Planul OMS pentru Europa de a stopa TB

Farmacologia si medicina lupta de peste un secol cu tuberculoza. In ultima vreme, specialistii au constatat ca exista riscul ca omenirea sa piarda batalia cu bacilul Koch.
Conform celui mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind tuberculoza (TB), ratele MDR-TB si XDR-TB au crescut in ultimul deceniu, in ciuda eforturilor majoritatii tarilor din regiune de a reduce incidenta TB.
Odata cu Zilua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei, celebrata in intreaga lume pe 24 martie, OMS a estimat ca in fiecare an apar la nivel mondial 490.000 de cazuri noi de MDR-TB si 40.000 de cazuri noi de XDR-TB. Dintre cele 14 zone cu grad maxim de incidenta a MDR-TB, 12 se afla in zona de est a regiunii europene a OMS. Procentul cazurilor de XDR-TB, care este forma de TB cu tratamentul cel mai dificil, lung si costisitor, variaza de la 4% dintre toate cazurile de TB nou diagnosticate in Armenia, la aproape 24% in Estonia.

Anul trecut, Biroul Regional OMS pentru Europa a lansat Planul de Stopare a TB in 18 tari inalt prioritare din Regiunea Europeana a OMS, 2007-2015. Acesta se focuseaza pe: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kargastan, Letonia, Lituania, Moldova, Romania, Federatia Rusa, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan. Costul total de implementare a planului este de 14.8 miliarde USD, cu o nevoie de finantare suplimentara de 8 miliarde USD.

Mai mult despre TB. Pericole
– TB este o boala transmisibila, care se raspandeste prin aer; daca nu este tratata, fiecare persoana cu TB activa infecteaza in medie 10-15 alte persoane in fiecare an.
– Una din 10 persoane infectate cu bacilii tuberculozei va dezvolta boala – tuberculoza activa – pe parcursul vietii. Persoanele infectate cu HIV au un risc semnificativ mai mare.
– Tuberculoza este o "boala a saraciei", afectand in special adultii tineri in perioada lor de maxima productivitate.
– Daca TB nu este tratata corect, apar tulpini de MDR-TB si XDR-TB. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, atunci cand tratamentul nu este administrat corect: nu este aleasa sau administrata combinatia corecta de medicamente, in dozele si pe durata de timp necesare.
– Tratamentul pentru MDR-TB si XDR-TB poate fi de pana la 100 de ori mai costisitor decat tratamentul uzual. El necesita medicamente mai scumpe, poate dura pana la 2 ani si poate avea mai multe efecte secundare; totodata, tulpinile de bacili TB care au devenit rezistente la tratamentele cost-eficiente pot fi extrem de dificil de tratat.

Studiile recente ale Programului National de Control al Tuberculozei, Romania, arata ca, desi majoritatea persoanelor stiu ce este tuberculoza (90% dintre respondenti au definit TB ca fiind o boala de plamani), iar 65% din populatie a facut cel putin o data in viata analiza pentru TB, o parte importanta din populatie nu cunoaste detalii cu privire la manifestarile bolii, transmitere sau tratament. Astfel, aproape jumatate dintre respondenti (47%) considera ca nu este posibil sa ai tuberculoza fara sa ai semne evidente de boala. Mai putin de jumatate dintre respondenti (46%) stiu faptul ca tuberculoza se transmite prin aer, in timp ce o buna parte din populatie considera ca boala se poate lua prin sange (39%), prin apa si alimente (34%), prin ciupituri de tantari (21%) sau prin contact sexual (17%). Doar o treime din populatie (33%) ar merge la medic sa vada daca s-a imbolnavit, in cazul in care o persoana din anturaj ar fi diagnosticata cu tuberculoza.

Grafic mortalitate/incidenta
Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica tratate de Ministerul Sanatatii Publice cu tentie maxima, prin Programul National de Control al Tuberculozei. Acest program s-a bucurat permanent de sustinere si suport financiar atat din partea Guvernului Romaniei, cat si din partea altor organizatii internationale. Prin eforturi concertate, Romania a reusit ca la sfarsitul anului 2007 sa poata demonstra urmatoarele rezultate semnificative:
– Scaderea mortalitatii prin tuberculoza: de la 11,3%000 in 1995, la 9,6%000 in 2004 si respectiv 7,8%000 in 2006.
– Acoperirea 100% a populatiei cu strategia DOTS (care presupune tratamentul direct observat al pacientilor cu tuberculoza).
– Realizarea unei rate de detectie a tuturor cazurilor de TB de aproximativ 80%, peste tinta de 70% stabilita de OMS.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.