Importanta colaborarii dintre farmacisti

Jurist Alina Stefan

Rezumat
Articolul din aceasta luna continua o tema din luna precedenta, si anume relatiile de colaborare intre farmacisti sau dintre farmacisti si alte persoane care activeaza in sistemul sanitar. Daca in articolul precedent faceam cateva precizari cu privire la colaborarea farmacistilor cu persoane de alta specializare din sistemul sanitar, astazi vom aborda mai detaliat colaborarea farmacist-farmacist.

Codul deontologic prevede in art. 20: "In exercitarea profesiei, farmacistul are datoria ca, in interesul bolnavului si al pacientului in general, sa colaboreze cu toti confratii sai. ~n acest sens:
a) toti farmacistii isi acorda ajutor reciproc si consultanta pentru realizarea indatoririlor profesionale;
b) farmacistii isi rezolva singuri litigiile, cu respectarea spiritului de colegialitate; daca nu reusesc, fac apel la comisia de litigii a colegiului;
c) farmacistul trebuie sa-si trateze toti colaboratorii cu respect, bunavointa si colegialitate;
d) farmacistul trebuie sa dovedeasca in orice imprejurare solidaritate fata de colegii sai si loialitate fata de corpul profesional si profesia de farmacist."

Dupa cum se poate observa, aceste prevederi se inscriu in normele de comportament generale pe care orice angajat trebuie sa le aiba la locul de munca, norme pe care fiecare unitate le are cu siguranta inscrise in regulamente de ordine interioara. De precizat insa ca, indiferent de felul informatiilor pe care unii farmacisti le furnizeaza colegilor si de modul in care aceste informatii sunt aduse la cunostinta lor, farmacistul trebuie sa se abtina, in temeiul obligatiei de confiden-tialitate sa rosteasca numele, diagnosticul sau orice alta informatie medicala cu privire la pacientii sai.

Referitor la aceasta obligatie de confidentialitate, pe care in lunile urmatoare o vom trata mai detaliat, astfel incat sa-i fie inteleasa atat importanta, cat si continutul sau, ma limitez doar a spune ca putem discuta despre cazuri in general, despre tratamente pentru anumite boli etc… fara a incalca obligatia de confidentialitate. Tot in tema abordata se poate include si relatia farmacist-asistent de farmacie sau farmacist-farmacist "stagiar".

Marea majoritate dintre noi avem fiice/fii, nepoate/nepoti care, de pe bancile unei scoli, incep sa ia contactul cu lumea in care urmeaza sa isi exercite profesia/ meseria pentru care s-au pregatit. Daca ne gandim la acest lucru si ne mai amintim de debutul nostru in profesie, relatiile de munca cu aceste persoane trebuie sa fie asemanatoare relatiei profesor-elev. Colegialitatea creeaza mediul de lucru care este important atat pentru bunul mers al societatii angajatoare, cat si pentru dezvoltarea dvs. individuala, ca profesionisti…

Pana data viitoare va doresc toate cele bune…

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.