Termeni medicali utili farmacistilor

Acizii grasi
Au in componenta C, H, O si stau la baza grasimilor (lipide). In natura exista mai mult de 40 de acizi grasi naturali diferiti intre ei prin numarul de atomi de carbon pe care ii contin. Unii acizi grasi nu pot fi sintetizati de organism, fiind asimilati prin aport alimentar. Acestia sunt: acidul linoleic, acidul linolenic, cu doua, respectiv trei duble legaturi si acidul arahidonic, cunoscuti sub numele de acizi grasi esentiali.

Acizii nucleici
Joaca un rol esential in “transmiterea vietii”, furnizand instructiuni ereditare codificate care permit dezvoltarea organismului. Asigura, in mare parte, aplicarea acestor instructiuni. Sunt doua tipuri de acizi nucleici: acidul dezoxiribonucleic (ADN) si acidul ribonucleic (ARN). ADN detine instructiunile codificate, iar ARN traduce-transfera si aplica aceste instructiuni. ADN-ul este componenta principala a cromozomilor care se gasesc in nucleul celulei si care intra in structura acizilor nucleici. ADN si ARN au structura similara si se prezinta sub forma de lanturi sub aspect de molecule lungi. Deosebirea consta in aceea ca ADN este constituit din doua lanturi intercalate, in timp ce ARN comporta un singur lant. ADN are o structura de scara nerectilinie, prezentandu-se ca o spirala (elice), ceea ce ii confera stabilitate. Acest aspect i-a dat numele de dubla elice. ADN intercalat este constituit dintr-un zahar si o grupa fosfat. Lanturile acizilor nucleici sunt legate intre ele prin substante chimice numite baze, care sunt in numar egal cu denumirile: adenina, guanina, timina si citozina (A, G, T, C). Fiecare formeaza o jumatate de bara de scara de ADN. In parte, aceste 4 baze se pot prezenta in lant in orice ordine (G, T, C, G, T, T, T, A, G, T, C, C, de exemplu). Lanturile si secventa bazelor poate avea mai multe milioane de baze individuale, corespunzand unui cod care determina activitatile celulei. Cu toate ca doua baze care formeaza fiecare bara a scarii sunt dispuse dupa o anumita regula precisa (A este totdeauna cuplat cu T, iar G cu C), secventa bazelor dintr-un lant defineste precis secventa altui lant. ARN seamana cu unul din cele doua lanturi ale ADN-ului, insa timina baza nucleotidica a ADN este inlocuita cu o alta baza, uracil. ARN prezinta de asemenea o deosebire chimica a lantului, si anume sucrofosfatul. ADN controleaza activitatea unei celule, asigurand sinteza unei enzime si a altor proteine celulare. Productia proteinelor este hotarata de diferite gene (portiuni de ADN) care joaca rolul de matrice, permitand sinteza unui lant de ARN. Acest ARN mesager paraseste nucleul celulelor pentru a trece in citoplasma celulara unde se decodifica pentru a asigura sinteza proteinelor. Cand celula se divide, copii identice din ADN-ul sau trebuie sa fie transmise la fiecare dintre cele doua celule fiice, ceea ce este posibil gratie structurii ADN. La una din extremitatile celulei cele doua lanturi se separa de o maniera glisanta. Alte lanturi se pot astfel forma alaturi de lantul de origine, gratie fixarii unor nucleotide libere ce se gasesc in celule. Cand celula se divide, ea transmite copia exacta a ADN-ului sau celulelor fiice. Toate celulele unui individ poarta aceeasi copie de ADN ca acela care era in ovulul fecundat. Mesajul este trimis din generatie in generatie prin ADN.

Acidocetoza
Este o afectiune grava caracterizata prin acumulare excesiva de compusi cetonici (substante din clasa acetonei) in organism. Acidocetoza apare atunci cand glucoza nu este disponibila pentru a fi utilizata ca sursa de energie. In acel moment organismul elibereaza acizi grasi in sange care in final sunt transformati in corpi cetonici. Cauza cea mai frecventa de acidocetoza este diabetul zaharat netratat, situatie in care lipsa de insulina impiedica glucoza care este folosita drept “carburant”. Printre simptomele evidente ale bolii se numara pierderea apetitului, greata, varsaturi, dureri abdominale. Daca bolnavul nu se trateaza apar starea de confuzie, coma sau chiar decesul. Cetonele se evidentiaza prin testul cetonic in urina. Tratamentul este cel antidiabetic corect, daca diabetul este cauza cetonuriei, deoarece ea poate aparea si in inanitie sau perioade de post prelungite. In aceasta situatie se revine la un regim alimentar gradual si eficace.

Acidoza
Se traduce prin tulburari de echilibru acido-bazic, ce poate fi: acidoza metabolica sau acidoza respiratorie.
Acidoza metabolica este urmarea cresterii acizilor in organism si se poate manifesta in diabet, in posturile prelungite, in pierderile de bicarbonat (din cauza diareei), in cazul unei excretii insuficiente de acizi prin urina sau in caz de insuficienta renala. Acidoza apare frecvent in intoxicatiile cu aspirina, substanta care hidrolizeaza acid.
Acidoza respiratorie se produce in momentul in care prin respiratie nu se elimina in totalitate androza carbonica (CO2). Excesul de gaz ramane in sange si se transforma in H2CO3 (acid carbonic), crescand astfel aciditatea sangvina. Insuficienta respiratorie este antrenata de bronsite, astm bronsic sau o obturare a cailor respiratorii.

Acidoza renala
Se manifesta in momentul in care rinichiul nu este capabil sa elimine acizii rezultati din metabolism, sangele este anormal de acid, iar urina foarte putin sau deloc acida. Complicatiile acidozei renale sunt: osteomalacia (demineralizarea osoasa), nefrocalcinoza (calcifierea rinichiului) sau hipocalemia (cantitate scazuta de potasiu in sange). Ca tratament sunt recomandate suplimentele de potasiu.

Dr. Farm. D. Hurduc

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.