Franta – Personalitatea Dr. Pierre Julien (1921-2007)

Farmacoistoricii romani au promovat legaturile cu farmacoistoricii straini de-a lungul secolului al XX-lea. Pe primul plan s-au situat relatiile franco-romane, in special relatiile universitare. Printre membrii nostri de onoare se numara personalitati ale Frantei, Italiei, Spaniei, Elvetiei, Poloniei, Republicii Cehe, Ungariei si Moldovei. In acest numar al Revistei "Galenus" dorim sa prezentam personalitatea dr. PIERRE JULIEN (1921-2007) din Franta.
Dupa un schimb de scrisori in 2006, baza de date a Societatii Romane de Istoria Farmaciei s-a imbogatit cu Curriculum Vitae ale membrilor nostri de onoare, printre care C. V.-ul profesorului P. Julien.
S-a nascut la 8 august 1921, intr-un orasel langa Chartres, unde bunicul sau exercita medicina.
A facut studii superioare de filologie, litere, istorie si drept la Paris, care i-au adus licenta in litere (1940) si diploma de studii superioare in litere (1941). A urmat cursurile Scolii de Inalte Studii, unde a fost numit in 1942 elev titular la Sectia de Stiinte istorice si Filologice si unde s-a preocupat de paleografia greaca. Simultan, a predat literele intr-un liceu parizian. In 1946, a fost numit conservator al Bibliotecii si Arhivelor Consiliului de Stat si, in 1947, debuteaza in istoria farmaciei.
De atunci, va incepe doua cariere. Pe de o parte, o cariera administrativa completa, iar, pe de alta, se consacra activ istoriei farmaciei.
Devine membru al Societatii de Istoria Farmaciei, in 1958, si al biroului sau anul viitor. In 1964, a fost ales secretar general adjunct si a fost numit director al Revistei de istoria farmaciei. Din 1997, este presedinte de onoare al Societatii.
Pe plan international, P. Julien a participat la toate congresele internationale de istoria farmaciei, mai putin doua dintre ele, din motive de sanatate. A asigurat secretariatul stiintific al Congresului de la Paris in 1973. A fost secretar general (1969-1971), apoi vicepresedinte (1971-1975) al Uniunii Mondiale a Societatilor de Istoria Farmaciei. Ales in Academia Internationala de Istoria Farmaciei in 1972, a fost secretar general din 1981 pana in 1989, apoi vicepresedinte din 1989 pana in 1997. De atunci este presedinte de onoare.
Membru al Societatii Franceze de Istoria Medicinei si al Societatii internationale de Medicina, Societatii Internationale de Farmacie si membru corespondent al Academiei Italiene de Istoria Farmaciei (1967); este membru de onoare al Cercului Benelux de Istoria Farmaciei (1970) si al Societatii Germane de Istoria Farmaciei (1972), al Nobile Collegio Chimico-Farmaceutico di Rome (1974), al Societatii Elvetiene de Istoria Farmaciei (1984) si al Societatii Romane de Istoria Farmaciei (1991).
In Franta, P. Julien a fost cavaler al Ordinului National de Merit si Cavaler al Legiunii de Onoare.
Materialul publicat in domeniul istoriei farmaciei numara cinci opere scrise singur sau in colaborare, in jur de 200 de articole si mai mult de o mie de recenzii, note si comunicari sub toate aspectele istoriei farmaciei. Printre subiectele de care s-a interesat in mod special figureaza: un aspect al istoriei economice si sociale a medicamentului, publicitate farmaceutica, raporturi intre artele grafice si plastice si farmacia si medicina.

In scrisoarea sa din 17 iulie 2006, P. Julien ne scria: "Doresc sa vad prin aceasta, simbolul relatiilor fructuoase dintre noi si societatile noastre si va rog sa credeti, dragi Colegi si prieteni, in sentimentele mele cele mai sincere si cordiale".
(Sursa documentara: Curriculum Vitae si scrisoarile trimise de P. Julien in iunie si iulie 2006)

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.