacia azi este mult mai aproape de oameni.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.