Specii medicinale putin cunoscute in Romania (I)

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Rezumat
In prezent, in numeroase produse fitofarmaceutice sau suplimente nutritionale intra plante necunoscute de farmacisti.
Incepand cu acest numar, vom prezenta in special pe cele utilizate in sistemele medicinii traditionale ayurvedice sau chinezesti.
Despre aceste plante nu se invata in facultatile din tara noastra. Vom selecta numai acele specii care au la baza studii complexe fitochimice, farmacodinamice si verificari clinice.

Commiphora wightii (sin. C. mukul) Fam. Burseraceae – Engl.: Indian bedellium tree. Sanscrita: Guggulu. Hindusa: Guggul) (deoarece aceste specii exotice nu au echivalent in denumirile populare romanesti, vom da, de la caz la caz, denumirile in limba engleza, sanscrita si hindusa).

Este un subarbust de 1,2 – 1,8 m inaltime, cu trunchiul noduros, scoarta exterioara galben-verzuie, cu frunze alterne, simple si trifoliate, lucioase. Florile sunt unisexuate sau bise-xuate, putine la numar, solitare sau in ciorchine, cu patru petale. Fructele sunt drupe carnoase, rotunde. Este raspandit in Pakistan si in India, in districtele Rjputana, Khandesh, Berar, Mynore, Sind si Beluchistan.

Oleo-gumi-rezina, exudat al subarbustului , se utilizeaza in medicina traditionala pentru proprietatile similare balsamului de copaiba, cubebe si myrrha. Este folosit ca stomahic-amar, carminativ, demulgent, astringent, antiseptic, diaforetic, diuretic si expectorant. Se recomanda si ca stimulent uterin si emenagog, in special in amenoree si menoragii. Ca expectorant, da rezultate bune in tuberculoza pulmonara, pneumonii, bronsite, reumatism si nevralgii. Alte utilizari se refera la bolile de piele si la afectiuni ale organelor genito-urinare.

Sub aspect fitochimic, produsele comerciale contin 4,65 la suta diferite substante si cca 1,45 la suta ulei esential, alaturi de gume si rezine. Gumi-rezina din scoarta contine terpene octanordamarane, acid manusumbionic si manusumbiona.
Fractiunile oleo-rezinice din planta au actiune semnificativa antiartritica si antiinflamatoare, in doze minimum active de 12,5 mg/la 100 g din greutatea corporala. In artrite secundare, cu leziuni, preparatele din planta sunt foarte eficiente, fara a avea o actiune secundara semnificativa in faza primara a artritelor secundare.

Studiile clinice cu produse purificate din planta, efectuate pe 35 de pacienti suferind de artrite reumatoide, cu scopul de a demonstra actiunea antireuma-tica, la dozele recomandate nu au inregistrat efecte secundare si nici actiune negativa hematolo-gica. Planta nu prezinta toxicitate. Principalele utilizari ale produselor ayurvedice din Cammio-phora wightii sunt ca antiinflamator si antiseptic, fiind folosita si in afectiuni dermatologice, dentare, oftalmologice si respiratorii. Conduc la cresterea leucocitelor si stimuleaza fagocitoza, de aceea sunt folosite in compozitia produselor imunostimulatoare. Regleaza si nivelul colesterolului si raportul HDL/LDL.

Ca actiune biologica, in cercetari experimentale, extractul obtinut cu acetat de etil din Cammiophora wightii s-a dovedit a avea o protectie semnificativa la sobolan impotriva aterosclerozei provocate artificial. Produsele din aceasta planta nu numai ca previn deteriorarea schimburilor in serul sangvin a colesterolului, trigliceridelor si a nivelului fibriogenului, dar cresc semnificativ actiunea fibrinolitica a plasmei.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.